Share

Οι κιρσοί: Αξιολόγηση και θεραπεία

Οι κιρσοί είναι πρόβλημα των φλεβών. Παρουσιάζονται συχνότερα στα κάτω μέλη, δηλαδή στα πόδια, στις κνήμες και στους μηρούς.

Η κακή λειτουργία των φλεβών δεν επιτρέπει τη σωστή μεταφορά του αίματος από τις φλέβες προς την καρδία.

Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται διατάσεις στις φλέβες όπου συλλέγεται αίμα, ιδιαίτερα στα κάτω άκρα του σώματος, κάτω από το γόνατο και στα πόδια.

Τα σημεία και συμπτώματα που προκαλούν οι κιρσοί περιλαμβάνουν πόνο στα πόδια, αίσθημα καύσου, φαγούρα, διόγκωση, αλλοιώσεις του χρώματος του δέρματος, θρόμβωση, μόλυνση και σε ακραίες περιπτώσεις τοπικό έλκος του δέρματος.

Η αξιολόγηση

Η αρχική αξιολόγηση περιλαμβάνει το ιστορικό και τη λεπτομερή σωματική εξέταση.

Στη συνέχεια ο γιατρός σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να κρίνει ότι χρειάζεται να γίνει το υπερηχογράφημα αμφίδρομης σάρωσης (duplex scan, Doppler).

Με την εξέταση αυτή αξιολογείται η κατάσταση του αγγειακού συστήματος του ασθενούς. Συγκεκριμένα ελέγχεται η ροή του αίματος στις φλέβες στην περιοχή που επηρεάζεται.

Οι συμπληρωματικές εξετάσεις αίματος γίνονται μόνο σε περιπτώσεις σοβαρές με φλεβίτιδα, θρόμβωση ή εξελκώσεις.

Η θεραπεία

1. Συμπιεστικές κάλτσες

Οι συμπιεστικές κάλτσες για τα κάτω άκρα εφαρμόζουν μια εξωτερική πίεση της τάξης των 20 έως 30 mmHg. Οι ειδικές αυτές κάλτσες εφαρμόζουν σφικτά στα κάτω άκρα και βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Σε ασθενείς με σοβαρότερο πρόβλημα, με ασθενείς φλέβες που προκαλούν όχι μόνο κιρσούς ή εξελκώσεις, αλλά και διαταραχές βαθιάς θρόμβωσης, ο γιατρός δυνατόν να συστήσει συμπιεστικές κάλτσες που ασκούν πίεση της τάξης των 30 έως 40 mmHg.

Οι συμπιεστικές αυτές κάλτσες μπορεί να χρειαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα ανάλογα με τις συστάσεις του γιατρού. Για αυτό πρέπει να προσαρμόζονται εξατομικευμένα, ανάλογα με το μήκος των άκρων του ασθενούς.

Σε αριθμό περιπτώσεων η θεραπεία με συμπιεστικές κάλτσες δεν είναι αρκετή, διότι η ανεπάρκεια των φλεβών είναι μεγαλύτερη, με το αίμα να μην επιστρέφει κανονικά, αλλά να ρέει πίσω στα άκρα (παλινδρόμηση της σαφηνούς φλέβας).

2. Η φλεβοτομή

Στη θεραπεία αυτή γίνονται μικρές τομές στο δέρμα, που βρίσκεται πάνω από τους κιρσούς. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείται αίμα από τους κιρσούς, που βρίσκονται μόλις κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

3. Η σκληροθεραπεία

Στη σκληροθεραπεία ο γιατρός βάζει με ένεση διάλυμα σκληρυντικής ουσίας, που σταδιακά προκαλεί υποχώρηση ή εξαφάνιση της φλέβας.

Η θεραπεία αυτή συστήνεται κυρίως για μικρούς κιρσούς, ευρειαγγείες ή μικρές διατάσεις φλεβών του δέρματος.

4. Η αφαίρεση με ραδιοκύματα

Στη μέθοδο αυτή χρησιμοποιούνται ραδιοκύματα για καταστροφή της φλέβας. Η θεραπεία εφαρμόζεται σε σοβαρές περιπτώσεις κιρσών με φλεβική ανεπάρκεια, όπως παλινδρόμηση της σαφηνούς φλέβας.

5. Η αφαίρεση με λέιζερ

Το ενδοαυλικό φλεβικό λέιζερ χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις παλινδρόμησης της σαφηνούς φλέβας. Το ενδοφλεβικό λέιζερ καταστρέφει τη φλέβα που προοδευτικά εξαφανίζεται.

6. Η χειρουργική αφαίρεση φλέβας

Η χειρουργική σαφηνεκτομή αφαιρεί την κυρίως υπεύθυνη φλέβα για την πρόκληση κιρσών στα κάτω άκρα, που είναι η μείζων σαφηνούς φλέβα. Η μέθοδος αυτή έχει αντικατασταθεί στις πλείστες περιπτώσεις, από την αφαίρεση με ραδιοκύματα ή ενδοφλεβικό λέιζερ.

Πηγή: www.medlook.net

Leave a Comment