Share

Χαριτίνη Ηλιάδου:«Κάνω πάντα αυτά που ονειρεύομαι»

Νέα, ωραία και πολυτάλαντη, η Χαρίτινη Ηλιάδου εκπέμπει μια ακτινοβολία γεμάτη ομορφιά και γλυκύτητα που σε αφοπλίζει. Στη συνέντευξη που ακολουθεί μας μιλάει για την δικιά της συλλογή ρούχων την “Fikarla”, το ραδιόφωνο αλλά και για τους 100,000 followers της στο Instagram!

Πολυάσχολη, πολυτάλαντη, γενικότερα είσαι από τα άτομα που δεν εφησυχάζονται με τίποτα. Πώς καταφέρνεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου και να είσαι παραγωγική παρά τις πολλές δραστηριότητες που έχεις;

H αλήθεια είναι ότι μου αρέσει να καταπιάνομαι με πάρα πολλά πράγματα που αγαπώ εξίσου. Ωστόσο, όταν φτάνω σε ένα σημείο που νιώθω ότι είμαι κουρασμένη, ότι δεν μπορώ να παράγω όλα αυτά που μου αρέσουν, προσπαθώ να αφήνω κάποια πίσω έτσι ώστε να έχω κι εγώ χρόνο για τη ζωή μου, τους φίλους μου και τα σχετικά.  Γενικά δεν είμαι του προγράμματος, δηλαδή έχω ένα ημερολόγιο, που εννοείτε πρέπει να έχουμε όλοι, αλλά προσπαθώ να κάνω πράγματα, στα οποία όσο το δυνατόν περισσότερο μπορώ να ανταπεξέλθω σε αυτά.

Ακολουθείς πιστά αυτό το ημερολόγιο;

Όχι καθόλου. Βάζω προτεραιότητες, δηλαδή αν θέλω μια φορά να επικεντρώνομαι σε κάτι, για παράδειγμα τους 5 μήνες ή τον 1 χρόνο, το εξελίσσω και την άλλη χρονιά μπορεί να καταπιαστώ με κάτι άλλο που έχω αφήσει λίγο πίσω. Το πρόγραμμά μου και το ημερολόγιό μου είναι τελείως διαφορετικά κάθε φορά.

Πώς αρχίζει και πώς ολοκληρώνεται μια τυπική μέρα στη ζωή σου; 

Δεν υπάρχει μία τυπική μέρα στη ζωή μου, διότι συνήθως έχω τελείως διαφορετικά πράγματα. Είναι και με τις ανάγκες. Αν για παράδειγμα έχω γύρισμα, θα σηκωθώ και θα πάω για γύρισμα, μετά θα πάω στο ραδιόφωνο, ενώ ταυτόχρονα αν έχω κάποιο διάλειμμα ή κενό θα βάλω κάποια ραντεβού με εταιρεία που συνεργάζομαι. Τα καλοκαίρια που πιo πολύ ασχολούμαι και με την “Fikarla”, γιατί πλέον βγάζουμε μόνο ανοιξιάτικες –  καλοκαιρινές κολεξιόν, θα στείλω τις παραγγελίες, εγώ ή ενδεχομένως κάποιος άλλος. Θα κάνω επίσης και μία φωτογράφιση την άλλη μέρα. Είναι περίεργο το πρόγραμμά μου. Όταν όμως δεν έχω γύρισμα ή πρόβα για το θέατρο, θα ξυπνήσω χαλαρά γύρω στις 9:00, θα απολαύσω τον καφέ μου και θα οργανώσω τις υποχρεώσεις μου.

Μιας και αναφέρθηκες προηγουμένως στο ραδιόφωνο, πόσα χρόνια εργάζεσαι στον “Mix FM”; 

Πάρα πολλά χρόνια! Ήμουνα φοιτήτρια όταν άρχισα να εργάζομαι στον “Mix FM” και δεν είχα πάρει ακόμη το πρώτο μου πτυχίο. Ήμουν 23 ετών και τώρα είμαι 30, οπότε συνολικά 7 χρόνια. Είμαι ακριβώς στην ίδια εκπομπή και ακριβώς την ίδια ώρα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα όλα αυτά τα χρόνια.

 Τί ρόλο παίζει το ραδιόφωνο στη ζωή σου; 

Ψυχοθεραπευτικό θα έλεγα. Βγαίνω στον αέρα, μιλάω μόνη μου κάθε απόγευμα και μου αρέσει που εξωτερικεύω τις σκέψεις μου. Όπως μου αρέσει εννοείτε και η σχέση που έχω χτίσει με τους ακροατές όλα αυτά τα χρόνια. Είναι στιγμές που πιάνω τον εαυτό μου να καταλήγει να λέει “on air” κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που είχα φανταστεί στην αρχή. Επομένως, είναι μαγεία όλο αυτό και ταυτόχρονα μια συζήτηση ανοιχτή με τον εαυτό μου.

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολείσαι με το ραδιόφωνο, υπάρχει κάποια στιγμή ή ένα γεγονός που σε έχει σημαδέψει ιδιαίτερα; Μια στιγμή ή μια εμπειρία που σε έκανε να σκεφτείς διαφορετικά ή να αλλάξεις την άποψή σου για κάτι.

Σίγουρα η αρχή ήταν διαφορετική και με καθόρισε κιόλας ως άνθρωπο. Έβαλα κάποια φίλτρα, γιατί το ραδιόφωνο και γενικότερα όλα τα μέσα ενημέρωσης, βάζουν κάποια φίλτρα στον εαυτό σου, κάτι που μπορεί να μην έχει μπει στην καθημερινότητά σου και να μην σκέφτεσαι τι μπορείς να πεις ή πώς μπορείς να επηρεάσεις κάποιον. Οπότε σίγουρα θα πω το γεγονός ότι εξέλιξα τον τρόπο σκέψης μου, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο για μένα, καθώς είμαι αυθόρμητος άνθρωπος. Ανά τα χρόνια έχω πει και αβίαστα την σκέψη μου ενώ δεν χρειαζόταν.

Υπήρξαν παρεξηγήσεις ή ήρθες σε αντιπαράθεση με συναδέλφους σου;  

Δεν γίνεται να αρέσουμε σε όλους! Έχω και τον σύνδρομο του καλού παιδιού, δηλαδή μου αρέσει πάντα να είμαι καλή σε ό,τι κι αν καταπιάνομαι, να προσέχω τι λέω, πως συμπεριφέρομαι ή αν θα πληγώσω κάποιον. Σαφώς και υπήρξαν παρεξηγήσεις, σίγουρα δεν αρέσω σε όλους και μπορεί κάποιους να έχω πληγώσει τα χρόνια αυτά.

Πέραν του ραδιοφώνου, έχεις ιδρύσει και την δικιά σου συλλογή ρούχων, την Fikarla”. Ποιά είναι η κύρια έμπνευση πίσω από τη συλλογή αυτή;

Ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολλά χρόνια να κάνω και η έμπνευσή μου τότε που δημιουργήθηκε ήταν ο κορονοϊός. Όλη αυτή η μαυρίλα που ζήσαμε σε συνδυασμό με το ότι ήμασταν εγκλωβισμένοι μέσα στο σπίτι, ήταν ένα έναυσμα για να προσπαθήσω να φέρω λίγο χρώμα στη ζωή μου. Ήθελα να βλέπω χρώματα, να βγαίνω, να βλέπω άνοιξη. Τα περισσότερα ρούχα της Fikarlaείναι πιο χαρούμενα, έχουν αρκετό χρώμα και patterns (σχέδια). Επομένως, η έμπνευσή μου ήταν η ανάγκη για ζωή, για χρώμα αλλά και αφορμή για να ξεριζωθώ από το σπίτι μου. Ήθελα να εξωτερικεύσω την ανάγκη μου για χαρά μέσα από τα ρούχα μου.

Ποιό είναι το κύριο μήνυμα που θέλεις να μεταδώσεις με αυτήν τη συλλογή;

Θέλω όλες οι γυναίκες που φοράνε τα ρούχα να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους. Δεν έχω να περάσω κάποιο μήνυμα, δεν είναι πιο βαθιά η σκέψη, αλλά μου αρέσει τα χρώματα και όλα αυτά να φτιάχνουν τη διάθεση σε όλες τις γυναίκες που τα φοράνε.

Ποιές είναι οι βασικές τάσεις που ενσωματώνεις στα σχέδιά σου αυτήν την εποχή;

Εγώ προσπαθώ να μην ακολουθώ τις τάσεις. Όταν είχαν βγει σχέδια με λουλούδια πέρυσι, μπήκα στον πειρασμό να τα υιοθετήσω στην δική μου συλλογή. Μετά όμως σκέφτηκα να μην ακολουθώ τις τάσεις και να κάνω κάτι που πραγματικά μου αρέσει. Ως εκ τούτου, συνήθως βλέπω τα υφάσματα και μου έρχεται μια έμπνευση (με βάση το ύφασμα που έχω μπροστά μου) και κάπως έτσι κάνω τη συλλογή. Το αφήνω πιο ελεύθερο από το να ακολουθώ τις τάσεις και είναι πράγματα, τα οποία μπορούμε να βρούμε σε επώνυμα καταστήματα ρούχων.

Υπάρχει κάποιο κατάστημα ή σχεδιαστής που αποτελεί για σένα πηγή έμπνευσης; 

Όχι ιδιαίτερα, αλλά μου αρέσουν πολύ τα ελληνικά brands και Έλληνες σχεδιαστές ή και Κύπριοι που χρησιμοποιούν κάτι παρόμοιο. Για παράδειγμα, τα patterns και τα σχετικά. Τώρα θα ήθελα να βγάλω φορέματα που είναι λίγο εμπνευσμένα από “Jacquemus” αλλά και πάλι δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο. Μου αρέσει και στην προσωπική μου ζωή να βλέπω κάτι και να είμαι πιο unique, να το χρησιμοποιώ και να το φοράω. Μου αρέσουν τα vintage ρούχα, όπως επίσης εκείνη η εποχή με μεγάλες βάτες και όλα τα συναφή.

Από πού μπορεί κάποιος να αγοράσει τα ρούχα που δημιουργείτε; Έχετε κάποιο κατάστημα ή ιστοσελίδα που προσφέρει τα σχέδιά σας για πώληση;

Έχουμε την ιστοσελίδα μας που είναι στο “shopify” και μπορεί κάποιος να μας βρεί από εκεί αναζητώντας “Fikarla”. Αν αναζητήσει κάποιος μόνο το όνομα της συλλογής μας θα την εμφανίσει κατευθείαν γιατί δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο κάτι παρόμοιο. Έτσι δεν χρειαζόταν να πληρώσουμε ποτέ ούτε διαφημίσεις για να μας βγάζει πρώτους ούτε τίποτα. Μπορείτε να μας βρείτε στο Instagram ή στην ιστοσελίδα μας.

Πάμε τώρα στο Instagram. Έχεις σχεδόν 100,000 ακόλουθους κι αυτό λέει πολλά…

Νόμιζα ότι δεν θα έφτανα ποτέ 100 χιλιάδες. Χαίρομαι πολύ και μου αρέσει το Instagram. Είναι η αγαπημένη μου πλατφόρμα γιατί δεν υπάρχει και τόσο μίσος. Μπορείς να μιλήσεις, εγώ τουλάχιστον απαντάω σε όλες τις κοπέλες που μου στέλνουν μηνύματα για να ρωτήσουν κάτι. Μου αρέσει η αλληλεπίδραση με τον κόσμο και νιώθω πολύ τυχερή που πηγαίνει τόσο καλά, γιατί είναι και μία καταξίωση για την δουλειά μου. Είναι μια αναγνώριση θα έλεγα και ένας τρόπος για να κάνω όλα αυτά που θέλω. Πλέον βιοπορίζομαι πολύ από την συγκεκριμένη πλατφόρμα. Είναι η βασική μου δουλειά μαζί με το ραδιόφωνο, οπότε μου δίνει την ελευθερία να μην δουλεύω όπως εργαζόμουν παλιά για παράδειγμα σε καφετέρια ή να έχω μια βασική δουλειά και να κάνω ταυτόχρονα όλα τα υπόλοιπα. Κάνω πάντα αυτά που ονειρεύομαι. Όταν δεν έχω αυτή τη δουλειά μπορώ να βιοποριστώ από το θέατρο ή από τηλεοπτική σειρά. Είμαι και νιώθω πολύ τυχερή.

Πώς διαχειρίζεσαι την επιρροή που έχεις στα κοινωνικά μέσα και ποιές είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις σε αυτόν τον ρόλο;

Προσπαθώ να χρησιμοποιώ μόνο το θετικό αντίκτυπο του Instagram, να γίνομαι και εγώ καλύτερη ως άνθρωπος και να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό. Όπως φαντάζομαι όλοι μας δείχνουμε τον καλό μας εαυτό ή τον εξιδανικευμένο εαυτό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα έχω ένα μικρό μερίδιο ευθύνης και σίγουρα φιλτράρω αυτά που θα πω. Ενδεχομένως, να παγιδευόμαστε κιόλας στην εικόνα που προβάλλουμε στο Instagram και να φοβόμαστε να αλλάξουμε για να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο που μας ακολουθεί. Υπάρχει ευθύνη όταν σε ακολουθεί κόσμος και βλέπει το περιεχόμενό σου, κυρίως νέοι, κορίτσια και αγόρια.

Πώς επιλέγεις τα περιεχόμενα που δημοσιεύεις και πώς σχεδιάζεις την πορεία σου;

Η αλήθεια είναι ότι το κάνω αβίαστα. Θα μπορούσα να το εξελίξω και να το σκέφτομαι αλλά συνήθως δρω πολύ αβίαστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είμαι από αυτές που θα κάνουν 10 ώρες να βγάλουν μια φωτογραφία και θα την επεξεργαστώ άλλες 10 ή να την ανεβάσω τις ώρες που πρέπει για να πάρει περισσότερη απήχηση. Το κάνω πιο χαλαρά. Έχω έναν συνεργάτη, ο οποίος είναι πολύ φίλος μου και όταν έχω χορηγούμενες δημοσιεύσεις κάνουμε τη φωτογράφιση. Τελειώνουμε τη φωτογράφιση και διαφήμιση του κάθε προϊόντος σε 5 λεπτά. Δεν είμαι υπομονετική με τις φωτογραφίσεις και όλα αυτά. Όμως δεν θα ανεβάσω κάτι που δεν είναι της δικής μου αισθητικής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιό είναι το πιο ενδιαφέρον ή εκπληκτικό feedback που έχεις λάβει από τους followers σου;

Μου αρέσει όταν μου στέλνουν για ένα βιβλίο που έχω προτείνει, μια έκθεση που έχω πάει ή όταν με ρωτάνε γενικά για το περιεχόμενο που ανεβάζω και κάνουμε μια συζήτηση. Μου στέλνουν και πάρα πολλές κοπέλες για δικά τους θέματα, τις σχέσεις τους και είναι ωραίο που ζητάνε συμβουλές μου. Πάντα τους λέω ότι δεν είμαι η αρμόδια ή τουλάχιστον προσπαθώ να προτείνω λύσεις. Είναι ενδιαφέρον όλο αυτό το feedback με τον κόσμο.

Ποιό είναι το κοινωνικό ή πολιτικό ζήτημα που σε απασχολεί περισσότερο και προσπαθείς να προβάλεις μέσω του λογαριασμού σου;

Αν και θα ήθελα πολύ να μιλήσω για πολλά θέματα που με απασχολούν, όπως φαντάζομαι και όλους μας, δεν μου αρέσει να βλέπω κοπέλες που ενώ επικεντρώνονται στο beauty κομμάτι, να ανεβάζουν διαφήμιση με κρέμες, ρούχα και την ίδια στιγμή να ανεβάζουν κάτι πολιτικό ή κοινωνικό. Προσπαθώ να το κάνω είτε με ισορροπία, είτε αν θέλω κάτι να πω να μην είναι το ίδιο που θα ανεβάσουν όλοι οι υπόλοιποι. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια ωραία αφορμή για πάρα πολλά θέματα που μας απασχολούν, αλλά έχω κουραστεί να βλέπω ακριβώς τις ίδιες δημοσιεύσεις από ανθρώπους που ενδεχομένως να μην τους ενδιαφέρει. Δεν θέλω να δίνω αυτή την εντύπωση ότι και μένα δεν μένα δεν με ενδιαφέρει ένα θέμα. Προτιμώ να κάνω κάτι προσωπικά, εφόσον έχει περαστεί το μήνυμα από άλλους ανθρώπους, παρά να μην μπορεί κάποιος να με πάρει στα σοβαρά όταν θέλω να μιλήσω για κάτι.

Πώς βλέπεις το μέλλον της επιρροής στα κοινωνικά μέσα; Υπάρχουν κάποιες τάσεις ή αλλαγές που προβλέπεις;

Ήδη έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παλιά, μπορεί να έβαζε κάποιος ένα προϊόν ή κάτι, όσον αφορά το κομμάτι που βλέπουμε ή που ανέβαζα εγώ και να επηρεαζόταν ο κόσμος. Πλέον επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί influencers ή γνωστοί που ασχολούνται με το instagram και ο κόσμος έχει πάρει κάποια προϊόντα που διαφήμισαν, αν εκείνα τα προϊόντα δεν ικανοποίησαν τις ανάγκες τους, έχουν γίνει πιο υποψιασμένοι. Επομένως, ο κόσμος πια δεν θα ψωνίσει τόσο εύκολα κάτι. Από την άλλη, είναι το νέο trend, δηλαδή αντί να πληρώσουν μια εταιρεία διαφήμισης στην τηλεόραση θα πληρώσουν με πολύ λίγα χρήματα κάποια πρόσωπα με αρκετούς ακόλουθους για να φαίνεται. Όχι για να αγοράσουν όλοι τα προϊόντα αλλά για να τα βλέπουν και να μείνει στο υποσυνείδητο του κοινού. Κάπως έτσι πάει το marketing. Όσον αφορά το μέλλον θεωρώ ότι ο κόσμος θα είναι πιο υποψιασμένος σε αυτό το κομμάτι. Εξάλλου έχει καθιερωθεί κανονικότατα σαν δουλειά, ενώ πριν από 4-5 χρόνια το κοροϊδεύανε και το αμφισβητούσαν.

Κλείνοντας, τι άλλο να περιμένουμε από τη Χαριτίνη Ηλιάδου;

Θέλω να μείνω σε αυτά τα πράγματα που αγαπάω, να τα εξελίξω και να γίνομαι καλύτερη. Αγαπώ το ραδιόφωνο, αγαπώ την υποκριτική. Τώρα θα κάνουμε μια παράσταση, δραστηριοποιούμαι και στην Ελλάδα για σειρές. Ευελπιστώ να συνεχίσω να κάνω όλα όσα κάνω και ακόμα καλύτερα.