Share

Τι ζητούν πλέον οι πελάτες από τα ξενοδοχεία

Το τελευταίο διάστημα [Μάιος-Αύγουστος 2022] παρατηρείται μία άνευ προηγουμένου ανάρτηση παραπόνων κυπρίων πελατών στο διαδίκτυο.
Αυτό είναι σωστό και υπάρχουν οι λόγοι που οδηγούν σε τέτοια παράπονα.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πανδημία είχε σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία πλήττοντας ιδιαίτερα τον ξενοδοχειακό τομέα, ωστόσο έχει δημιουργήσει παράλληλα και μια σειρά νέων τάσεων και προκλήσεων. Η οικονομία σε κάθε νοικοκυριό έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα στις μεσαίες εισοδηματικές τάξεις έχουν συσσωρευτεί αποταμιεύσεις τις οποίες φαίνεται να προτίθενται να αξιοποιήσουν σε ταξίδια αναψυχής. Έχει παρατηρηθεί επίσης και μια εξισορρόπηση μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ένας συνδυασμός ταξιδιών αναψυχής. Στα ταξίδια αναψυχής προτίμηση έχει η Κυπριακή ξενοδοχειακή βιομηχανία και μετά η Ελλάδα. Αυτό για τον απλούστατο λόγο του φόβου πιθανής ανάφλεξης της πανδημίας ή απεργίας σε αεροδρόμια.
Στην προτίμηση των Κυπρίων προτεραιότητα φέτος είναι τα Κυπριακά ξενοδοχεία και όπως εξήγησα πιο πάνω αυτό είναι λογικό.
Τι παρατηρούμε τώρα [τέλος Αυγούστου] και τί λένε οι ντόπιοι τουρίστες μας;
Θα αναφερθώ πολύ επιγραμματικά γιατί αυτά διαφέρουν σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, έστω και αν ανήκουν κάποια στον ίδιο όμιλο ή είναι μονάδες:

Συμπεριφορά προσωπικού. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπάρχουν παράπονα και αυτά είναι λόγω έλλειψης προσωπικού, ελλιπής εκπαίδευση και λανθασμένη στάση εκ μέρους των πελατών [ο πελάτης έχει πάντα δίκιο]. Λόγω πανδημίας, αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν μετακινηθεί σε άλλους τομείς της οικονομίας, με σοβαρό αντίκτυπο στην ομαλή λειτουργία των μονάδων και την ποιότητα των υπηρεσιών.

Δωμάτια. Πολλά δωμάτια φέτος άνοιξαν την πρώτη μέρα που μπήκαν πελάτες. Αποτέλεσμα ήταν η κακή μυρωδιά [μούχλα], υγρά σεντόνια, σκόνη και προβλήματα στην λειτουργία κλιματιστικών και μικρών συσκευών.

Κοινόχρηστοι χώροι. Πολλοί χώροι δεν είχαν ετοιμαστεί έγκαιρα ώστε να υποδεχτούν τους πρώτους πελάτες. Με το πέρασμα των πρώτων ημερών αυτά βελτιώθηκαν σημαντικά.

Πισίνα. Η πισίνα είναι ο πρώτος χώρος αναψυχής και ασφάλειας τόσο για μεγάλους αλλά κυρίως για τα παιδιά. Το προσωπικό [και οι ναυαγοσώστες] πρέπει να είναι στην θέση τους και να ξέρουν τα καθήκοντα τους.

Πρόγευμα. Σχολιάζω ιδιαίτερα το πρόγευμα γιατί ΟΛΟΙ θα περάσουν για το πρωινό τους. Δεν περιμένουμε και του πουλιού το γάλα, αλλά πρέπει να ικανοποιούμε σχεδόν όλους τους τύπους πελατών. Μόνο να ετοιμάζουμε ζωντανά ομελέτες και κρέπες μαζί με καλής ποιότητας καφέ, τότε κερδίζουμε και τον τελευταίο πελάτη.

Εστιατόρια. Στα εστιατόρια αναμένουμε να βρούμε κάτι οικείο αλλά και κάτι το άγνωστο αλλά συνάμα ευχάριστο. Μπορώ να δοκιμάσω μία Κινέζικη Βραδιά και να μείνω πλήρως ευχαριστημένος για τις σωστές συνταγές, την εμφάνιση αλλά και την φρεσκάδα των κρεάτων. Το προσωπικό πρέπει να μπορεί να εξυπηρετεί σωστά τον πελάτη και ειδικά αυτούς που δεν μιλάνε άλλη γλώσσα.

Μπαρ. Καλύτερα να πληρώσω κάτι παραπάνω και να πάρω το ποτό που πρέπει. Κάποιοι έχουν τρομερή όσφρηση και γεύση και μπορούν να καταλάβουν τα σωστά αλκοολούχα από τα παραπλανητικά.

All inclusive. Ίσως το μεγάλο πρόβλημα των ξενοδοχείων. Η ποιότητα είναι υποβαθμισμένη και σε μερικές μονάδες μας ενδιαφέρει μόνο να δώσουμε τροφή [ότι να είναι] για να γεμίσουμε την κοιλιά μας]. Εδώ κακίζω και τον καταναλωτή. Μητέρα με το γνωστό βραχιόλι, πριν λίγες μέρες λέει στο παιδί της « βάλε κάμποσο φαγητό γιατί το πληρώσαμε».

Τιμές. Υπάρχουν καλές τιμές αλλά αν συγκρίνουμε με τιμές στην Ελλάδα ίσως να υπάρχει μια μικρή διαφορά. Πρέπει να εστιαστούμε περισσότερο στην ποιότητα παρά στις τιμές από μόνες τους.

Εκπαίδευση. Το μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά. Γιατί δεν εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας τον χειμώνα που δεν υπάρχει η πίεση της θερινής περιόδου; Η εκπαίδευση πρέπει να είναι υποχρεωτική για όλους, ιδιοκτήτες, διευθυντές, προσωπικό ντόπιο αλλά και ξένο.

Κύπριος πελάτης. Ο Κύπριος μαθαίνει εύκολα και μπορεί να προσαρμοστεί με τα νέα δεδομένα. Μπορούμε να του δώσουμε την ορθή πληροφόρηση από την αρχή ώστε να γνωρίζει πριν αποφασίσει για τις διακοπές του. Τον Κύπριο πρέπει να τον κερδίσουμε [στήριξε την βιομηχανία μας εν καιρό πανδημίας] και να ετοιμάζεται τα επόμενα χρόνια να επαναλάβει τις διακοπές του στην Κύπρο μας.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από νέο χρήμα [τουρίστες από εξωτερικό] αλλά και βελτίωσης του εγχώριου τουρισμού. Στο παιχνίδι πλέον μπαίνουν τα αγροτουριστικά καταλύματα, οι επαύλεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει τον πρώτο λόγο αλλά και την ευθύνη όχι να αυξάνει αριθμούς αλλά να φέρει βελτίωση στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και προϊόντων ασχέτως τι κατάλυμα είναι. Η αγορά απαιτεί πλέον εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων [είναι και εργαλείο προώθησης]. Όσο πιο αυστηροί είμαστε με τον εαυτό μας, τόσο το μέλλον θα μας ανταμείψει. Επιπλέον, με την πανδημία έχει σημειωθεί αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση, και υπάρχει προτίμηση σε καταλύματα τα οποία ακολουθούν πράσινες πρακτικές και υιοθετούν διαδικασίες περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Σε προσωπικό επίπεδο είχα την εμπειρία να μείνω σε ξενοδοχεία των 5,3 και 1 αστέρια τους τελευταίους μήνες. Δεν με ενοχλούν τα αστέρια αλλά οι καταιγίδες όταν βρίσκω άλλα από αυτά που διαφημίζουν τα διάφορα ξενοδοχεία.

Κλείνοντας να τονίσω το θέμα έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού που είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Θα πρέπει να βρούμε τις αιτίες και να δώσουμε λύσεις άμεσα.

Παναγιώτης Χατζησυμεού
Συντονιστής Προγραμμάτων Ξενοδοχειακών Σπουδών KES College