Share

Τρόποι βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας στην εποχή του Κορωνοϊού

05/04/2021

*Της Φρόσως Κώστα Ιώαννου

Ο ιός του Κορωναίου, σηματοδότησε μια νέα πραγματικότητα ανά το παγκόσμιο. Με την αποστασιοποίηση, το κλείσιμο των σχολείων και εκπαιδευτικών οργανισμών όπως και με την αλλαγή της καθημερινότητας,  οι ζωές όλων έχουν επηρεαστεί. Ανησυχίες για την οικογένεια, τους φίλους και γενικά η αβεβαιότητα για το μέλλον, δημιουργούν σενάρια και αρνητικές σκέψεις  προκαλώντας αμφιβολίες για την επαναφορά στην κανονικότητα.

Όλα αυτά ως αποτέλεσμα, έχουν σοβαρό αντίκτυπο και επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία. Επιπλέον, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις , το κλείσιμο των γυμναστηρίων και γενικά το κλείσιμο των χώρων άθλησης, ώθησαν αρκετό κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, να περιοριστεί στα σπίτια τους και να διακόψουν τις τακτικές αθλητικές τους δραστηριότητες.

Ο ρόλος της άσκησης έχει καταλυτική σημασία στην ζωή μας, καθώς δρα ως ρυθμιστής για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Κατά την διάρκεια της άσκησης εκκρίνονται διάφορες ορμόνες όπως οι ενδορφίνες, όπου αυτές όχι μόνο μας προκαλούν μια αίσθηση ηρεμίας, ευδαιμονίας και αισιοδοξίας αλλά συμβάλουν και στην καλή διάθεση.

Δεδομένα που έρχονται από διάφορες έρευνες διαφόρων πανεπιστημίων αναφέρουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια και κατάθλιψη αφού μειώνει τα επίπεδα άγχους και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Τέσσερα εκατομμύρια θάνατοι αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι ήταν δραστήριοι σωματικά. Και συμπληρώνει εν όψη της πανδημίας: «Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία κακής υγείας, το αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής».

Πολύ έντονα φαίνονται και  οι επιπτώσεις που εμφανίζονται στους μικρούς μας ηλικιακά φίλους, όπου η μείωση άσκησης και φυσικής δραστηριότητας προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία διότι η απουσία σωματικής εκτόνωσης εκφράζετε με αυξημένη  ευερεθιστικότητα.

Συστάσεις Άσκησης ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας):

Η μορφή της άσκησης, το ασκησιολόγιο, η ένταση και η διάρκεια της άσκησης εξαρτάται από την πληθυσμιακή ομάδα. Οι νέες οδηγίες που δίνονται από τον ΠΟΥ σχετικά με το μέγεθος της σωματικής δραστηριότητας είναι πως οι ενήλικες πρέπει να εφαρμόζουν τουλάχιστον 75- 150 λεπτά έντονης αερόβιας ή 150-300 λεπτά χαμηλής ως μέτριας άσκησης όπως επίσης ενδυνάμωση μυών 2 φορές μέσα στην εβδομάδα. Για τα παιδιά και τους εφήβους συνιστά τουλάχιστον 60 λεπτά μέτριας έντασης την ημέρα.

Μια τεράστια γκάμα ασκήσεων μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν και από την άνεση του σπιτιού μας ακόμα και χωρίς εξοπλισμό, χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος. Για τους λάτρεις της άσκησης ωστόσο τα λάστιχα μαζί με ένα στρώμα γυμναστικής μπορεί να κάνει θαύματα την περίοδο που όλοι εγκλωβιστήκαμε στα σπίτια μας. 

Εδώ βρίσκονται διάφορες εισηγήσεις για το πως μπορείς να εντάξεις την άσκηση και την φυσική δραστηριότητα στην ζωή σου:

Γυμναστείτε με με την οικογένεια: Είναι μια καλή ευκαιρία για οικογενειακή διασκέδαση. Μερικά παραδείγματα είναι το περπάτημα, η ποδηλασία, χορός στο σαλόνι, ποδόσφαιρο στην αυλή του σπιτιού.

Άσκηση στην Ύπαιθρο: περπάτημα ή ποδηλασία στην φύση, Τζόκιν και περπάτημα στο τετράγωνο

Άσκηση με διαδικτυακά προγράμματα με ομαδικό ή προσωπικό προπονητή:

Είτε απολαμβάνεις την Yoga, το pilates, την καρδιοαναπνευστική άσκηση, to kickboxing μπορείς να ασκηθείς επιλέγοντας το είδος άσκησης που αγαπάς.

Προκάλεσε τον εαυτό σου: Βάλε ένα στόχο που να αφορά την άσκηση – ότι για παράδειγμα θα εκτελείς 100 κοιλιακούς 2 φορές την εβδομάδα ή ότι κάθε φορά θα κάνεις και λίγο χρόνο παραπάνω περπάτημα…

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, θα πρέπει ο κάθε ένας μας σε ατομικό επίπεδο να συνεχίσει να ασκείται στο μέτρο του δυνατού παραμένοντας έτσι ενεργός και δραστήριος τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

*H Φρόσω Κώστα Ιωάννου είναι Συντονίστρια στο Πρόγραμμα Σπουδών Προσωπικός Προπονητής και Προπονητής Ομαδικών Προγραμμάτων Fitness του KES College