Share

Στρες και Τεχνικές Διαχείρισής του

Της Μαρκέλλας Σιαρλή*

Υπάρχει τρόπος να ξεφύγει κανείς, έστω και για λίγο από το στρες και την ένταση της καθημερινότητας; Κάθε λεπτό, λες και δεν μας φτάνουν οι ήδη αμέτρητες υποχρεώσεις μας, κάτι άλλο θα προκύψει το οποίο θα μας αναγκάσει να προσθέσουμε στο βαρυφορτωμένο μας πρόγραμμα μια άλλη δοκιμασία. Στόχος; Nα δούμε και εμείς επιτέλους, μέχρι που φτάνουν τα όριά μας!

Image result for Πρόκληση νευρομυϊκής χαλάρωσης

Στις μέρες μας παρατηρείται μια παράδοξη τάση: Άνθρωποι, όλων των ηλικιών, καταπιέζονται καθημερινά, προσπαθώντας να βγάλουν εις πέρας αμέτρητες αχρείαστες και περιττές ως επί το πλείστον ενέργειες με απώτερο σκοπό την απόκτηση χρήματος, δόξας και πλούτου.

Αποτέλεσμα της όλης διαδικασίας είναι η εξάντληση και το αίσθημα αγωνίας και άγχους. Μετά από ένα ορισμένο διάστημα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πρέπει τελικά να ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού για να ξεφύγουμε από τον κυκεώνα των συναισθημάτων που έχουμε αφεθεί και ο οποίος αρχίζει σιγά – σιγά να κατασπαράζει το είναι μας. Η βοήθεια μπορεί να έρθει με το να αποταθούμε σε ένα ψυχολόγο ή ακόμη στο να καταπιαστούμε από την κατανάλωση αμέτρητων κυρίως χαπιών.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης του στρες είναι η εφαρμογή απλών αλλά αποτελεσματικών τεχνικών που οδηγούν στην μείωση της έντασης, της ανησυχίας των πονοκεφάλων και ταυτόχρονα της βελτίωσης της ζωτικής ενέργειας και της νοητικής συγκέντρωσης.

‘Όλα αρχίζουν από την ανάπτυξη αυτογνωσίας. Δηλαδή πρέπει πρώτα απ’ όλα να παραδεχτούμε ότι όντως έχουμε πρόβλημα, αναγνωρίζοντας ότι το να αισθανόμαστε συνεχώς βαριεστημένοι, κουρασμένοι και αφηρημένοι, δεν είναι πλέον φυσιολογικό. Η διαταραχές της μνήμης, η μη ανοχή της κριτικής και η επιθετικότητα είναι συμπτώματα του στρες. Εάν ο καθένας μας δώσει λίγο χρόνο να αυτοαξιολογήσει και να αυτοπαρατηρήσει το κάθε τι που κάνει τότε μπορούμε από μόνοι μας να αναγνωρίσουμε ότι πραγματικά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας για να επανέλθουμε στο παλιό καλό μας εαυτό. Πως;

Απλές τεχνικές χαλάρωσης: το να γινόμαστε αυθόρμητοι αλλάζοντας ξαφνικά το πρόγραμμά μας, μια επίσκεψη σε φίλους, το διάβασμα ενός βιβλίου, ένα ζεστό μπάνιο με αιθέρια έλαια, το άκουσμα χαλαρωτικής μουσικής, η ενασχόληση με την κηπουρική, η επίσκεψη σε ένα σπα, η γυμναστική κ.α.

Image result for απλές τεχνικές χαλάρωσης

Εφαρμογή άσκησης της διαφραγματικής αναπνοής: τεχνική που βοηθά στην αυτοηρεμία του ατόμου. Απλά ξαπλώστε, και ακουμπήστε το ένα χέρι στο στομάχι και το άλλο στη κοιλιά. Με το να αφεθείτε στην παρακολούθηση της αναπνοής σας για 10-15’ θα χαλαρώσετε ολόκληρο το σώμα. Ασυνείδητα θα παρακολουθείτε την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που θα σας ηρεμεί χωρίς καν να το καταλαβαίνεται.

Image result for Εφαρμογή άσκησης της διαφραγματικής αναπνοής

Πρόκληση νευρομυϊκής χαλάρωσης: σε υψηλά επίπεδα στρες η ένταση εμφανίζεται με σκληρούς και αλύγιστους μύες. Ειδικές ασκήσεις προοδευτικής νευρομυϊκής χαλάρωσης μαλακώνουν τους σφιγμένους μύες σε όλα τα μέρη του σώματος. Η τεχνική εφαρμόζεται στα άκρα (χέρια – πόδια), στο στήθος, στους ώμους, στη μέση και στο πρόσωπο (στα μάτια). Σφίξτε το μέλος του σώματος και κρατήστε για 10 δευτερόλεπτα. Ακολούθως ελευθερώστε για 5 δευτερόλεπτα. Επικεντρωθείτε στην διαδικασία και επαναλάβετε 5-6 φορές.

Image result for Πρόκληση νευρομυϊκής χαλάρωσης

Διαλογισμός: διαδικασία που ενεργοποιεί τις αισθήσεις μας. Χρησιμοποιεί τη φαντασία μας και τη θετική μας σκέψη, παράγοντας μια νοητή εικόνα της ιδανικής τοποθέτησης των πραγμάτων. Αρχίζουμε με την καταγραφή του στόχου μας (ηρεμία, χαλάρωση, γαλήνη), τον προσδιορισμό των ενεργειών με τις οποίες θα μπορούσα να επιτύχω το στόχο μου (αλλαγή του προγράμματος και ένταξη νέων δραστηριοτήτων), τους εναλλακτικούς τρόπους απόκτησης του στόχου (συλλογική και ομαδική προσπάθεια) και τέλος την ικανοποίηση από την απόκτηση του στόχου μου σε περίπτωση επιτυχίας.

Image result for Διαλογισμός

Οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται και διδάσκονται από διάφορες ειδικότητες, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που ο κάθε κλάδος έχει να προσφέρει. Στην αισθητική, η αντιμετώπιση του στρες συνδυάζει τις τεχνικές που αναφέρονται μαζί με χαλαρωτικό μασάζ και φυσική άσκηση. Όλα αυτά επιφέρουν τα ιδανικότερα αποτελέσματα για μια πιο συγκροτημένη και υγιείς ζωή.

 

* Αισθητικός,

Υπεύθυνη Κλάδου Αισθητικής KES COLLEGE

markella.s@kes.ac.cy