Share

Eπιστρέφει μέσω Τρόικας η ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ

Επιστρέφει στο προσκήνιο, όπως όλα δείχνουν, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού, μετά την έκθεση που συνέταξε η Τρόικα κατά την ολοκλήρωση του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, στο τέλος της έκθεσης υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης (privatization) και της αναμόρφωσης (reform) της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συγκεκριμένη διατύπωση στην οποία προχωράει η Τρόικα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εκ νέου δρομολόγησης της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ, καθώς και το άνοιγμα της αγοράς σε άλλες ιδιωτικές εταιρίες στην ηλεκτρική ενέργεια. Στόχος, σύμφωνα με την έκθεση, είναι η περαιτέρω βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων για την κυπριακή Οικονομία.

Θολές οι προθέσεις της Κυβέρνησης

Την ίδια ώρα, τα μηνύματα που έρχονται από την Κυβέρνηση είναι μάλλον αντικρουόμενα.

Από τη μία, πηγές που ασχολούνται με το θέμα της μεταρρύθμισης, αναφέρουν στο SigmaLive ότι το ενδεχόμενο για ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ παραμένει πάντα ανοιχτό, αλλά ο άμεσος στόχος είναι να εφαρμοστεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός που έχει ήδη εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Από την άλλη πλευρά, ανώτατες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δηλώνουν στο SigmaLive ότι κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της Αρχής Ηλεκτρισμού δεν τίθεται σήμερα, καθώς ισχύουν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί υπό την ομπρέλα του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Μπορεί η Τρόικα να εκθέτει τις παρατηρήσεις της κι αυτό είναι χρήσιμο, αλλά πλέον δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά τους, ανώτατες πηγές της Αρχής Ηλεκτρισμού, αναφέρουν ότι η αναφορά της Τρόικας, δεν αφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ, αλλά στο νέο μοντέλο κανόνων αγοράς κι ενέργειας.

Το σκεπτικό της ιδιωτικοποίησης της ΑΗΚ

Το σκεπτικό της Τρόικας για την ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και το άνοιγμα της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, περιλαμβάνει την πεποίθηση ότι με το μοίρασμα της τράπουλας σε ιδιώτες επενδυτές, ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί και οι τιμές για τον καταναλωτή θα μειωθούν, ενώ η Κύπρος θα γίνει πόλος έλξης επενδυτών ενέργειας.

Η λογική που θέλει την αυξημένη προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, να οδηγεί στον μεγάλο ανταγωνισμό και κατά συνέπεια στην πτώση των τιμών για τον καταναλωτή, ασφαλώς ακολουθεί το μοντέλο των δυτικών αγορών που ισχύει σε άλλες χώρες, ωστόσο ασαφές παραμένει, προς το παρόν, αν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο.

Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται λοιπόν, είναι αν η κυπριακή αγορά μπορεί να «αντέξει» πολλούς και ενδεχομένως μεγάλους «παίκτες» στον τομέα της ενέργειας, έτσι ώστε ο ανταγωνισμός να λειτουργήσει σωστά, να αποφευχθούν τυχόν φαινόμενα «καρτέλ», που θα αυξήσουν ή θα διατηρήσουν ψηλά, καθώς και να διασφαλιστεί ο οικολογικός χαρακτήρας της παραγωγής, στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών για τους ρύπους.

Ένα βήμα πριν την καμπάνα

Αναφορικά με το τελευταίο, η Κύπρος εξακολουθεί να βρίσκεται ένα βήμα πριν την επιβολή μεγάλων κυρώσεων, καθώς όλα τα σενάρια, βάσει των πρακτικών που εφαρμόζονται, θέτουν τη χώρα εκτός στόχων στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών που έχει υπογράψει.

Έτσι, μια εκτενής επιστημονική μελέτη αναφορικά με τις αντοχές, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ και στο απότομο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, μοιάζει επιβεβλημένη.

Τι έχει προηγηθεί

Υπενθυμίζεται ότι η Τρόικα το Νοέμβριο του 2015, είχε αρχικά προκρίνει το σενάριο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΑΗΚ σε δύο τμήματα, ως προαπαιτούμενο για την είσπραξη της τελευταίας δόσης, στο πλαίσιο του μνημονίου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του στις 11 Ιανουαρίου 2016, ενέκρινε τον «καταρχήν» ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ, πιέζοντας παράλληλα το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής να προχωρήσει στον λειτουργικό διαχωρισμό της. Σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕΚ και δηλώσεις του Προέδρου της Ανδρέα Πουλλικκά, ο λειτουργικός διαχωρισμός θα τεθεί σε εφαρμογή από 1η Δεκεμβρίου φέτος.

 

Πηγή: sigmalive