Share

Πυρετός: Τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνουμε

Πυρετός: Τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνουμε

Ο πυρετός αποτελεί ένα από τα συχνότερα συμπτώματα. Ορίζεται ως η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος σε τιμές μεγαλύτερες από 37,0°C. Η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι 37,6°C λέγεται δεκατική πυρετική κίνηση ή «δέκατα». Θερμοκρασία άνω των 41,5°C καλείται υπερπυρεξία, ενώ μικρότερη από 36°C ονομάζεται υποθερμία. Ο πυρετός συνοδεύεται συνήθως κατά την εμφάνισή του από αίσθημα ψύχους (κρυάδες ή φρίκια) ή μυϊκό τρόμο που ονομάζεται ρίγος.

Άλλες κλινικές εκδηλώσεις σχετιζόμενες με την εμφάνιση του πυρετού είναι η αρχική ψυχρότητα των άκρων κατά την εισβολή του και η ερυθρότητα του προσώπου και των πτερυγίων των αυτιών, η ταχύπνοια, η ταχυκαρδία, οι μυαλγίες και αρθραλγίες, ενώ τα βρέφη μπορεί να εμφανίσουν σπασμούς και οι πολύ ηλικιωμένοι υπνηλία, σύγχυση ή μεταβολή του επιπέδου συνείδησής τους. Η πτώση του πυρετού κατά κανόνα συνοδεύεται από εφίδρωση.

Η θερμοκρασία του ανθρωπίνου σώματος εμφανίζει ημερήσια διακύμανση με μέσο όρο το 36,8°C και εύρος + 0,4°C. Είναι χαμηλότερη τις πρωινές ώρες (6.00πμ) και υψηλότερη το απόγευμα (4.00μμ). H αύξηση της θερμοκρασίας >37,0°C καλείται υπερθερμία και δεν αντιπροσωπεύει πάντα πυρετό. Οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας κατά τις ημέρες της ωορρηξίας («γόνιμες μέρες»), εμφανίζουν αύξηση της θερμοκρασίας τους κατά 0,6°C περίπου, που οφείλεται στην ορμονική προπαρασκευή του γεννητικού συστήματος.

Παρόμοιοι ορμονικοί λόγοι δικαιολογούν την αυξημένη θερμοκρασία κατά την κύηση. Φυσιολογική αύξηση της θερμοκρασίας, που δεν θεωρείται πυρετός, παρατηρείται κατά την έντονη σωματική άσκηση ή εργασία, τη συγκίνηση και το στρες. Παθολογική υπερθερμία, αλλά όχι πυρετός παρατηρείται στην θερμοπληξία (εξάντληση του θερμορρυθμιστικού μηχανισμού), τη χρήση φαρμάκων και κυρίως νευροληπτικών που παραλύουν το αυτόνομο νευρικό σύστημα ή το «θερμοστάτη» καταργώντας τελείως τη δυνατότητα θερμορρύθμισης, στον αλκοολισμό, στον υπερθυρεοειδισμό κ.α.

Ο πυρετός συνοδεύει κοινές ιογενείς λοιμώξεις και παιδικά νοσήματα, μικροβιακές λοιμώξεις (π.χ. φυματίωση), σοβαρές χειρουργικές παθήσεις, κακοήθη νεοπλάσματα, αιματολογικά ή αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφυδάτωση, ακόμη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οφείλεται στην επίδραση πυρετογόνων ουσιών στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη θερμορρύθμιση (ένα είδος βιολογικού θερμοστάτη) και λέγεται υποθάλαμος.

Σημεία που χρήζουν άμεσης ιατρικής αξιολόγησης

  1. Υψηλός πυρετός σε ακραίες ηλικίες (νεογνά, βρέφη και υπερήλικες)
  2. Εμφάνιση εξανθήματος
  3. Ισχυρός πονοκέφαλος, φωτοφοβία
  4. Σπασμοί
  5. Μεταβολή του επιπέδου συνείδησης
  6. Κοιλιακό άλγος
  7. Έντονη κακουχία που εμμένει και μετά την λύση του πυρετού
  8. Ίκτερος (κιτρινάδα)
  9. Εμετοί ή ακατάσχετες ή αιματηρές διάρροιες
  10. Δύσπνοια
  11. Βήχας με απόχρεμψη σε χρώμα σκουριάς
  12. Αλλοίωση της φωνής
  13. Λεμφαδενικές διογκώσεις
  14. Επώδυνη διόγκωση μεγάλης άρθρωσης ή μέλους
  15. Δυσουρικά ενοχλήματα και οσφυαλγία
  16. Επιδείνωση των ζωτικών σημείων (υπόταση, έντονη ταχυκαρδία, ωχρότητα και εφίδρωση, δύσπνοια) κ.α.
  17. Επιπλοκές σε ιογενή συνδρομή, ή παράτασή της πέραν του τριημέρου

Τι πρέπει να κάνουμε στον πυρετό

  1. Σωστή θερμομομέτρηση τουλάχιστον πρωί-απόγευμα
  2. Τακτική χορήγηση αντιπυρετικών (παρακεταμόλη κάθε 4 ώρες, μπορεί να παρεμβάλλεται κάποιο ΜΣΑΦ)
  3. Περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία (21-22°C) και υγρασία
  4. Άνετα ρούχα, κλινοσκεπάσματα όσα χρειάζεται ο ασθενής
  5. Ελαφρά διατροφή με άφθονα υγρά
  6. Ψυχρά επιθέματα και λουτρά (όχι υπερβολές, ο ασθενής να νιώθει ευχάριστα)
  7. Ανάπαυση
  8. Χορήγηση γαστροπροστασίας όταν χρησιμοποιούνται ΜΣΑΦ

9. Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής όταν υπάρχει βεβαρημένο ιστορικό

Τι δεν πρέπει να κάνουμε στον πυρετό

  1. Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης στα παιδιά
  2. Απαγορεύεται η χορήγηση ασπιρίνης και ΜΣΑΦ σε ενήλικες χωρίς γαστροπροστασία και σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
  3. Απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συμβουλή
  4. Απαγορεύεται η χρήση αλκοόλ
  5. Όχι υπερβολικό ντύσιμο ή κλινοσκεπάσματα
  6. Όχι εντριβές ή επιθέματα με οινόπνευμα ή πετρέλαιο (δεν προσφέρουν θεραπευτικά, σοβαρός κίνδυνος δερματολογικών επιπλοκών)

 

Πηγή: babyradio.gr