Share

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

04/02/2021

*Από την Δρ. Ανδρούλλα Ν. Μηλιώτου

Μπορεί η 4η Φεβρουαρίου, για πολλούς από εμάς να αποτελεί απλά μια ημέρα, ωστόσο, η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και την ενθάρρυνση της πρόληψης, της ανίχνευσης και τη θεραπείας του καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται όταν προκύπτουν αλλαγές στο DNA σε μια ομάδα φυσιολογικών κυττάρων στο σώμα μας και οδηγούν σε ανεξέλεγκτη, ανώμαλη ανάπτυξη, σχηματίζοντας ένα κομμάτι που ονομάζεται όγκος. Αυτό ισχύει για όλους τους καρκίνους εκτός από τη λευχαιμία (καρκίνος του αίματος). Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, οι όγκοι μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν στον γύρω φυσιολογικό ιστό ή σε άλλα μέρη του σώματος μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος και μπορεί να επηρεάσουν το πεπτικό, νευρικό και κυκλοφορικό σύστημα ή να απελευθερώσουν ορμόνες που μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του σώματος. Οι καρκίνοι μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες και, όπως και με πολλές άλλες ασθένειες, οι περισσότεροι καρκίνοι είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης σε διάφορους διαφορετικούς αιτιώδεις παράγοντες. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι, ενώ ορισμένοι παράγοντες δεν μπορούν να τροποποιηθούν, περίπου το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου μπορεί να προληφθεί μειώνοντας τους κινδύνους συμπεριφοράς και διατροφής.

Οι μη τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα (γενετικοί παράγοντες), την ηλικία και το ανοσοποιητικό σύστημα (άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο). Από την άλλη, ανάμεσα στους παράγοντες που φαίνεται να αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης καρκίνου, αλλά μπορούν να τροποποιηθούν, είναι η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, κτλ.

Ο καρκίνος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας και σε ολόκληρο τον κόσμο ενώ αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το 2018, υπήρχαν 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις και 9,5 εκατομμύρια θάνατοι που σχετίζονται με καρκίνο παγκοσμίως.

Μέχρι το 2040, ο αριθμός των νέων περιπτώσεων καρκίνου ετησίως αναμένεται να αυξηθεί στα 29,5 εκατομμύρια και ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο στα 16,4 εκατομμύρια.

Γενικά, τα ποσοστά καρκίνου είναι υψηλότερα σε χώρες των οποίων οι πληθυσμοί έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, το επίπεδο εκπαίδευσης και το βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, το 70% των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό έως μεσαίο εισόδημα. Οι καρκίνοι του προστάτη, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου αντιπροσωπεύουν περίπου το 43% όλων των καρκίνων που διαγνώστηκαν στους άνδρες το 2020. Για τις γυναίκες, οι τρεις πιο συνηθισμένοι καρκίνοι είναι ο μαστός, ο πνεύμονας και του παχέος εντέρου και αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% όλων των νέων διαγνώσεις καρκίνου στις γυναίκες το 2020.

Η ελπίδα αναδύεται μέσα από την πρόληψη. Θυμηθείτε: τουλάχιστον το ένα τρίτο των κοινών καρκίνων μπορεί να προληφθεί! Μέχρι και 3,7 εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο με την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών πόρων για πρόληψη, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Μια στρατηγική θα ήταν η μείωση της έκθεσή σας σε παράγοντες κινδύνου όπως καπνός, παχυσαρκία, σωματική αδράνεια, λοιμώξεις, αλκοόλ, περιβαλλοντική ρύπανση, επαγγελματικές καρκινογόνες ουσίες και ακτινοβολία. Η πρόληψη ορισμένων καρκίνων μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική μέσω εμβολιασμού κατά του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV) και του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), βοηθώντας στην προστασία από τον καρκίνο του ήπατος και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αντίστοιχα.

Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου βρείτε αυτό το μήνυμα ως μια υπενθύμιση για την πολύτιμη πρόληψη, τη σημασία της ενημέρωσης για την νόσο και την αναγκαιότητα της φροντίδας όλων αυτών που μας κάνουν να χαμογελάμε.

Πρόληψη, ενημέρωση, φροντίδα. Μέχρι ο καρκίνος να γίνει απλά ένα ζώδιο!

*Δρ. Ανδρούλλα Ν. Μηλιώτου
Συντονίστρια Προγραμμάτων Σπουδών «Βοηθοί (Τεχνικοί) Φαρμακείου» και «Ιατρικοί Επισκέπτες»