Share

Μόδα η αγοραπωλησία ζώων!

Φιλόζωοι με ημερομηνία λήξης ένα μεγάλο ποσοστό των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων. Ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων στη Κύπρο. 170.000 αδέσποτα ζώα καταλήγουν ετησίως σε καταφύγια φιλοζωικών οργανώσεων ή σε κλουβιά των δήμων.

Όλα ξεκινούν σαν ένα παιχνίδι, σαν κάτι χαριτωμένο, σαν κάτι που πρέπει να αποκτήσουν όλοι για να είναι στην μόδα.  Ένα ζώο που φέρνει μαζί του τόσες ευθύνες φαίνεται στα μάτια μερικών τόσο εύκολο που μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε. Ωστόσο, όταν σταματήσει να είναι χρήσιμο, εγκαταλείπετε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του ή ακόμα θανατώνεται. Μία ψυχή που το μονό που έχει να δώσει είναι αγάπη και το μόνο που παίρνει είναι εγκατάλειψη και μίσος.

170.000 ζώα τον χρόνο εγκαταλείπονται στους δρόμους της Κύπρου και οι δήμοι της χώρας μπορούν να περιθάλψουν ένα μικρό ποσοστό από αυτό. Αν μέσα σε 15 ημέρες δεν το αναζητήσει κανένας αυτά θανατώνονται ώστε να πάρουν την θέση τους τα επόμενα και μετά τα επόμενα με την λίστα να μην τελειώνει ποτέ. Τεράστιο μέρος ευθύνης φέρει η Κυπριακή κυβέρνηση και ο κάθε δήμος ξεχωριστά. Με ένα εξευτελιστικό κονδύλι που ακουμπά τα 2.000 ευρώ για στειρώσεις αδέσποτων ανά δήμο, η κυβέρνηση έριξε όλη την ευθύνη αλλού. Με 60 στειρώσεις ανά κοινότητα προσπάθησαν να λύσουν το ατέλειωτο πρόβλημα της υπεργεννητικότητας των αδέσποτων ζώων, κάνοντας μια τρύπα στο νερό. Σοκ προκάλεσαν οι αποτρόπαιες εικόνες σε γνωστό δήμο της Λευκωσίας το καλοκαίρι του 2019. Σκυλάκια κάθε μεγέθους και ηλικίας στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο να ξεψυχάνε στους 40 βαθμούς κελσίου χωρίς νερό και τροφή. Ο Δήμαρχος της περιοχής αποποιήθηκε των ευθυνών του με το θέμα να μην προχωράει νομικά.

Από το 2014 μέχρι το 2018 έφτασαν στην Κύπρο 6.017 καθαρόαιμοι σκύλοι με σκοπό την αγοραπωλησία ή την αναπαραγωγή τους και ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ζώων που καταλήγουν στον δρόμο να είναι ημίαιμα. Σκύλοι ράτσας Labrador retriever, Pitbull, Chihuahua, Pointer και άλλα αναγκάζονται να αναπαράγονται μαζικά στον βωμό του χρήματος. Μάστιγα αποτελεί η εγκατάλειψη των κυνηγόσκυλων μετά το τέλος της κυνηγετικής περιόδου με μερικούς να κάνουν λόγο για έλλειψη κυνηγετικής παιδείας από μέρος των κυνηγών.  Με την αλόγιστη αναπαραγωγή των ζώων για λόγους κυνηγιού να επιβαρύνει το πρόβλημα των αδέσποτων, τα κυνηγόσκυλα αποτελούν το 80% των αδέσποτων ζώων με αρκετά από αυτά να υιοθετούνται από χώρες του εξωτερικού.

Τα πάντα είναι μόδα. Για να αγοράσουν κάποιοι κάτι που έχουν όλοι. Κάτι που όσο πιο πολλά χαρτιά έχει τόσο που ακριβό πωλείται. Κάτι που νομίζουν ότι όσο πιο πολύ θα το χρυσοπληρώσουν τόσο πιο ανθεκτικό θα τους βγει. Χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπιες. Χωρίς να ξέρουν αν  μπορούν να το φροντίσουν ή να του προσφέρουν όλα αυτά που χρειάζεται. Σε μια κοινωνία που δεν έχει αίσθημα φιλοζωίας ποτέ δεν θα υπάρξουν κακά ζώα, μόνο κακοί ιδιοκτήτες.

Από την Χριστίνα Νικολοπούλου

Πρωτοετής φοιτήτρια στο πρόγραμμα σπουδών «Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις» του KES College