Share

«Maskne» Ένα φαινόμενο σε μια νέα πραγματικότητα!

Εδώ και μήνες όλοι ζούμε μια νέα πραγματικότητα. Φοράμε γάντια, κρατάμε αποστάσεις, φοβόμαστε να μιλήσουμε ή ακόμα και να αναπνεύσουμε, όμως δηλώνουμε παρών.

Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται, η μάσκα τείνει να γίνει βασικό αξεσουάρ υγείας. Αποτελεί πλέον αναπόσπαστο και αναγκαίο κομμάτι της καθημερινότητας μας ως το κυριότερο μέσο προστασίας μας αλλά αποτελεί και αφορμή για ένα νέο δερματολογικό φαινόμενο που έγινε γνωστό ως «Maskne»

Ο όρος MASKNE προέρχεται από τους αγγλικούς όρους MASK και ACNE δηλαδή μάσκα και ακμή. Πρωτοεμφανίστηκε ως όρος το Μάρτιο του 2020 και σχετίζεται με την ακμή από τη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Αρχικά, ξεκίνησε από αναφορές επαγγελματιών της υγείας οι οποίοι παρατηρούσαν ερεθισμούς και προβλήματα στο δέρμα τους και κυρίως σε σημεία όπως μάγουλα, πηγούνι, γύρω από τη μύτη και το στόμα, λόγω της καθημερινής και πολύωρης χρήσης μάσκας. Στη συνέχεια, με την επέκταση της χρήσης μάσκας από το κοινό όλο και περισσότεροι άνθρωποι εντόπιζαν αλλαγές στο δέρμα τους με αποτέλεσμα ο όρος MASKΝΕ να εδραιωθεί ως φαινόμενο παγκοσμίως.

Γιατί εμφανίζεται το φαινόμενο αυτό;

Η παρατεταμένη χρήση μάσκας δημιουργεί ένα μικροπεριβάλλον, αυξάνοντας τη θερμοκρασία η οποία οδηγεί σε εφίδρωση και συνεπώς σε υπερέκκριση σμήγματος και αφυδάτωση. Λόγω της υγρασίας που δημιουργείται από τις εγκλωβισμένες αναπνοές αυξάνεται επίσης η λιπαρότητα. Στην προσπάθεια του το δέρμα να επαναφέρει και να συγκρατήσει την απαραίτητη υγρασία υπερλειτουργεί παγιδεύοντας το δέρμα σε ένα φαύλο κύκλο λιπαρότητας. Η τριβή μεταξύ της μάσκας και του δέρματος οδηγούν σε ερεθισμούς και ασφυξία του. Το μακιγιάζ σε συνδυασμό με το σμήγμα, τον ιδρώτα και την ανεπάρκεια οξυγόνου επιβαρύνουν περισσότερο το δέρμα.

7 απλές συμβουλές για να προλάβουμε ή ν’ αντιμετωπίσουμε την MASKNE

Μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε τα σημάδια της MASKNE προσαρμόζοντας τη καθημερινή μας ρουτίνα στις νέες ανάγκες της εποχής. θα μπορέσουμε να προλάβουμε τους ερεθισμούς, να καταπραΰνουμε το δέρμα μας, να επαναφέρουμε την υγιή λειτουργία και τη σωστή δομή του έτσι ώστε να το νιώθουμε καθαρό και γεμάτο ευεξία, ακόμη και μέσα σε μία καθημερινότητα με την εκτενή χρήση μάσκας.

  • Πριν φορέσουμε τη μάσκα πλένουμε και απολυμαίνουμε τα χέρια μας.
  •  Καθαρίζουμε το πρόσωπο μας πριν και μετά την εφαρμογή της μάσκας με απαλά προϊόντα κατάλληλα για τον τύπο δέρματος μας.
  • Ενυδατώνουμε το δέρμα με μια καλή ενυδατική κρέμα πριν και μετά την εφαρμογή της μάσκας. Η ενυδάτωση κρατά την υγρασία στο δέρμα αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί φραγμό μεταξύ του δέρματος και της μάσκας μειώνοντας τις πιθανότητες ερεθισμού.
  • Ποτέ δε πρέπει να ξεχνάμε το αντηλιακό μας αφού οι ακτίνες UVA και UVB μπορούν να διαπεράσουν τη μάσκα. Είναι καλύτερα το αντιηλιακό μας να περιέχει χρώμα.
  • Δε πρέπει να επιβαρύνουμε το δέρμα μας με βαρύ μακιγιάζ. Μέρος του μακιγιάζ θα φύγει μετά τη τοποθέτηση της μάσκας. Με τη τριβή προκαλείται απόφραξη των πόρων, παγίδευση του σμήγματος, ανάπτυξη βακτηρίων και συνεπώς ακμή. Χρησιμοποιούμε καλύτερα μια αντιηλιακή κρέμα με χρώμα και μακιγιάρουμε πιο έντονα τα μάτια μας.
  • Επισκεπτόμαστε την αισθητικό μας πιο συχνά για βαθύ καθαρισμό. Κύριος στόχος είναι να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, τους ρύπους, τους φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και το περίσσιο σμήγμα από το δέρμα με σκοπό ένα καθαρό και λαμπερό πρόσωπο.
  • Αν η ακμή είναι σοβαρής μορφής, σε επίπεδο δηλαδή που θα εμφανιστούν κύστες, οζίδια, η ερυθρότητα θα αυξηθεί και τα σπυράκια θα έχουν μεγάλο μέγεθος τότε πρέπει αμέσως να επικοινωνήσουμε με το δερματολόγο μας.

Επιλογή κατάλληλης Μάσκας

Πρωταρχικός παράγοντας για την αποτροπή οποιουδήποτε ερεθισμού του δέρματος είναι η επιλογή της κατάλληλης μάσκας. Οι μάσκες από πολυεστέρα και γενικά από συνθετικό υλικό πρέπει να αποφεύγονται γιατί τα χημικά στοιχεία που μπορεί να περιέχουν οι ίνες τους ερεθίζουν το δέρμα και δε το αφήνουν να αναπνεύσει. Οι καταλληλότερες μάσκες είναι αυτές που είναι κατασκευασμένες από φυσικές ίνες βαμβακιού ή μεταξιού. Πρέπει επίσης να εφαρμόζουν σωστά στο πρόσωπο και να μη σφίγγουν προκαλώντας δυσφορία.

*Από την  Άντρη Σιδέρη-Γιαλλουράκη, Συντονίστρια Προγράμματος Σπουδών Αισθητικής KesCollege