Share

Καλοκαίρι… ανάγκη για πιο συχνή αποτρίχωση!

Της Μαρκέλλας Σιαρλή*

Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά! Τα μπάνια στη θάλασσα, τα κοντά φορεματάκια, τα καυτά σορτσάκια και μπλουζάκια είναι πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Το σώμα μας είναι εκτεθειμένο στα βλέμματα των γύρω μας και γι’ αυτό δε πρέπει με τίποτα να μένει απεριποίητο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη για πιο συχνή αποτρίχωση.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι αποτρίχωσης είναι το κερί και η χαλάουα. Υπάρχουν δύο είδη κεριού που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, το ζεστό και το κρύο. Η χαλάουα χρησιμοποιείτο από τα πολύ παλιά χρόνια στην Ανατολή ως κύρια μέθοδος αποτρίχωσης και σημαίνει ζάχαρη. Και οι τρεις μέθοδοι απομακρύνουν τις τρίχες με τη ρίζα τους.

Το κρύο κερί είναι μίγμα γλυκόζης, κερί μέλισσας κ.α. Για να χρησιμοποιηθεί πρέπει πρώτα να ζεσταθεί σε ειδική συσκευή στους 43oC.

Το ζεστό κερί διατίθεται σε στερεά μορφή. Για να χρησιμοποιηθεί πρέπει πρώτα να ζεσταθεί σε ειδική συσκευή στους 68o C, όπου τότε το κερί γίνεται μαλακό και ευλύγιστο. Είναι ένα μίγμα κεριού μέλισσας, παραφίνης κ.α. Οι κάδοι για το ζέσταμα του κεριού διαθέτουν  φίλτρο, το οποίο είναι απαραίτητο στο να απαλλαχτεί το κερί από τις τρίχες, αν και στις μέρες μας το κερί είναι μιας χρήσης (δηλαδή πετάγεται μετά την εφαρμογή) για λόγους υγιεινής.  Αφού αποστειρώσουμε την περιοχή τότε με καθαρή σπάτουλα απλώνουμε το κερί, ακολουθώντας τη φορά της τρίχας. Στη συνέχεια, με απότομο τράβηγμα του κεριού σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της τρίχας, απομακρύνονται τόσο το κερί όσο και οι τρίχες από τη ρίζα τους. Τελειώνοντας ολόκληρη την περιοχή απλώνουμε καλμαντική κρέμα. Οι αντενδείξεις της μεθόδου, τα πλεονεκτήματα και ο τρόπος προφύλαξης μετά την αποτρίχωση είναι οι ίδιοι όπως και στο κρύο κερί.Αφού αποστειρώσουμε και στεγνώσουμε καλά την περιοχή (απομακρύνοντας βακτηρίδια, σκόνη, ιδρώτα, λίπη και υπολείμματα από κρέμες), τότε με καθαρή σπάτουλα απλώνουμε το κερί σε λεπτό στρώμα ακολουθώντας τη φορά της τρίχας. Ακολούθως τοποθετούμε πάνω από το κερί ταινία από χαρτί ή ύφασμα. Με απότομο τράβηγμα της ταινίας, σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της τρίχας, απομακρύνονται τόσο το κερί όσο και οι τρίχες από τη ρίζα τους. Πρέπει πάντοτε να τεντώνετε το δέρμα στο κάτω άκρο της λωρίδας για την αποφυγή δημιουργίας  αιματωμάτων και υπερβολικού πόνου. Τελειώνοντας τοποθετούμε καλμαντικό λαδάκι το οποίο θα ηρεμίσει το δέρμα από τον ερεθισμό και θα απομακρύνει τυχόν υπολείμματα από το κερί. Αντενδείξεις της μεθόδου είναι η παρουσία ευρυαγγείας, φλεβίτιδας, κιρσών, δερματικών παθήσεων κ.α. Η επανεμφάνιση των τριχών μπορεί να είναι μετά από 4-6 εβδομάδες. Μετά την αποτρίχωση πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, το μπάνιο στη θάλασσα και τα στενά ρούχα.

Η χαλάουα παρασκευάζεται από ζάχαρη, λεμόνι και νερό σε αναλογία  3:2:1. Το μίγμα θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία το οποίο πήζει σιγά-σιγά και γίνεται καραμέλα. Η θέρμανση του μίγματος σταματά, όταν αυτό έχει ανοιχτό καστανό χρώμα και είναι πλέον παχύρευστο. Τότε το μίγμα πλάθεται μέχρι να μαλακώσει. Η παρασκευή της χαλάουα είναι γρήγορη και οικονομική. Αφού αποστειρώσουμε την περιοχή που θα αποτριχώσουμε τότε με καθαρά χέρια απλώνουμε τη χαλάουα σε παχύ στρώμα ακλουθώντας τη φορά της τρίχας. Στη συνέχεια με απότομο τράβηγμα αποκολλάτε τη χαλάουα σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της τρίχας, απομακρύνοντας τις τρίχες από τη ρίζα τους. Τελειώνοντας ολόκληρη την περιοχή τοποθετούμε χλιαρό νερό για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα της χαλάουα.  Ακολούθως γίνεται επάλειψη με καλμαντικό λαδάκι ή κρέμα. Οι αντενδείξεις της μεθόδου, τα πλεονεκτήματα και ο τρόπος προφύλαξης μετά την αποτρίχωση είναι ίδια με της χρήσης του κεριού.

Συμπέρασμα: Αποτέλεσμα και των τριών μεθόδων είναι το γεγονός ότι μακροχρόνια επέρχεται η παλινδρόμηση των τριχικών θυλάκων με αποτέλεσμα την μετατροπή τους σε χνούδι.

 

* Αισθητικός,

Υπεύθυνη Κλάδου Αισθητικής KES COLLEGE

markella.s@kes.ac.cy