Share

Καλοκαιράκι…ανάγκη για πιο συχνή αποτρίχωση!

Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά! Το σώμα μας είναι πλέον εκτεθειμένο στα βλέμματα των γύρω μας και γι’ αυτό δε πρέπει με τίποτα να μένει απεριποίητο. Η τριχοφυΐα στο γυναικείο σώμα θεωρείται πλέον άκρως αντιαισθητική!

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι προσωρινής αποτρίχωσης είναι το κερί και η χαλάουα. Υπάρχουν δύο είδη κεριού που χρησιμοποιούνται πιο συχνά, το ζεστό και το κρύο.

Το κρύο κερί είναι μίγμα γλυκόζης, κερί μέλισσας κ.α. Για να χρησιμοποιηθεί πρέπει πρώτα να ζεσταθεί σε ειδική συσκευή στους 43oC.

Αφού αποστειρώσουμε και στεγνώσουμε καλά την περιοχή, τότε με καθαρή σπάτουλα απλώνουμε το κερί σε λεπτό στρώμα ακολουθώντας τη φορά της τρίχας. Ακολούθως τοποθετούμε πάνω από το κερί ταινία από χαρτί ή ύφασμα. Με απότομο τράβηγμα της ταινίας, σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της τρίχας, απομακρύνονται τόσο το κερί όσο και οι τρίχες από τη ρίζα τους.

Τελειώνοντας τοποθετούμε καλμαντικό λαδάκι το οποίο θα ηρεμίσει το δέρμα από τον ερεθισμό και θα απομακρύνει τυχόν υπολείμματα από το κερί. Μετά την αποτρίχωση πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο, το μπάνιο στη θάλασσα και τα στενά ρούχα.

Το ζεστό κερί διατίθεται σε στερεά μορφή. Για να χρησιμοποιηθεί πρέπει πρώτα να ζεσταθεί σε ειδική συσκευή στους 68o C, όπου τότε το κερί γίνεται μαλακό και ευλύγιστο. Είναι ένα μίγμα κεριού μέλισσας, παραφίνης κ.α. Οι κάδοι για το ζέσταμα του κεριού διαθέτουν  φίλτρο, το οποίο είναι απαραίτητο στο να απαλλαχτεί το κερί από τις τρίχες, αν και στις μέρες μας για λόγους υγιεινής το κερί είναι μιας χρήσης.  Αφού αποστειρώσουμε την περιοχή τότε με καθαρή σπάτουλα απλώνουμε το κερί, ακολουθώντας τη φορά της τρίχας. Στη συνέχεια, με απότομο τράβηγμα του κεριού σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της τρίχας, απομακρύνονται τόσο το κερί όσο και οι τρίχες από τη ρίζα τους. Τελειώνοντας ολόκληρη την περιοχή απλώνουμε καλμαντική κρέμα.

Η χαλάουα παρασκευάζεται από ζάχαρη, λεμόνι και νερό σε αναλογία  3:2:1. Το μίγμα θερμαίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία το οποίο πήζει σιγά-σιγά και γίνεται καραμέλα. Αφού αποστειρώσουμε την περιοχή που θα αποτριχώσουμε τότε με καθαρά χέρια απλώνουμε τη χαλάουα σε παχύ στρώμα ακολουθώντας τη φορά της τρίχας. Στη συνέχεια με απότομο τράβηγμα αποκολλάτε τη χαλάουα σε αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά της τρίχας, απομακρύνοντας τις τρίχες από τη ρίζα τους. Τελειώνοντας ολόκληρη την περιοχή τοποθετούμε χλιαρό νερό για να απομακρύνουμε τα υπολείμματα της χαλάουα.  Ακολούθως γίνεται επάλειψη με καλμαντικό λαδάκι ή κρέμα.

Από την άλλη έχουμε τις μεθόδους μόνιμης αποτρίχωσης. Όταν λέμε μόνιμη αποτρίχωση εννοούμε την καταστροφή των αναγεννητικών κυττάρων της τρίχας. Από τις βασικότερες μεθόδους που ανήκουν στην κατηγορία αυτή είναι η Ηλεκτρική Αποτρίχωση και η Φωτοαποτρίχωση – IPL.

Σκοπός της ηλεκτρικής αποτρίχωσης είναι η καταστροφή των κυττάρων που αναγεννούν την τρίχα. Προϋπόθεση είναι η τρίχα να βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στη χρήση της βελόνας. Χρησιμοποιείται πάντοτε αποστειρωμένη βελόνα, είτε μιας χρήσης, είτε η βελόνα του πελάτη που φυλάσσεται για τον ίδιο πελάτη για να χρησιμοποιείται σε κάθε θεραπεία. Οι βελόνες είναι κατασκευασμένες από πλατίνα ή ατσάλι. Επίσης προσοχή χρειάζεται για την αποφυγή πρόκλησης εγκαύματος της επιδερμίδας.

Η Φωτοαποτρίχωση – IPL είναι η μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιούμε έντονο πολυχρωματικό παλμικό φως για να καταστρέψουμε τον τριχικό θύλακα. Πριν την εφαρμογή της Φωτοαποτρίχωσης πρέπει να γίνει επιλογή  των κατάλληλων παραμέτρων, ανάλογα με το χρώμα και τη διάμετρο της τρίχας. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η τρίχα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η θεραπεία είναι σχετικά ανώδυνη αφού δημιουργείται μόνο αίσθηση ελαφράς θερμότητας.

Η συσκευή αποτελείται από έναν επίπεδο κρύσταλλο που ακουμπά την επιδερμίδα και απελευθερώνει το φως το οποίο απορροφάται από τη μελανίνη του τριχικού θύλακα με αποτέλεσμα την καταστροφή της δομής της τρίχας. Μακροπρόθεσμα οι τρίχες εξαφανίζονται ή μετατρέπονται σε χνούδι.

Πολύ καλά αποτελέσματα παρατηρούνται σε άτομα που παρουσιάζουν ψευδοθυλακίτιδα. Μειώνει τις κοκκινίλες και τον ερεθισμό του δέρματος, κάτι το οποίο ενδεχομένως να παρατηρείται με τις μεθόδους που αναφέρονται προηγουμένως. Δεν είναι αναγκαία η αναισθησία της περιοχής αλλά απαραίτητη είναι η χρήση προστατευτικών γυαλιών τόσο από την αισθητικό όσο και από το άτομο που δέχεται τη θεραπεία. Θεωρείται γρήγορη μέθοδος και καλύπτει μικρές αλλά και μεγάλες επιφάνειες του σώματος.

 

* Αισθητικός BSc, MA

Συντονίστρια Προγραμμάτων Σπουδών Αισθητικής KES College

markella.s@kes.ac.cy