Share

Έξι ιδιαίτερες εμπειρίες, σε έξι διαφορετικά σημεία της Κύπρου

26/01/2021

*ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

Έξι μέρη της Κύπρου που τα έχω μέσα στην καρδιά μου και θέλω να τα επισκέπτομαι ξανά και ξανά με την πρώτη ευκαιρία είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαιρι.

Για μένα το να γυρνάω απ’ άκρη σ’ άκρη το νησί είναι πρόκληση. Να μάθω, να γνωρίσω, να καταλάβω αυτό τον τόσο όμορφο τόπο με τους φιλόξενους ανθρώπους και την πλούσια παράδοση και ιστορία. Η Κύπρος για μένα είναι ένας μεγάλος περίπατος όπου ανακαλύπτω μέρη που τα συνδέω με όμορφες αναμνήσεις. Αυτά αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου σε αυτό το πρώτο ποστ.

1. Το ξωκλήσι της Αγίας Θέκλης

Η σύνδεση μου με το συγκεκριμένο ξωκλήσι είναι ιδιαίτερη. Πρώτον, διότι κατάγομαι από την περιοχή και δεύτερον είναι μία τοποθεσία την οποία έχω συνδέσει με τα παιδικά μου χρόνια και τον παππού μου Μιχάλη. Θυμάμαι να με μαθαίνει να μαζεύω το θαλασσινό αλάτι από τα βράχια της περιοχής. Το εκκλησάκι βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της Σωτήρας Αμμοχώστου, μερικά χιλιόμετρα πριν την Αγία Νάπα και βρίσκεται πλέον δίπλα από την Μαρίνα Αγίας Νάπας στα αριστερά ενώ στα δεξιά υπάρχει οργανωμένη παραλία. Το μέρος αυτό είναι από τα αγαπημένα μου στην Κύπρο τόσο για την φυσική του ομορφιά όσο και για συναισθηματικούς λόγους. Στα δυτικά του σύγχρονου ξωκλησιού υπάρχει ένα υπόγειος λαξευτός ναός αφιερωμένος στην Αγία Θέκλα ενώ πριν από μερικά χρόνια εδώ ζούσε η μοναχή Χριστοφόρα, αμίλητη φύλακας της εκκλησίας.

2. Οι Βράχοι των Χασαμπουλιών

Με εξιτάρουν ιδιαίτερα οι θρύλοι, οι μύθοι και οι παραδόσεις. Ακόμα περισσότερο όμως όταν συνδέονται με πραγματικά γεγονότα όπως οι βράχοι των Χασαμπουλιών. Πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό μνημείο της κυπριακής φύσης το οποίο θα συναντήσεις λίγο μετά το χωριό Μαμώνια, κάτω από το χωριό Τραχυπέδουλα της επαρχίας Πάφου. Σε αυτό σημείο λέγεται πώς κρύβονταν τα διαβόητα Τουρκοκύπρια αδέλφια «Χασαμπουλιά» τα οποία έκλεβαν ή σκότωναν τους περαστικούς, στιγματίζοντας το σημείο για πολλά χρόνια μετά με τη φήμη τους. Πρόκειται για ένα υπέροχο τοπίο άγριας ομορφιάς, που σήμερα αποτελεί ένα από τα κορυφαία αναρριχητικά σημεία της Κύπρου, σε μια διαδρομή που ενώνει τα Μαμώνια με την Τραχυπέδουλα και το Κιδάσι. Το αναρριχητικό πεδίο του Κουρτελλόροτσου (όπως είναι η ονομασία των βράχων), σου δίνει τη δυνατότητα να σκαρφαλώσεις σε διαδρομές διαφορετικής δυσκολίας και να θαυμάσεις από πολύ ψηλά μια υπέροχη, αδιάκοπη θέα.

3. Ο Άγιος Σωζόμενος

Ένα ακόμα σημείο της Κύπρου, συνδεδεμένο με μύθους και θρύλους. είναι το ερειπωμένο πλέον χωριό της επαρχίας Λευκωσίας, Άγιος Σωζόμενος. Εδώ, μάλιστα, λένε πως αν βρεθείς το βράδυ θα ακούσεις τις φωνές των θυμάτων από τις μάχες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έγιναν στο χωριό. Οκ! Το μικρό χωριουδάκι Άγιος Σωζόμενος βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Λευκωσία ανάμεσα στο χωριό Ποταμιά και το Γέρι. Σήμερα, το χωριό αν και αφημένο στο χρόνο εντούτοις δημιουργεί ένα far west σκηνικό. Ο Άγιος Σωζόμενος αποτελούσε ένα μικτό χωριό όπου στην πλειοψηφία τους οι κάτοικοι ήταν Ελληνοκύπριοι. Μάλιστα, το 1964 το περιοδικό Time αναφέρθηκε στον Άγιο Σωζόμενο σε άρθρο του σχετικά με ένα επεισόδιο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων το οποίο έγινε αφορμή της εγκατάλειψης από τους Τουρκοκύπριους. Το 1974, πραγματοποιήθηκαν πολλές μάχες στην περιοχή και μετά την τουρκική εισβολή μεγάλο μέρος του χωριού πέρασε στη νεκρή ζώνη γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκε και από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους του. Σήμερα, εκεί το τοπίο σου προκαλεί ανατριχίλα και το μόνο κτήριο που στέκει όρθιο είναι η εκκλησία του Αγίου Σωζόμενου ενώ παραδίπλα, βρίσκονται τα απομεινάρια της γοτθικής εκκλησίας του Αγίου Μάμα, κτίσμα του 16ου αιώνα. Ένα θέαμα και μία τοποθεσία που με γοητεύει ιδιαίτερα.

4. Η αποβάθρα της Αργάκας

Δεν γίνεται να φύγει το καλοκαίρι και να μην επισκεφτώ την πανέμορφη αποβάθρα της Αργάκας στην επαρχία Πάφου. Ένα απόλυτα instagrammable μέρος της Κύπρο όπου θα δεις, ίσως, το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Κύπρου. Η περιοχή όπου βρίσκεται η αποβάθρα λέγεται Λίμνη και πριν από μερικά χρόνια ανακαινίστηκε. Παλαιότερα η αποβάθρα λειτουργούσε για την εξαγωγή του μεταλλεύματος της Λίμνης ενώ σήμερα αποτελεί πόλο έλξης ντόπιων και ξένων τουριστές για βουτιές, φωτογραφίες και φυσικά για το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Από τα πιο αγαπημένα μου καλοκαιρινά σημεία της Κύπρου.

5. Ο Πωμός

Θεωρώ ότι αυτό το μικρό χωριουδάκι της δυτικής Πάφου δεν είναι καθόλου τυχαία συνδεδεμένο με τη θεά της ομορφιάς και του έρωτα την Αφροδίτη. Αν ισχύει η παράδοση που θέλει τον Πωμό να υπήρχε από την αρχαιότητα και η ονομασία του να είναι μία παράφραση του βωμού που πιστεύεται πως υπήρχε εκεί και ήταν αφιερωμένος στην Αφροδίτη, τότε όλα συνομολογούν σε ένα συμπέρασμα: πως τίποτα δεν είναι τυχαίο, αφού σε αυτό το παραμυθένιο κομμάτι του νησιού λατρευόταν η θεά της ομορφιάς. Ο Πωμός βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης της Πάφου στη γεωγραφική περιφέρεια της Τηλλυρίας και προσφέρει μία από τις ομορφότερες καλοκαιρινές αποδράσεις. Για μένα αγαπημένο σημείο είναι η καντίνα με τα σάντουιτς της Κούλλας όπου πραγματικά η θέα της τοποθεσίας είναι πέρα για πέρα ειδυλλιακή και την λατρεύω.

6. Το Φράγμα του Προδρόμου

Αγαπώ την ορεινή Κύπρο. Θεωρώ πως όλος ο θησαυρός της χώρας μας βρίσκεται εκεί. Εκείνο όμως που με συναρπάζει χειμώνα-καλοκαίρι και θέλω να το επισκέπτομαι είναι το φράγμα του Προδρόμου στον κατασκηνωτικό χώρο που υπάρχει εκεί στην κοινότητα. Ένας χώρος απόλυτης ηρεμίας και γαλήνης στην κορυφή της Κύπρου σε υψόμετρο 1262 μέτρων όπου τα πεύκα, η φύση και ο ουρανός αντικατοπτρίζονται στα νερά του φράγματος. Δεν θα ήταν υπερβολή να σου πω ότι μου θυμίζει κάτι από ελβετικές Άλπεις. Υπέροχος προορισμός για χαλάρωση, ηρεμία και φυσικά φωτογραφίες.

*Ο Μιχάλης Χριστοδούλου, είναι δημοσιογράφος, λέκτορας καθηγητής στο KES College και blogger. Ακολουθήστε τον στην σελίδα του στο Instagram https://www.instagram.com/thecypriottraveler/?hl=el