Share

Διεξαγωγή Διαδικτυακού Σεμιναρίου (Webinar) από το KES COLLEGE: «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Σακχαρώδους Διαβήτη: Γνώσεις και Στάσεις»

Την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022, με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από το ευρύ κοινό,  πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar) του KES College, με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Σακχαρώδους Διαβήτη: Γνώσεις και Στάσεις». Το σεμινάριο παραχωρήθηκε από το Νέο, Πρωτοποριακό, Αξιολογημένο – Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών (Πτυχίο, 4 έτη)» και το Πρόγραμμα Σπουδών «Βοηθός (Τεχνικός) Φαρμακείου (Δίπλωμα/2 έτη)» του KES College, με σκοπό την επιστημονική ενημέρωση του κοινού σε θέματα που αφορούν την υγεία. Το Webinar πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Εταιρίας Διαβητολογίας Κύπρου και του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου.

Η έναρξη του Webinar έγινε με χαιρετισμό από το Δρ. Ζουβάνη Μιχαήλ, Πρόεδρο της Εταιρείας Διαβητολογίας Κύπρου (ΕΔΙΚΥ), Παθολόγο-Ενδοκρινολόγο, ο οποίος τόνισε τη γεωμετρική αύξηση των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη τόσο στην Κύπρο όσο και ανά τον κόσμο, με 570 εκατ. ασθενείς το 2021, και το τεράστιο βάρος που προστίθεται στα συστήματα υγείας, λόγω του αυξημένου κόστους της διαχείρισης των επιπλοκών του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. Παπούλας Ανδρέας, Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Διαβητικού Συνδέσμου, μεταφέροντας τις θέσεις των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη και τονίζοντας τις δραστηριότητες και την παροχή βοήθειας σε κάθε ασθενή. Ο κ. Παπούλας ανέφερε και τη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι ασθενείς με την είσοδο του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), με αρκετούς Διαβητολόγους να παραμένουν εκτός ΓεΣΥ. Αναφέρθηκε επίσης ότι στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 90 χιλ. Διαβητικοί ασθενείς, επισημαίνοντας βεβαίως την ανησυχητική αύξηση των νέων περιπτώσεων.

Ακολούθησε ομιλία του Δρ. Καραντά Ιωάννη, Ειδικού Παθολόγου/ Προσωπικού Ιατρού, με έδρα το Ιατρικό Κέντρο «Απόστολος Λουκάς». Ο Δρ. Καραντάς έχει μετεκπαιδευτεί στο Σακχαρώδη Διαβήτη ενώ έχει δημοσιεύσει αρκετά επιστημονικά άρθρα για την ασθένεια αυτή και η ομιλία που παραχώρησε είχε τίτλο: «Προδιαβήτης και αντιμετώπιση». Ο Δρ. Καραντάς μίλησε για τις περιπτώσεις προδιαβήτη και πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη ερμηνεία των συμπτωμάτων από τον ίδιο τον ασθενή και τον Προσωπικό του Ιατρό και κατ’ επέκταση η διάγνωση.

Τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια, ο Δρ. Κυριάκου Άγγελος, Ειδικός Ενδοκρινολόγος και Διαβήτολόγος. Ο Δρ. Κυριάκου έχει εργαστεί ως ειδικός στην Ενδοκρινολογία και Διαβήτη στο «Salford Royal NHS Foundation Trust» (Μάντσεστερ), ενώ το ακαδημαϊκό του ενδιαφέρον περιλαμβάνει έρευνα με περισσότερα από 35 επιστημονικά άρθρα. Ο Δρ. Κυριάκου εργάζεται στο «CEDM – Κέντρο Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού». Η ομιλία του Δρ. Κυριάκου είχε τίτλο: «Διαβήτης Τύπου ΙΙ: Αντιμετώπιση και Θεραπεία» και έδωσε μια καθολική εικόνα της διαχείρισης του Σακχαρώδους Διαβήτη Τύπου ΙΙ από την υγιεινή και μεσογειακή διατροφή, την παραδοσιακή, πρώτης γραμμής φαρμακοθεραπεία, μέχρι και τις νεότερες φαρμακευτικές προσεγγίσεις.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Δρ. Τουφεξή Κώστα, Ειδικού Ενδοκρινολόγου-Διαβητολόγου. Ο Δρ. Τουφεξής είναι μέλος του βασιλικού κολλεγίου Παθολόγων (MRCP) και απέκτησε το Δίπλωμα Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ έχει εργαστεί στο «Hammersmith Hospital» του Λονδίνου με τον καθηγητή Stephen Bloom σαν επιστημονικός ερευνητής στην Ενδοκρινολογία. Ο Δρ. Τουφεξής εργάζεται σας ιδιώτης ιατρός στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία, με πάνω από 20.000 ασθενείς. Η ομιλία του Δρ. Τουφεξή είχε θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Στόχοι ρύθμισης», αναφερόμενος στην αξία της μακροπρόθεσμης γλυκαιμικής ρύθμισης. Ο Δρ. Τουφεξής τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει η ενημέρωση και η εκπαίδευση του Διαβητικού ασθενούς για την επίτευξη της καλής ποιότητας ζωής και της διαχείρισης της ασθένειάς του.

Το κοινό έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξαιρετικές ομιλίες των ιατρών που τίμησαν με την παρουσία τους το Webinar, και τέθηκαν πολύ στοχευμένες ερωτήσεις, προκαλώντας εποικοδομητική συζήτηση ανάμεσα στους παρευρισκόμενους.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι φοιτητές του Προγράμματος Σπουδών «Διοίκησης Ιατρικών Επισκεπτών (Πτυχίο, 4 έτη)» με θέμα «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Σακχαρώδους Διαβήτη: Γνώσεις και Στάσεις». Στην έρευνα συμμετείχαν 247 άτομα, γυναίκες και άντρες, πάσχοντες με Σακχαρώδη Διαβήτη και μη, από 18 μέχρι και άνω των 61 ετών. Πέραν από τα δημογραφικά στοιχεία, η έρευνα περιλάμβανε ερωτήματα γύρω από τη διερεύνηση των γνώσεων και των στάσεων που έχει το ευρύ κοινό για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπλέον, η έρευνα αποσκοπούσε στην καταγραφή του τρόπου ζωής και των διατροφικών αναγκών των Κυπρίων και τη συσχέτισή τους με την εκδήλωση του Σακχαρώδους Διαβήτη.

Οι φοιτητές παρουσίασαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα, ορισμένα από τα οποία ανέδειξαν ότι σε γενικές γραμμές οι Κύπριοι γνωρίζουν για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Ωστόσο οι Κύπριοι υστερούν στις γνώσεις γύρω από τα συμπτώματα, διαγνωστικούς δείκτες και φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης. Διαφάνηκε επίσης ότι οι Κύπριοι γνωρίζουν για τη φαρμακευτική αντιμετώπιση αλλά τη βρίσκουν μέτρια έως πολύ δύσκολη και τα φαρμακευτικά σκευάσματα για το Σακχαρώδη Διαβήτη στην Κύπρο, μέτρια έως πολύ κοστοβόρα. Τέλος, οι Κύπριοι θεωρούν δύσκολο το πρόγραμμα θεραπείας για τους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη και ότι επηρεάζει τη ψυχική υγεία των ασθενών.

Τα Προγράμματα Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών (Πτυχίο, 4 έτη)» και «Βοηθός (Τεχνικός) Φαρμακείου (Δίπλωμα/2 έτη)» του KES College δεν προσφέρουν μόνο μόρφωση και δεξιότητες στους φοιτητές τους, αλλά τους εφοδιάζουν με το αίσθημα ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας. Οι φοιτητές του Πτυχίου «Διοίκησης Ιατρικών Επισκεπτών», μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους, για άλλη μια φορά, απέδειξαν το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο που χαρακτηρίζει το KES College.

Εν κατακλείδι, η ευαισθητοποίηση του KES College στην ουσιαστική διαφώτιση του κοινού για σημαντικά θέματα υγείας είναι αδιαμφισβήτητη, μέσα από την προσφορά σημαντικών δράσεων, όπως αποτέλεσε και το Webinar «Πρόληψη και Αντιμετώπιση Σακχαρώδους Διαβήτη: Γνώσεις και Στάσεις».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το Webinar στο YouTube κανάλι του KES College, ακολουθώντας τον πιο κάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=8diM1dc_Mew&t=6035s

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να επικοινωνήσετε με το KES College στο τηλ. 22875737 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του κολλεγίου www.kescollege.ac.cy