Share

Διεξαγωγή Διαδικτυακού Σεμιναρίου (Webinar) από το KES COLLEGE: «Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων: Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση»

Την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar) του KES COLLEGE, με θέμα «Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων: Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση». Το σεμινάριο ήταν ανοιχτό προς το κοινό και ξεπέρασε κάθε προσδοκία από πλευράς συμμετοχών παρακολούθησης.

Το Webinar διοργανώθηκε από το νέο, πρωτοποριακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Ιατρικών Επισκεπτών (Πτυχίο, 4 έτη)» και το Πρόγραμμα Σπουδών «Βοηθός (Τεχνικός) Φαρμακείου (Δίπλωμα/2 έτη)» του KES COLLEGE υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) και της Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Το KES COLLEGE στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και διαφώτισης του κοινού για θέματα που αφορούν τη διαφύλαξη και την προαγωγή της υγείας, προχώρησε στη διοργάνωση του Webinar αυτού όπου, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε ότι η πρόληψη για τέτοιου είδους παθήσεις είναι το παν!

Η έναρξη του Webinar έγινε με χαιρετισμό από τη Δρ. Κιούπη Στάλα, Αντιπρόεδρο του ΠΑΣΥΚΑΦ, η οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΥΚΑΦ για την εξάλειψη του ιού HPV.

Ακολούθησε ομιλία των κ. κ. Τάτσιου Θεοδώρας και Κουβελόγλου Βασιλικής, Αδειούχων Φαρμακοποιών και Μελών της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου (ΕΕΕΠΚΑ), ΑΜΚΕ με θέμα «Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και πως μεταδίδεται», ενώ παράλληλα αναλύθηκαν και οι δράσεις της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου (www.cprggreece.org).

Τη σκυτάλη παρέλαβε στη συνέχεια, ο Δρ. Μαυρομουστάκης Ντίνος, MD Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με ειδίκευση στην Παθολογία του Τραχήλου της Μήτρας και Πρόεδρος της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου, ο οποίος παραχώρησε ομιλία με θέμα «Το Εμβόλιο κατά του HPV και η σημασία του στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας».

Ο Δρ. Μαυρομουστάκης απάντησε με μεγάλη προθυμία τις ερωτήσεις που υπέβαλε το κοινό και επίλυσε σημαντικές απορίες αναφορικά με το εμβόλιο κατά του HPV, όπως, μεταξύ άλλων, για την καλύτερη ηλικία εμβολιασμού, τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρει, τους τύπους που καλύπτει, τον εμβολιασμό στα αγόρια και στους άνδρες αλλά και την προστασία του εμβολίου μετά από τη μόλυνση με τον HPV.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι φοιτητές του Προγράμματος Σπουδών «Διοίκησης Ιατρικών Επισκεπτών (Πτυχίο, 4 έτη)» με θέμα «Η ανάδειξη του επιπέδου ενημέρωσης των νέων σχετικά με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV)».

Στην έρευνα συμμετείχαν 306 νεαρά άτομα, γυναίκες και άντρες, από 18 μέχρι 30 ετών. Πέραν από τα δημογραφικά στοιχεία, η έρευνα περιλάμβανε ερωτήματα γύρω από την ενημέρωση και τη σεξουαλική υγεία, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων και τον εμβολιασμό κατά του ιού.

Οι φοιτητές παρουσίασαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα, ορισμένα από τα οποία ανέδειξαν ένα κενό στο επίπεδο γνώσεων και ενημέρωσης των νέων γύρω από τον ιό HPV, τις επιπτώσεις του HPV και τη συσχέτισή του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Επιπλέον, διαφάνηκε ότι η ενημέρωση για την πρόληψη και τον εμβολιασμό κατά του HPV είναι μειωμένη έως ανύπαρκτη. Το ενθαρρυντικό, ωστόσο είναι, ότι μέσα από την έρευνα αυτή εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα νεαρά άτομα διατηρούν θετική στάση απέναντι στον εμβολιασμό κατά του HPV  και φυσικά, αυτά τα άτομα θα είναι οι γονείς που θα κληθούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους στο μέλλον.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Δρ. Χατζησταματίου Κίμωνα, MD Μαιευτήρα – Γυναικολόγου με ειδίκευση στην Παθολογία του Τραχήλου της Μήτρας και τις HPV σχετιζόμενες παθήσεις, Διδάκτορος Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής HPV Εταιρείας.

Ο Δρ. Χατζησταματίου προσέγγισε το θέμα της εξάλειψης του καρκίνου της μήτρας, μέσα από τις διεθνείς στρατηγικές πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης ενώ παρουσίασε τα ερευνητικά προγράμματα που πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική HPV Εταιρεία (www.hpvsociety.gr) για την πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Τέλος, το Webinar ολοκληρώθηκε με την ανακοίνωση συνδέσμων για δωρεές και αγορές από το φιλανθρωπικό διαδικτυακό κατάστημα του ΠΑΣΥΚΑΦ (https://pasykaf.org/el-charity-shop/) ως επίσης και άλλων ενημερωτικών για το θέμα συνδέσμων.

Το KES COLLEGE είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένο σε θέματα που αφορούν την υγεία και την κοινωνία γενικότερα, και συμβάλει ουσιαστικά στη διαφώτιση του κοινού. Οι φοιτητές του KES COLLEGE συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις αυτές και εφοδιάζονται με όλες τις γνώσεις και δεξιότητες ώστε να αποτελέσουν τους επαγγελματίες υγείας του μέλλοντος. Άλλωστε, το KES COLLEGE ήταν ο πρώτος Εκπαιδευτικός Οργανισμός που εισήγαγε τα Προγράμματα Σπουδών του «Ιατρικού Επισκέπτη», πριν από 23 χρόνια και τοποθέτησε το επάγγελμα αυτό στον εκπαιδευτικό χάρτη της Κύπρου και της Ευρώπης. Επιπλέον, το Πρόγραμμα «Βοηθός (Τεχνικός) Φαρμακείου» του KES COLLEGE ήταν επίσης το πρώτο που προσφέρθηκε στην Κύπρο και συμπληρώνει φέτος 14 χρόνια επιτυχούς λειτουργίας. Τα Προγράμματα Σπουδών του KES COLLEGE δοκιμάστηκαν στην πράξη και απέδειξαν ότι μπορούν να προετοιμάσουν τους φοιτητές τους για μια επιτυχημένη πορεία στο χώρο της υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να επικοινωνήσετε με το KES COLLEGE στο τηλ. 22875737 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.kescollege.ac.cy