Share

Αθλητισμός στην Κύπρο: Επιτεύγματα και προοπτικές

Με βαθιές ρίζες στον αθλητισμό, η Κύπρος αν και αποτελεί πληθυσμιακά ένα μικρό νησί στο γεωγραφικό χάρτη, εντούτοις ενα μεγάλο ποσοστό του νησιού ασχολείται με τον αθλητισμό. Βλέπετε, υπάρχει μέσα στην κουλτούρα του λαού μας, οι γονείς να στέλνουν τα παιδία από μικρή ηλικία σε κάποιο άθλημα, κυρίως τα αγόρια στο ποδόσφαιρο, και τα κορίτσια σε κάποιο είδος χορού.

Το πιο δημοφιλές άθλημα στο νησί είναι το ποδόσφαιρο αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα αθλήματα όπως για παράδειγμα το τένις, το οποίο μετα και τις επιτυχίες του Μάρκου Παγδατή, απέκτησε άλλη διάσταση, ο στίβος όπου υπάρχουν και εκεί αρκετοί αθλητές που διακρίθηκαν παγκοσμίως, ως επίσης και η καλαθόσφαιρα, η πετόσφαιρα και ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, με το ράλλυ Κύπρου, να συγκεντρώνει τα τελευταία χρόνια, μεγάλο αριθμό οπαδών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το ποδόσφαιρο, αποτελεί το πιο δημοφιλές άθλημα στο νησί, τόσο από πλευράς θέασης, όσο και από πλευράς συμμετοχής. Ταυτόχρονα είναι και το άθλημα στο οποίο δαπανούνται κάθε χρόνο αρκετά εκατομμύρια, κυρίως από πλευράς σωματείων.

Και μπορεί η Κύπρος, τις περισσότερες φορές να είναι άγνωστη στον κόσμο, εντούτοις  μέσω των επιτυχιών που έχουν καταφέρει οι κυπριακές ομάδες κυρίως τα τελευταία 20 χρόνια στα Ευρωπαϊκά κύπελλα κατάφεραν να τοποθετήσουν το κυπριακό ποδόσφαιρο αρκετά ψηλά στον παγκόσμιο χάρτη.

Αποκορύφωμα ήταν η πορεία του ΑΠΟΕΛ το 2012 μέχρι και τους 8 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης όπου ανταγωνίστηκε με τις πιο δυνατές ομάδες της Ευρώπης και με τα αποτελέσματα του, κατάφερε να κάνει το αδύνατο, δυνατό, για τα δεδομένα του.

Επίσης υπήρξαν και άλλες καλές πορείες από κυπριακές ομάδες στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Σε γενικές γραμμές, το Κυπριακό ποδόσφαιρο πέρασε στο «επόμενο επίπεδο» τα τελευταία χρόνια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση παικτών υψηλότερης φήμης στον ποδοσφαιρικών συλλόγων του νησιού.

Όσον αφορά το τένις, από το 2006 και μετά, έγινε αρκετά δημοφιλής στο νησί, με πολλούς ανθρώπους να εμπλέκονται είτε επαγγελματικά είτε ως χόμπι. Αφορμή για αυτή την αυξητική πορεία του αθλήματος αποτέλεσε, ο Μάρκος Παγδατής, ο Κύπριος επαγγελματίας παίκτης του τένις. Ο Παγδατής κατάφερε να ξεσηκώσει τον κόσμο μετα τα αποτελέσματα του το 2006 στο Αυστραλιανό Οπεν όπου πήγε μέχρι τον τελικό και στο Wimbledon μέχρι και τον ημιτελικό. Αν και η συνέχεια του Παγδατή δεν ήταν ανάλογη με το ξεκίνημα του, εντούτοις, ο κόσμος στην Κύπρο στήριζε τον Κύπριο αθλητή το οποίο θεωρεί ως «Εθνικό ήρωα».

Από την άλλη, το ράλλυ στην Κύπρο, είναι ένα δημοφιλές άθλημα το οποίο προσελκύει πολλούς οπαδούς. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που πραγματοποιείται ετησίως στην Κύπρο από το 1970.Το Ράλλυ Κύπρος ήταν μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ της FIA (WRC) από το 2000 έως το 2006.Τώρα ανήκει στη κατηγορία του ERC την 2η τάξεως κατηγορία αλλά πάλι συνεχίζει να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό θεατών. Οι διαδρομές κυρίως πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας. Με ενα μεγάλο αριθμό των ξένων οδηγών που συμμετέχουν να δηλώνουν πως πρόκειται για ένα δύσκολο αγώνα με δύσκολες διαδρομές.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια, οι Κύπριοι αθλητές έχουν επιτύχει αρκετές σημαντικές επιτυχίες στον στίβο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Παύλος Κοντίδης που αγωνίζεται στην κατηγορία Laser ιστιοπλοΐα των ανδρών, έγινε ο πρώτος Κύπριος αθλητής που κέρδισε ολυμπιακό μετάλλιο κατακτώντας το αργυρό στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012 στο Λονδίνο. Αρκετά καλά αποτελέσματα σημείωσε και ο αθλητής μας στα 110μ. με εμπόδια Μίλαν ΤραΪκοβιτς μετα από την 7η θέση στον τελικό τον Ολυμπιακών το 2016 στο Ρίο Ντε Ζανείρο, κατάφερε το 2019 να ανεβεί στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες που έγιναν στην Γλασκόβη.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε πως ο αθλητισμός στην Κύπρο έχει γίνει πλέον μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες στη ζωή των Κυπριών. Με τον ενδιαφέρον ολοένα και περισσότερων νέων να αυξάνεται αλλά και με την δημιουργία περισσότερων αθλημάτων, το σίγουρο είναι πως η Κύπρος δεν θα πάψει ποτέ να αποτελεί ένα νησί αθλητισμού.

Του Φώτη Μιλτιάδους

Πρωτοετής φοιτητής στο Πρόγραμμα Σπουδών “Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις” του Kes College