Share

Ένας πλανήτης που αργοπεθαίνει…

Μπορεί η γη να κατοικείτε εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, εμείς όμως, καταφέραμε μέσα σε λίγες δεκαετίες να την καταστρέψουμε. Ποιες είναι όμως οι αίτιες και οι συνέπειες που καταστρέφουν την γη και ποια είναι η ευθύνη του ανθρώπου;

Ας αρχίσουμε με  το φαινόμενο του θερμοκηπίου που προκαλεί αρκετά προβλήματα. Η ηλιακή ενέργεια περνάει μέσα από την ατμόσφαιρα θερμαίνοντας την. Τα αέρια του θερμοκηπίου, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, δρουν σαν μια κουβέρτα, παγιδεύοντας θερμότητα κοντά στην επιφάνεια της γης, αυξάνοντας τη θερμοκρασία. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που θερμαίνει τον πλανήτη. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες όμως αυξάνουν την ποσότητα των αερίων θερμοκηπίου και παγιδεύουν περισσότερη θερμότητα. Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και τα αέρια του θερμοκηπίου παραμένουν στην ατμόσφαιρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρόλο, που τα φυτά και οι ωκεανοί απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, το σύνολο αυτού του άνθρακα που απελευθερώνουν οι άνθρωποι το έχουν αυξήσει σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι διαχειρίσιμο με φυσικά μέσα.

Μέχρι πριν από περίπου 150 χρόνια, η ανθρωπότητα δεν παρήγαγε πολλά αέρια θερμοκηπίου. Αυτό άλλαξε από τη βιομηχανική επανάσταση, όταν δηλαδή δάση κόπηκαν για να γίνουν πόλεις και φάρμες, ενώ παράλληλα άνθισαν οι εφευρέσεις και βιομηχανικές καινοτομίες, όπως η ευρεία χρήση ηλεκτρισμού και αυτοκινήτων. Αυτές οι εφευρέσεις και οι καινοτομίες απαιτούν ενέργεια. Η καύση ορυκτών καυσίμων άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έχει καταστεί σημαντική πηγή αυτής της ενέργειας. Όμως, η καύση ορυκτών καυσίμων απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά την μόλυνση της ατμόσφαιρας, τα εργοστάσια εκπέμπουν τόσους ρύπους σε βαθμό που κάνουν την ζωή μας να κινδυνεύει καθώς μας προκαλεί αρκετά προβλήματα στην υγεία μας. Το αυτοκίνητο είναι αδιαμφισβήτητα ένας άλλος μεγάλος παράγοντας μόλυνσης του περιβάλλοντος. Σχεδόν όλες οι πόλεις, μικρές και μεγάλες , ασφυκτιούν, οι ουρανοί έχουν γκριζάρει , σε αρκετές Μεγαλοπόλεις με αποτέλεσμα ο ουρανός να μην φαίνεται.

 Όλα τα δάση, εξαιτίας των πυρκαγιών αλλά και των εκχερσώσεων, οδηγούνται στον αφανισμό. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν τους πνεύμονες της Γης. Ο μισός δασικός πλούτος της Γης καταστράφηκε τα τελευταία  χρόνια. Ο ρυθμός εκχέρσωσης των τροπικών δασών αυξήθηκε λόγω της ανάγκης του ανθρώπου να παράγει όλο και περισσότερη τροφή.

Η αύξηση του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες κατανάλωσης πρώτων υλών. Προκύπτει, έτσι, μια  αύξηση των καλλιεργειών, της κτηνοτροφίας, του νερού , αλλά και της βιομηχανικής παραγωγής. Η αύξηση του πληθυσμού και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου αυξάνουν τη ζήτηση και τις τιμές, αλλά συγχρόνως μειώνουν τους φυσικούς πόρους.

Βλέπουμε να λιώνουν, οι πάγοι στην Ανταρτική και δεν κάνουμε τίποτα. Νομίζουμε ότι είναι ένα πρόβλημα που δεν μας επηρεάζει , αλλά κάνουμε λάθος. Το λιώσιμο τον πάγων μας απασχολεί όλους. Είδη το βλέπουμε και στην Κύπρο. Ο καιρός έχει αλλάξει πλέον. Βλέπουμε θερμοκρασίες που πριν δέκα χρόνια δεν βλέπαμε. Έχουμε Δεκέμβρη σε λίγες μέρες και είναι λες και έχουμε καλοκαίρι.

Στην προσπάθεια μας να σώσουμε την τροφή που καλλιεργούμε από τα έντομα , ψεκάζουμε τα φρούτα , τα λαχανικά και τα λουλούδια , με ένα σωρό φυτοφάρμακα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τρώμε δηλητήριο. Και μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αμέσως αλλά αυτό θα μας δημιουργήσει διάφορα προβλήματα στο μέλλον . Ψεκάζοντας τα λουλούδια εκατομμύρια μέλισσες πεθαίνουν καθημερινά . Φαντάζεστε  ένα κόσμο χωρίς μέλισσες; Αν δεν υπήρχαν οι μέλισσες θα πέθαιναν και όλα τα λουλούδια του κόσμου, καθώς αυτές είναι που κάνουν την φωτοσύνθεση .Επίσης πεθαίνουν και πολλά άλλα είδη εντόμων που κάνουν την επικονίαση. Πρέπει λοιπόν να πάψουμε να χρησιμοποιούμε παράνομα φυτοφάρμακα.

Αρκετά ζώα απειλούνται  καθώς οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και αρκετές περιοχές καίγονται ή πέφτουν σε ξηρασία. Πολλά  ζώα μεταναστεύουν σε υψηλότερα υψόμετρα ή μακριά από τον ισημερινό. Ορισμένα ζώα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν δυσκολίες μετακίνησης και προσαρμογής σε νέες περιοχές. 

Όλοι μπορούμε να βάλουμε το μικρό λιθαράκι μας για να σώσουμε τον πλανήτη.

Όλα ξεκινάνε από το σπίτι μας .Πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις συσκευές του σπιτιού σωστά . Να μην έχουμε όλη μέρα το θερμοσίφωνα ανοικτό , αλλά να βάλουμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Ας πάψουμε να έχουμε όλη μέρα τα φωτά ανοιχτά και να αντικαταστήσουμε τις λάμπες με οικολογικές . Μπορούμε να κάνουμε οικονομία και στο νερό . Να μην γεμίζουμε την μπανιέρα με νερό, να μην αφήνουμε την βρύση του μπάνιου να τρέχει. Ας πάψουμε να βάζουμε πλυντήριο με λίγα ρούχα , αλλά όταν το καλάθι με τα άπλυτα είναι γεμάτο . Ένας τρόπος ακόμη να σώσουμε το περιβάλλον είναι να αρχίσουμε να κάνουμε ανακύκλωση .Αρκετοί όταν ακούνε την λέξη ανακύκλωση , νομίζουν πως είναι κάτι αρκετά δύσκολο για να το κάνεις . Αντίθετα αν το δοκιμάσετε είναι κάτι απίστευτα εύκολο .Αν όλοι μας αρχίζαμε να κάνουμε αυτό το μικρό πράγμα , ο πλανήτης θα ήταν καλύτερος όχι μόνο από αισθητικής άποψης, αλλά σκεφτείτε πως η τροφή που τρώμε προέρχεται από την γη.

Ξεκίνα να χρησιμοποιείς τα μέσα μαζικής μεταφοράς .Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου για να πάμε μέχρι το περίπτερο που είναι πέντε λεπτά μακριά μας παίρνουμε αυτοκίνητο . Τα καυσαέρια της πόλης τα οποία προέρχονται κυρίως από τα αυτοκίνητα προκαλούν τεράστια οικολογική καταστροφή.

Όταν η ανθρωπότητα κλείστηκε στα σπίτια , την διάρκεια της καραντίνας είδαμε όλοι πως ο Πλανήτης άρχισε να αναπνέει ξανά , χιλιάδες ζώα εμφανίστηκαν σε περιοχές που  είχαν χρόνια να εμφανιστούν, όπως δελφίνια στην Ιταλία . Τα καυσαέρια μειώθηκαν σε θεαματικό αριθμό , είδαμε σε μεγαλουπόλεις που δεν φαινόταν ο ουρανός να γίνεται και πάλι γαλάζιος.

Κλείνοντας, θα έλεγα πως χρέος μας απέναντι στο περιβάλλον είναι να πάψουμε να νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας. Να το προστατεύσουμε με όσο το δυνατό καλύτερους τρόπους μπορούμε και να το παραδώσουμε στα παιδιά μας, όσο πιο υγειές γίνετε. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε, αν θέλουμε σε λίγα χρόνια να υπάρχει πλανήτης γη.

*Του Άριστου Αρέστη

Δευτεροετής φοιτητής στο Πρόγραμμα Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις του KES College.