Share

Σε ποιά χώρα είναι καλύτερα τα γεράματα;Στη θεση 30 η Κυπρος

Το καλύτερο μέρος για να ζήσει τη ζωή του ένας ηλικιωμένος, είναι η Ελβετία, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της διεθνούς οργάνωσης HelpΑge International, που καταρτίζει τον παγκόσμιο δείκτη Global AgeWatch Index.

Ακολουθεί η Νορβηγία και η Σουηδία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Γερμανία και ο Καναδάς, ενώ την τελευταία θέση κατέχει το Αφγανιστάν.
Σε σύνολο 96 κρατών, η Ελλάδα κατέχει την 79η θέση στη σχετική λίστα και η Κύπρος στην 30η. Συγκριτικά η Τουρκία κατέχει την 75η θέση, η Μογγολία την 72η και Μπαγκλαντές την 67η.

Η Κύπρος στην 30ή θέση

Η Κύπρος βρίσκεται ψηλά στις μετρήσεις του δείκτη Global AgeWatch Index και συγκεκριμένα στη 30η θέση.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του διεθνούς δείκτη, οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν διακόσιες χιλιάδες άτομα να ξεπερνούν το όριο ηλικίας των εξήντα ετών. Αυτό το ποσοστό ηλικίας, αναμένεται να φτάσει στο 23.7% το 2030 του συνολικού πληθυσμού, ενώ άνω των εξήντα ετών θα φτάσει το ποσοστό 33.2% του συνολικού πληθυσμού.

Οι άνω των εξήντα ετών, σύμφωνα με το δείκτη, αναμένεται να ζήσουν ακόμα 24 χρόνια. Ακόμα το 17% αναμένεται να ζει υγιεινή ζωή, ενώ το 80% άνω των 65 ετών λαμβάνουν σύνταξη.

Από τις ηλικίες 50- 64 ετών ένας στους δύο εργάζεται. 42% της ηλικίας των 60 και άνω πέρασαν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ελλάδα όπως… υποσαχάρια Αφρική

Η έκθεση -με επικεφαλής τον καθηγητή Ασγκάρ Ζαϊντί του Κέντρου Ερευνών Γήρανσης του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον- επισημαίνει ότι η Ελλάδα κατέχει τη χαμηλότερη θέση στη δυτική Ευρώπη και βρίσκεται σε παρόμοια θέση με χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της Ασίας στο θέμα της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων.

Οι παράμετροι

Ο δείκτης αυτός, που καταρτίζεται σε συνεργασία με το βρετανικό πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, καλύπτει το 91% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 60 ετών, δηλαδή γύρω στα 900 εκατομμύρια ανθρώπους. Η κατάταξη των χωρών βασίζεται σε μια αξιολόγηση διαφόρων παραγόντων που επηρεάζουν την κοινωνικοοικονομική ευημερία ενός ηλικιωμένου, όπως το εισόδημα, η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση, το περιβάλλον κ.α.

Όσες χώρες, όλες στη βόρεια Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική, επενδύουν συστηματικά για να βελτιώσουν την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων (υψηλότερες συντάξεις, καλύτερη περίθαλψη, μεγαλύτερη ασφάλεια κλπ.), βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης. Η έκθεση πάντως, επισημαίνει ότι, λίγο-πολύ, σε όλες τις χώρες υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις.

www.sigmalive