Share

Πώς ο ήλιος προκαλεί φτέρνισμα

Και όμως, αυτή η αντίδραση υπάρχει και είναι ένα καταγεγραμμένο σύνδρομο, το οποίο ονομάζεται «Autosomal Compelling Helio-Ophthalmic Outburst». Αν δεν το προσέξατε ήδη, τα αρχικά του σχηματίζουν το… ACHOO! Δηλαδή το αντίστοιχο του δικούς μας «αψού», του ήχου που ακούγεται όταν κάποιος φτερνίζεται. Αυτή η αντίδραση του οργανισμού είναι επίσης γνωστή ως «φωτικό φτέρνισμα» (photic sneeze), ενώ έχει αποδειχτεί ότι επηρεάζει το 17-35% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως τα αίτιά του, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να αφορά μια διασταύρωση οδών στον εγκέφαλο, μεταξύ του αντανακλαστικού τόξου της κόρης του ματιού στο φως και του αντανακλαστικού τόξου του φτερνίσματος. Τα αντανακλαστικά αυτά μπορεί να ενεργοποιηθούν μόνο μετά την αρχική/πρώτη έκθεση στο φως, αλλά όχι όταν αυτή ξαναγίνει (δηλαδή δεν υπάρχει νέα διέγερση όταν το άτομο ξανακοιτάξει προς τον ήλιο).

Το ερέθισμα του φωτός στο αντανακλαστικό της κόρης του ματιού μεταδίδεται μέσω του οπτικού νεύρου, ενώ σε αυτήν τη διαδικασία εμπλέκεται και το οφθαλμοκινητικό νεύρο. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, ένα έμμεσο ερέθισμα μεταδίδεται και στο οφθαλμικό τρίδυμο νεύρο. Αυτό προκαλεί το ρινικό ερεθισμό και κατ’ επέκταση το φτέρνισμα.