Share

Ομόνοια: Έχει ανάγκη από πλουραλισμό στο γκολ

Αν δούμε συνολικά τις επιδόσεις σκοραρίσματος στο φετινό πρωτάθλημα, η Ομόνοια τα πάει καλά. Έχει σκοράρει 16 φορές, δηλαδή δύο γκολ ανά αγώνα.

Ανεξαρτήτως αντιπάλων, είτε είχε ντέρμπι είτε όχι, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός. Σκόραρε μάλιστα σε όλους τους αγώνες. Είναι και αυτό θετικό. Το επόμενο ζητούμενο στην επίθεση είναι η εμπλοκή κι άλλων παικτών στην υπόθεση γκολ. Ο Ντάρμπισαϊαρ και ο Σέρινταν τραβάνε το κουπί με 6 και 5 γκολ αντίστοιχα. Δηλαδή, με 11 συνολικά, πέτυχαν πέραν του 60% των τερμάτων στο πρωτάθλημα. Είναι φυσιολογικό, αφού είναι οι βασικοί επιθετικοί της ομάδας. Έτσι και αλλιώς, η Ομόνοια είχε πάντα έναν καλό σκόρερ. Είναι επίσης κατανοητό, αν δούμε πώς αγωνίζεται η Ομόνοια, ειδικά στα τελευταία παιχνίδια, με 2 φορ και ρόμβο στη μεσαία γραμμή και χωρίς κλασικούς «wingers». Η τακτική αυτή δίνει παραπάνω έμφαση στους επιθετικούς. Πέραν από τους Ντάρμπισαϊαρ και Σέρινταν, μόνο άλλοι 4 παίκτες έχουν σκοράρει. Ο Μαργκάσα, ο Αγκάγεφ (2 φορές, αλλά έχει να σκοράρει από την πρεμιέρα), ο Κατελάρης και ο Κλέιτον. Σύνολο έξι. Αν και είναι νωρίς στη χρονιά, είναι μικρός ο αριθμός και θα πρέπει σύντομα να αυξηθεί. Υπάρχουν παίκτες που έχουν το γκολ, με πρώτο τον Χριστοφή. Ικανότητα έχει ο Ρουσιάς (σκόραρε στην Ευρώπη, αλλά δεν έχει από τότε λεπτά στα πόδια του), και ο Κύπρου. Αλλά δεν είναι μόνο οι επιθετικοί. Και τα χαφ και τα ακραία μπακ (βγαίνουν ψηλά, άρα έχουν προϋπόθεση), αλλά και τα σέντερ μπακ μπορούν να σκοράρουν. Ειδικά σε στημένες μπάλες. Αυτό πρέπει να το διορθώσει επίσης η Ομόνοια. Αν και έχει ύψος, καλά κτυπήματα και φαίνεται να έχει πλάνο σε κόρνερ και κοντινά φάουλ, δεν είναι αποτελεσματική. Είναι ίσως και θέμα τύχης, γιατί είχε κεφαλιές που βρήκαν δοκάρια ή πέρασαν μόλις έξω, αλλά σημείο αναφοράς στην τελική φάση είναι μόνο ένα απευθείας γκολ (Κατελάρης με Απόλλων) και άλλο ένα με «ριμπάουντ» (Ντάρμπισαϊαρ με Καρμιώτισσα έπειτα από κεφαλιά του Σέρινταν στο δοκάρι).

Ίδια 11άδα, παραπάνω συνοχή
Το πιο πιθανό είναι ο Κάρβερ να μην αλλάξει την 11άδα του κόντρα στον Άρη και να διατηρήσει το σχήμα για 4η συνεχόμενη αγωνιστική. Αυτό σημαίνει ευκαιρία για ολοένα και περισσότερο δέσιμο. Όσο πιο πολύ παίζουν μαζί οι παίκτες, τόσο πιο γρήγορα μαθαίνουν το πλάνο, τη φιλοσοφία και τους ρόλους τους. Υπήρχαν διαφορές προς το καλύτερο από αγώνα σε αγώνα. Φυσικά, οι αντίπαλοι δεν είναι οι ίδιοι και σίγουρα ο Άρης θα παίξει διαφορετικά απ’ ό,τι ο Απόλλων, η Ανόρθωση, η Νέα Σαλαμίνα. Οπότε είναι σημαντικό οι παίκτες του Κάρβερ να μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Υπάρχει και μία άλλη πλευρά. Όσο η 11άδα δεν αλλάζει, άλλο τόσο πρέπει αυτοί που έρχονται από τον πάγκο να μπορούν να μπαίνουν και να «συνδέονται» αμέσως. Δεν είναι εύκολο, είναι όμως θέμα προπόνησης και νοοτροπίας. Όταν άπαντες, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αναπληρωματικό, νιώθουν πως θα έχουν την ευκαιρία και δείχνουν πως ξέρουν ν΄ ανταποκριθούν στο κάλεσμα του τεχνικού τους, δεν θα υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα. Σε ό,τι αφορά τον Άρη, άπαντες εκτός φυσικά του Κρέσιτς δηλώνουν μέχρι στιγμής παρόντες.

 

 

Πηγή: sigmalive