Share

Το ταξίδι για την αλήθεια!

Του Σταυρού Γιάγκου

 

Ποιος άνθρωπος μπορεί να φτάσει στο σημείο του βιασμού; Και ο άλλος που σκοτώνει, τι σόι άνθρωπος είναι; Ίσως να είναι από την ίδια πάστα ανθρώπων; Τι ρούχα να φοράνε άραγε αυτοί οι άνθρωποι; Φόρμες, παντελόνια ή κουστούμι με γραβάτα;

Εξαιτίας τέτοιων ανθρώπων ντύθηκαν στα μάυρα η Βουλγαρία και ο κόσμος της δημοσιογραφίας έπειτα από τον βιασμό, τον άγριο ξυλοδαρμό και τον στραγγαλισμό της δημοσιογράφου και τηλεπαρουσιάστριας Βικτώρια Μαρίνοβα, στις 11:00 το πρωί του Σαββάτου στις 6 Οκτωβρίου. Η σορός της θαρραλέας 30χρόνης βρέθηκε σε ένα πάρκο στην πόλη Ρούσε, με τους Βούλγαρους εισαγγελείς να κατηγορούν ως δράστη,τον κάτοικο Γερμανίας, Σεβερίν Κρασιμίροφ. Η ίδια η μητέρα του, Νταντέζντα Κρασιμίροβα, δήλωσε σε δημοσιογράφο του NOVA στη Γερμανία όπου διαμένει, «Παραδέχθηκε ότι το έκανε ενώ ήταν μεθυσμένος και είχε πάρει πολλά ναρκωτικά», «Παραδέχθηκε και άρχισε να κλαίει μπροστά μου. Δεν είναι τέτοιος τύπος, δεν μπορώ να το καταλάβω», συμπλήρωσε.

Η δολοφονία της δημοσιογράφου και μητέρας δύο παιδιών, ακολούθησε τη δημοσιοποίηση της έρευνάς της, σχετικά με την κατάχρηση κονδυλιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η έρευνα αποκάλυψε ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με εμπλεκόμενους κυρίως Ρώσους πολιτικούς και εταιρείες.

Υπάρχει η ελευθερία στον τύπο; Γιατί κάποιος να παλεύει για την αλήθεια; Αξίζει να χάσεις την ζωή σου για κάτι που είπες ή για κάτι που έβγαλες στο φώς; Ποιος είναι ο στόχος ενός δημοσιογράφου ως ερευνητή; Ερωτήματα που μεγαλώνουν μπροστά σε αυτό το φρικτό έγκλημα.

Μπορεί, Βικτώρια, να μην είσαι πλέον μαζί μας και να είσαι εκεί ψηλά μαζί με την Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία  και τον Γιάν Κούτσιακ τους άλλους δύο δημοσιογράφους που χάθηκαν με παρόμοιο τρόπο τον τελευταίο χρόνο, όμως σίγουρα και οι τρείς σας, μας αποδείξατε ότι αν χρειάζεται να χάσεις την ζωή σου για κάτι αυτό είναι για την αλήθεια. Καλύτερα να μετανιώσεις για κάτι που έχεις πει, παρά για κάτι που θα έπρεπε να πεις αλλά δεν είπες. Έτσι και εσύ, γενναία μου Βικτώρια, έβαλες στόχο να ξεσκεπάσεις και να ξεγυμνώσεις αυτούς τους καλοφορεμένους εγκληματίες, χωρίς να φοβηθείς, χωρίς να σταματήσεις. Με την αστείρευτη εργατικότητα σου και την άκαμπτη επιμονή σου για το κοινό συμφέρον, όχι μόνο κατάφερες να φέρεις εις πέρας την αποστολή σου, ως ενεργό μέλος της τέταρτης εξουσίας, κατάφερες ακόμη και στην τελευταία σου στιγμή να μην έχει κανένας το θάρρος να σε αντικρίσει στα μάτια.

Ο Mark Twain, Αμερικανός συγγραφέας, είχε γράψει κάποτε «Εκείνος που πεθαίνει για την αλήθεια είναι άξιος μεγαλύτερων τιμών από εκείνον που πεθαίνει για την πατρίδα, επειδή ο ένας πεθαίνει για τη χώρα του, ενώ ο άλλος για όλο τον κόσμο» Έχοντας υπόψη αυτά τα λόγια μπορείς να χαρακτηρίζεσαι ηρωίδα. Γιατί δεν πολέμησες ούτε για την χώρα σου αλλά ούτε για τον εαυτό σου. Πολέμησες για μας, για την ελευθέρια μας, την ελευθερία του Τύπου και το καλό του κόσμου. Και έσυ είσαι πλέον ελεύθερη .

Έχεις ξεκινήσει το μακρινό ταξίδι για την αλήθεια και την ελευθερία. Καλό σου ταξίδι,λοιπόν. Άλλωστε όπως ανέφερε και ο Ανδρέας Κάλβος «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία» και εσύ τα έχεις και τα δύο.

Η 3η Μαΐου θα είναι η μέρα σου. Η μέρα που γιορτάζουμε την ελευθεροτυπία, θα τιμούμε και την δημοσιογράφο που δεν φοβήθηκε να πάρει αυτό το μακρινό μονοπάτι για να φτάσει στην αλήθεια.
«Τίποτα δεν προσφέρει ηρεμία παρά η ειλικρινής αναζήτηση της αλήθειας» ανάφερε ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και θεολόγος, Blaise Pascal.

Έτσι και εσύ πλέον μπορείς να κοιμηθείς ήρεμη. Τα έχεις καταφέρει.