Share

ΣΤΕΛΛΑ ΙΑΚΩΒΟΥ

«Εδώ και 30 χρόνια ζω μόνιμα στο περβόλι»!

Της Στυλιανής Λάμπρου *

Δεν υπάρχει βιβλίο τόσο ευανάγνωστο όσο ο βίος του ανθρώπου. Αυτά τα λόγια μου ήρθαν στο μυαλό καθ’ όλη την διάρκεια της συνομιλίας μας με την κυρία Στέλλα Ιακώβου. Μια γυναίκα δυναμική και συνάμα εργατική, η οποία από το 1964 έχει αφιερώσει τη ζωή της στην κτηνοτροφία.  Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, η ίδια μας μιλά για τη ζωή της στα χωράφια, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει  καθώς και τον αντίκτυπο που είχε η ενασχόληση της με την κτηνοτροφία στην προσωπική της ζωή.

Κυρία Στέλλα, από το 1964 μέχρι και σήμερα εργάζεστε ως κτηνοτρόφος. Πως αποφασίσατε να επιλέξετε αυτό το επάγγελμα;

Όλα ξεκίνησαν από την παιδική μου ηλικία, όπου οι γονείς μου όντας κτηνοτρόφοι με ένταξαν σε αυτό το επάγγελμα. Μεταγενέστερα και συγκεκριμένα το 1964 οι γονείς μου, μετά τον γάμο μου, μου παραχώρησαν τα χωράφια τους. Από τότε μέχρι και σήμερα εργάζομαι στο χώρο της κτηνοτροφίας.

Τι ζώα εκτρέφεται;

Τα τελευταία χρόνια εκτρέφω γύρω στα 50 πρόβατα. Παλιότερα είχαμε πολύ περισσότερα πρόβατα καθώς και κατσίκες, όμως επειδή το προβατίσιο γάλα είναι καλύτερο προτίμησα να έχω μόνο πρόβατα.

Με τι εκτρέφονται τα πρόβατα σας;

Στο χώρο μας έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε εμείς οι ίδιοι το άχυρο το οποίο στην συνέχεια το αλέθουμε στις μηχανές μας. Έπειτα αυτό περνάει απευθείας στην κατανάλωση από τα πρόβατα ενώ παράλληλα βγάζω τα πρόβατα μια φορά την μέρα  για να βοσκίσουν.

Κάθε πόσες ώρες τα ταΐζεις;

Το τάισμα ξεκινάει η ώρα 6 το πρωί. Κοντά στο μεσημέρι περίπου τρώνε το χορτάρι ενώ το τελευταίο τους γεύμα καταναλώνετε γύρω στις 3 με 4 το απόγευμα.

Πέραν από την διαδικασία του ταΐσματος υπάρχει και η διαδικασία του αρμέγματος. Μιλήστε μας λίγο για αυτό

Παλιότερα χρησιμοποιούσαμε τον παλιό τρόπο αρμέγματος. Πλέον με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουμε ειδικές μηχανές με τις οποίες αρμέγουμε 2 φορές την μέρα πρωί και βράδυ. Όλα αυτά προϋποθέτουν να έχει γεννήσει προηγούμενος η προβατίνα, γεννά περίπου 1 μ 3 πρόβατα .

Και για να φτάσει το γάλα στην αγορά ποια στάδια πρέπει να προηγηθούν;

Μετά το άρμεγμα τοποθετώ το γάλα στο ψυγείο για περίπου 2 με 3 μέρες. Στην συνέχεια τοποθετώ το γάλα σε ειδικά δοχεία και μετά το πουλώ σε παραγωγούς. Παράλληλα αν έχω παραγγελίες χαλουμιών και αναρής χρησιμοποιώ το γάλα της ίδιας μέρας.  

Αλήθεια, πως είναι ένα τυπικό 24ωρο για εσάς;

Ξυπνώ η ώρα 6 και ταΐζω τα πρόβατα και τις κότες μου. Στην συνέχεια καθαρίζω την φάρμα και έπειτα το σπίτι. Επίσης καλλιεργώ 50 στρέμματα γης, στα οποία φυτεύω πατάτες, κρεμμύδια και καρότα τα οποία και τα περιποιούμαι. Στην συνέχεια θα μαγειρέψω το μεσημεριανό μας φαγητό και μετά το μεσημέρι θα βοσκίσω τα πρόβατα και θα αλέσω το άχυρο. Και ανάλογα με τις μέρες θα πουλήσω το γάλα ή θα φτιάξω χαλούμια.

Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεται;

Η μεγαλύτερη μου δυσκολία είναι η περίοδος που γεννούν τα πρόβατα. Και αυτό διότι πρέπει να βρίσκομαι εκεί και πρωί και βράδυ για να βλέπω σε τι κατάσταση βρίσκονται. Αν δεν προλάβω με δυσκολία θα γεννήσουν μόνα τους και κατά την διάρκεια του τοκετού μπορεί να πνίξει το πρόβατο και να το σκοτώσει.   

Είχατε  ποτέ σας ατύχημα κατά την διάρκεια της εργασίας;

Πολύ παλιά την εποχή που ακόμα κυκλοφορούσαμε με γαϊδούρια. Θυμάμαι μια φορά καθώς πήγαινα στα χωράφια έπεσα από το γαϊδούρι με αποτέλεσμα να σπάσω το πόδι μου. Όσον αφορά στο σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις μου επιτίθονται τα αρσενικά πρόβατα, δημιουργώντας μου κάποιες γρατζουνιές.

Με όλα αυτά που μου περιγράφεται αντιλαμβάνομαι πως ο ελεύθερος σας χρόνος πρέπει να είναι ελάχιστος. Θεωρείται ότι το επάγγελμα που επιλέξατε να κάνετε σας έχει απομακρύνει από την κοινωνική σας ζωή;

Εδώ και 30 χρόνια, από τότε δηλαδή που πάντρεψα τα παιδιά μου έφυγα από το σπίτι στο χωριό και πλέον μένω μόνιμα στο περιβόλι. Με αυτόν το τρόπο έχω γλυτώσει την ταλαιπωρία με το πήγαινε έλα στο χωράφι.

Πόσο εύκολο ήταν για εσάς  να είστε και κτηνοτρόφος και μητέρα;

  Μαζί με τον σύζυγό μου αποκτήσαμε 3 αγόρια.  Όταν ήταν μωρά αναγκάστηκα για να πηγαίνω εγώ στην δουλειά τα πρόσεχε η μητέρα μου. Μεγαλώνοντας όταν τελείωναν από το σχολείο έπαιρναν τα ποδήλατα τους και ερχόντουσαν στο χωράφι.

Ακολούθησε κάποιο από τα παιδιά σας τον δικό σας δρόμο;

Επαγγελματικά έχουν επιλέξει άλλη πορεία εν τούτοις στον ελεύθερο τους χρόνο έρχονται και με βοηθάνε και παράλληλα καλλιεργούν τα δικά τους χωράφια.

Κλείνοντας πιστεύεται ότι θα χαθεί αυτό το επάγγελμα;

 Για να υπάρχουν τα ζώα στην αγορά πρέπει κάποιος να εργάζεται οπόταν δεν πιστεύω ότι το επάγγελμα της κτηνοτροφίας θα πάψει να υπάρχει.

*Δευτεροετής φοιτήτρια στο Πρόγραμμα Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις του KES College.