Share

Πόσο το διαδίκτυο επηρεάζει την ζωή μας ;

Τα πιο παλιά χρόνια ήταν όλα ανέμελα και ξέγνοιαστα. Οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους με το χαμόγελο στα χείλη, έλεγαν την καλημέρα τους σε όποιον και να έβρισκαν μπροστά τους,τα παιδιά έτρεχαν στις αλάνες με τα ποδήλατα και τους φίλους τους. Εποχές που οι διαπροσωπικές σχέσεις είχαν το κυριότερο ρόλο στη ζωή των ανθρώπων. Συναντήσεις σε πανηγύρια αλλά και συνεστιάσεις σε σπίτια με όλους τους φίλους και γνωστούς και το γλέντι να φτάνει στο αποκορύφωμα του γιατί άραγε; Ίσως επειδή  το ζούσαν με την καρδιά του ή το είχαν ανάγκη να επικοινωνήσουν με κάποιο;

Τώρα εν έτη 2015 τα πράγματα είναι πάρα πολύ διαφορετικά. Η ζωή τρέχει με πιο γρήγορους ρυθμούς αλλά και με περισσότερη πίεση για το πώς θα έρθουν εις πέρας οι καθημερινές υποχρεώσεις. Πάνε οι ξέγνοιαστες μέρες, οι χαλαρές στιγμές με οικογένεια και παιδιά μιας και οι απαιτήσεις μεγαλώνουν. Το 2015 θα το χαρακτήριζα η εποχή του διαδικτύου αφού έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας και μας καθοδηγεί για τα πάντα. Μια οικογένεια, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά ανά το παγκόσμιο δεν επιτρέπετε να μην έχει  ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα tablet ή και ακόμη ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας .Τα   πάντα περιστρέφονται γύρω από την τεχνολογία, θέλοντας και  μη ακολουθούμε πιστά την πορεία και την ανέλιξη της.

social media

Όσον αφορά για το πόσο επηρεάζει την ζωή μας το διαδίκτυο θα μπορούσα να πω σε ένα πολύ  μεγάλο βαθμό για τον λόγο ότι η καθημερινότητα των περισσότερων ανθρώπων ξεκινά με ένα πρωινό σερφάρισμα για να διαβάσει τις αγαπημένες του διαδικτυακές εφημερίδες ,τα περιοδικά, νέα που αφορούν την Κύπρο αλλά και τον κόσμο. Η ζωή στο διαδικτυακό χώρο τρέχει με γοργούς ρυθμούς και τα νέα μεταδίδονται μέσα σε δευτερόλεπτα σε όλο τον κόσμο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  facebook, Twιtter έχουν εισχωρήσει στη ζωή των νέων ανθρώπων  για να μπορούν με ένα πάτημα του κουμπιού να ψάξουν ότι τους αφορά αλλά και να γίνουν φίλοι με ένα άτομο που είναι από άλλη χώρα χωρίς καν να έχουν γνωριστεί. Για αρκετού το σερφάρισμα στο διαδίκτυο τους δίνει την αίσθηση της ελευθερίας και της επικοινωνίας.

Με τον ερχομό του διαδικτύου στην ζωή μας  άλλαξαν πολλά πράγματα όπως η επιλογή προϊόντων, ρούχων και γενικά υλικών αγαθών. Ο περισσότερος κόσμος  έχει την επιλογή του φθηνού προϊόντος από διάφορες χώρες  του κόσμου. Ακόμη όταν ένα παιδί ή ενήλικας καθίσει στο τραπέζι με τους γονείς του μπορεί να μπει στο διαδίκτυο και να μιλά με άλλους χρήστες ενώ κάθεται οικογενειακά και να έχει μια παράλληλη επικοινωνία.

Ποιοί άραγε χρησιμοποιούν περισσότερο τον υπολογιστή; Άνδρες ή γυναίκες; Μορφωμένοι ή μη;

Στο  πιο κάτω διάγραμμα θα παρατηρήσουμε ότι οι φοιτητές ασχολούνται περισσότερο με τη κοινωνική δικτύωση με το  ποσοστό να ανέρχεται στο 76,6 %. Ένα αρκετά μεγάλο ποσό που αν το δούμε λίγο λογικά οι φοιτητές είναι περισσότερο τα παιδία της τεχνολογίας, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με αυτήν στη ζωή τους και χωρίς καμία αμφιβολία θα την χρησιμοποιούν στη καθημερινότητα τους. Στην  δεύτερη θέση της κατάταξης βλέπουμε με ποσοστό 67% την ανώτερη τάξη . Στα χαμηλά στρώματα  θα δούμε άτομα που ασχολούνται περισσότερο θα έλεγα με τις χειρονακτικές εργασίες ή ακόμη και άτομα που είναι από την επαρχία. Στις τελευταίες  θέσεις θα δούμε τις  νοικοκυρές, τους συνταξιούχους και τους γεωργούς με ποσοστά 4,4%,4,8% και 7,6% ανάλογα. Ο ανδρικός πληθυσμός ασχολείται περισσότερο με το διαδίκτυο αφού τα αποτελέσματα αφήνουν τις γυναίκες στην δεύτερη θέση με ποσοστό 21,9 σε σχέση με αυτό τον ανδρών που ανέρχεται στο 32,4%. Όπως φαίνεται οι άνδρες έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο από τις γυναίκες.

Αυτοί που χρησιμοποιούν περισσότερο το διαδίκτυο είναι οι μορφωμένοι αλλά και όσους η δουλειά τους έχει να κάνει με γραφειακή εργασία γιατί όπως είδαμε όσοι ασχολούνται με χειρονακτικές εργασίες βρίσκονται στα χαμηλά επίπεδα των μετρήσεων.

Κλείνοντας θα ήθελα να δώσω το δικό μου συμπέρασμα για το αν το διαδίκτυο επηρεάζει την ζωή μας και σε πόσο μεγάλο βαθμό. Κατά τη δική μου γνώμη η διαπροσωπική σχέση με τον συνομιλητή σου είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια επικοινωνία αφού μπορείς να διαβάσεις τις λέξεις μέσα από τα μάτια του ,τις κινήσεις του και να κατανοήσεις ανά πάσα στιγμή πως νιώθει την ώρα που σου απευθύνει τον λόγο. Η επαφή  στην καθημερινότητα είναι αναγκαία για να νιώθουμε και εμείς ζωντανοί ,να αναπνέουμε και να χαμογελάμε μαζί με άλλους ανθρώπους που είναι πραγματικά δίπλα μας .Μην βάζετε στο περιθώριο την μητέρα, τον πατέρα και τους φίλους σας  για ένα περιστασιακό διαδικτυακό φίλο που δεν τον γνωρίζεις και που μπορεί να μην είναι ποτέ δίπλα σου όταν τον χρειαστείς.

Με την είσοδο του διαδικτύου δυστυχώς οι διαπροσωπικές σχέσεις  χάθηκαν  και αντικαταστάθηκαν με ψυχρές λέξεις και ψυχρά συναισθήματα . Πολλοί θεωρούν ότι αν δεν σερφάρεις στο διαδίκτυο δεν έχεις και ευτυχισμένη ζωή. Ε όχι την ευτυχία δεν μπορεί να σου την καθορίσει ένα κουτί που μετρά τις λέξεις σου, που αποθηκεύει ότι λες και που ανά πάσα στιγμή μπορεί και να σε διαλύσει. Δεν μπορεί ένα κουτί αλλά και όποιος βρίσκεται πίσω από αυτό να σου δώσει μια αγκαλιά όταν τα μάτια σου βουρκώσουν, όταν αισθάνεσαι μοναξιά, η ακόμη και όταν ερωτεύεσαι δεν υπάρχει κάποιο που να είναι δίπλα σου .Βλέπεις μονάχα ένα κουτί που το κοιτάς και τα λες αλλά απάντηση δεν παίρνεις.

ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙΣ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ!!!

Αναστασία Νικολάου

Πηγή:anastasia-press.com

Leave a Comment