Share

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS – Το μήνυμα για το 2020

Ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS καθιερώθηκε από το 1988 η 1η Δεκεμβρίου, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΥ, από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το ιό HIV και πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους (2018).

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNAIDS και Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Winnie Byanyima στο σημερινό της μήνυμα για την Παγκόσμια ημέρα του AIDS, στέλνει αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού, τονίζοντας πως μόνο η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε τον κορονοϊό, να τερματίσουμε την επιδημία του AIDS και να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην υγεία για όλους.

Αυτούσιο το μήνυμα της Winnie Byanyima:

«Η Παγκόσμια Ημέρα του AIDS 2020 δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. Το COVID-19 απειλεί την πρόοδο που έχει σημειώσει ο κόσμος στην υγεία και την ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των κερδών που έχουμε σημειώσει κατά του HIV. Όπως όλες οι επιδημίες, διευρύνει τις ανισότητες που υπήρχαν ήδη. Ανισότητα των φύλων, φυλετικές ανισότητες, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες. Γινόμαστε ένας πιο άνισος κόσμος.

Είμαι περήφανη που τον τελευταίο χρόνο το κίνημα για τον ιό HIV κινητοποιήθηκε για να υπερασπιστεί την πρόοδό μας, για να προστατεύσει τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV και άλλες ευάλωτες ομάδες και για να ωθήσει τον κορονοϊό πίσω.

Η εκστρατεία για την χορήγηση της θεραπείας HIV, η οργάνωση παραδόσεων φαρμάκων κατ ‘οίκον, η παροχή οικονομικής βοήθειας, τροφής και καταφυγίου σε ομάδες που κινδυνεύουν, ακτιβιστές του HIV και πληγείσες κοινότητες έχουν δείξει και πάλι ότι αποτελούν τον βασικό παράγοντα της αντίδρασης στον ιό HIV.

Είναι η δύναμη μέσα στις κοινότητες, εμπνευσμένη από την κοινή ευθύνη μεταξύ τους, που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στις νίκες μας για τον HIV. Σήμερα, χρειαζόμαστε αυτή τη δύναμη περισσότερο από ποτέ για να ξεπεράσουμε τις συγκρούσεις επιδημιών του HIV και του COVID-19.

Φίλοι, απαντώντας στο COVID-19, ο κόσμος δεν μπορεί να κάνει τα ίδια λάθη που έκανε στον αγώνα κατά του HIV, όταν εκατομμύρια στις αναπτυσσόμενες χώρες πέθαναν περιμένοντας θεραπεία.

Ακόμα και σήμερα, περισσότερα από 12 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν θεραπεία HIV και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό HIV το 2019 επειδή δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η UNAIDS υπήρξε κορυφαίος υποστηρικτής του εμβολίου των ανθρώπων κατά του κορονοϊού.

Τα παγκόσμια προβλήματα χρειάζονται παγκόσμια αλληλεγγύη.

Καθώς οι πρώτοι υποψήφιοι εμβολίων COVID-19 έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί και ασφαλείς, υπάρχει ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν περισσότερα, αλλά υπάρχουν σοβαρές απειλές για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης. Καλούμε τις εταιρείες να μοιράζονται ανοιχτά την τεχνολογία και την τεχνογνωσία τους και να μεταβάλλουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να παράγει τα επιτυχή εμβόλια σε τεράστια κλίμακα και ταχύτητα που απαιτείται για την προστασία όλων και έτσι ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε στην παγκόσμια οικονομία σε καλό δρόμο.

Ο στόχος μας για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS ήταν ήδη εκτός δρόμου πριν από το COVID-19.  Πρέπει να τερματίσουμε τις κοινωνικές αδικίες που θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV. Και πρέπει να αγωνιστούμε για το δικαίωμα στην υγεία. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις κυβερνήσεις να μην επενδύσουν πλήρως στην καθολική πρόσβαση στην υγεία. Πρέπει να μειωθούν τα εμπόδια όπως οι προμήθειες χρηστών που κλείνουν τους ανθρώπους από την υγεία.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και η ποινικοποίηση και περιθωριοποίηση των ομοφυλόφιλων, των τρανσέξουαλ, των σεξουαλικών εργαζομένων και των ατόμων που χρησιμοποιούν ναρκωτικά πρέπει να σταματήσουν.

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2020, ο κόσμος βρίσκεται σε επικίνδυνο μέρος και οι επόμενοι μήνες δεν θα είναι εύκολο.

Μόνο η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη θα μας βοηθήσουν να νικήσουμε τον κορονοϊό, να τερματίσουμε την επιδημία του AIDS και να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην υγεία για όλους».