Share

Οπαδοί με… ταυτότητα! Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Της Κατερίνας Γεωργίου

Οι εκλογές τελείωσαν, οι  υποσχέσεις δόθηκαν, η κάρτα φιλάθλου μένει; Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ξαναδιόρισε  τον κύριο  Ιωνά Νικολάου ως Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ένας μεγάλος πόλεμος άρχισε με τους φιλάθλους και τους αρμόδιους για την εφαρμογή της κάρτας.   Η ιδέα δόθηκε από την αρχική πενταετία του κ. Ιωνά όπου μέχρι και σήμερα ακόμη εκκρεμεί στο πώς θα λειτουργεί. Οι πλείστοι φίλαθλοι δεν γνωρίζουν τι είναι αυτή η κάρτα και τι εξυπηρετεί.

Η κάρτα φιλάθλου είναι ένα μέτρο που καταργεί την ανωνυμία του όχλου. Αυτό το μέτρο υπάρχει και εφαρμόζεται σε όλα τα γήπεδα του κόσμου. Το ακούμε με πολλές ονομασίες όπως Εθνική Κάρτα, Κάρτα Φιλάθλου και η Κάρτα Φιλάθλου που εκδίδεται από κάθε ομάδα ξεχωριστά.

Η λειτουργία της θα είναι εύκολη προς όλους τους φιλάθλους;

Με την παραχώρηση των στοιχείων κατά την έκδοση της κάρτας φιλάθλου, ο φίλαθλος θα παραχωρήσει τα προσωπικά του στοιχεία όπως φωτογραφία, το όνομα του, την διεύθυνση του και την ταυτότητα του. Αυτά τα στοιχεία καταχωρούνται σε ένα μητρώο. Σε περίπτωση που κάποιος διαπράξει ένα αδίκημα μέσα στο γήπεδο. Οι κάμερες θα καταγράφουν το περιστατικό και η φωτογραφία του προσώπου θα μεταφέρεται στο μητρώο και γίνεται ταυτόχρονα η ταυτοποίηση του σε χρόνο δευτερολέπτων.

Ένα θέμα που συνεχώς έχουν ως ασπίδα προστασίας οι οπαδοί είναι  η προστασία των προσωπικών δεδομένων που με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθούν με την εφαρμογή της.

Να τονίσουμε ότι η ταυτοποίηση είναι νόμιμη στο πλαίσιο της νομοθεσίας και με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει, οι πρόνοιες προστατεύουν και  προλαμβάνουν τη βία στους αθλητικούς χώρους. Παγκοσμίως, σε όλες τις χώρες έχει  εφαρμοστεί χωρίς την «φακέλωση» των οπαδών.

Υπάρχουν οι κατάλληλες εγκαταστάσεις στα κυπριακά γήπεδα;

Γνωστό σε όλους, κάμερες απενεργοποιημένες , εισιτήρια χωρίς έλεγχο και μη σωστός σωματικός έλεγχος από τους αστυνομικούς. Είναι κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γήπεδα στο νησί μας . Για να γίνει η εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές για να διαπιστώσουμε αν λειτουργεί ορθά το ηλεκτρονικό  εισιτήριο. Ο κάθε φίλαθλος θα πρέπει να έχει την δική του θέση με το δικό του αριθμό.  Ο οπαδός δεν θα πρέπει να μετακινείτε σε άλλη θέση για να μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα από το σύστημα ασφαλείας.

Θυελλώδεις αντιδράσεις υπήρχαν και υπάρχουν μέχρι και σήμερα από τα ποδοσφαιρικά σωματεία.  Όπως η Ομόνοια Λευκωσίας , το Αποέλ, ο Απόλλωνας , η Αέλ  και η Νέα Σαλαμίνα. Υπέρ της κάρτας είναι η Άεκ Λάρνακας.

Είδαμε, να ενώνουν φωνές οπαδοί διαφόρων ομάδων το 2014 στο ΓΣΠ υψώνοντας  κοινό πανό όχι στην κάρτα φιλάθλου. Τον ίδιο χρόνο έκαναν πορείες για να μην προχωρήσει αυτό το μέτρο.

Ένα μέτρο που εφαρμόστηκε προσωρινά μέχρι να εκδοθεί η κάρτα φιλάθλου είναι ότι σε ντέρμπι η φιλοξενούμενη ομάδα θα πρέπει να εκδύει τα  εισιτήρια της από τα γραφεία της ΚΟΠ. Θα δίνει το ονοματεπώνυμο του, το email και την θέση του για να μην γίνουν άλλα έκτροπα.

Πριν από τις εκλογές ο κ. Ιωνάς Νικολάου είπε «ότι πλέον η κάρτα έχει ανατεθεί στο ΚΟΑ. Στάλθηκε στο ΚΟΑ για να ακολουθεί η διαδικασία του δημοσίου.  Οι διαδικασίες καθορίστηκαν από τον ίδιο του Γενικό Ελεγκτή προς αποφύγει οποιασδήποτε διαφάνειας .»Ο ΚΟΑ θέλει να εφαρμόσει την κάρτα πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος 2018- 2019.

Τις τελευταίες ώρες η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοιζίδου Νικολάου με επιστολή της στον ΚΟΑ ήθελε να ενημερώσει ότι ο νόμος επαναξιολογήθηκε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων σε ό,τι αφορά στην Κάρτα Φιλάθλου. Στις 25 Μάιου 2018, θα τεθεί σε εφαρμογή ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ο αθλητισμός πρέπει να ενώνει το σύνολο της κοινωνίας και όχι να τους απομακρύνει και να βλέπουμε αυτές τις άθλιες εικόνες. Σε όλες τις χώρες του κόσμου βλέπουμε ότι η κάρτα φιλάθλου εφαρμόζετε και δεν γίνονται έκτροπα. Ας αποφευχθούν τα έκτροπα από τα γήπεδα όσο το συντομότερο πιο γρήγορα.