Share

Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΣΤΟ KES COLLEGE.

 

 

Λάζαρος Μαύρος  μια μεγάλη και σημαντική μορφή της Δημοσιογραφίας ένα όνομα μια  ιστορία. Την Τρίτη 30/10/2018 καλσμένος στο KES COLLEGE ήταν ο Κος Λάζαρος Μαύρου ένας καταξιωμένος Δημοσιογράφος και βετεράνος στο επάγγελμα.

Ο Λάζαρος  Μαύρος είναι δημοσιογράφος που έχει άποψη και το θάρρος να την υποστηρίζει.  Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς μαζί του, θα πρέπει να του αναγνωρίσει τη μαχητικότητα που χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφική του εργασία.  Σε ένα μικρό χώρο, όπως είναι η Κύπρος, όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, η κριτική είναι είδος πολυτελείας.

Σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά σαν πνεύμα ανήσυχο που ήταν δεν ακολούσε το δρόμο της Δικηγορίας αλλά  αυτόν της Δημοσιογραφίας .

¨Εχει δική του εκπομπή μαζί με τον Μάριο Πούλλαδο απο τις 6.00-9.00 το πρωί  στο Ράδιο Πρώτο . Εϊναι η πρώτη ενημερωτική εκπομπή που καταθέτει την άποψη της με ειλικρίνεια.

Σε ερωτήσεις που του υποβάλλαμε μας απάντησε όλες τις ερωτήσεις μας  με όλη την ειλικρίνεια  που τον διακατέχει.

 

Άγγιξες τους στόχους που έθεσες στον εαυτό σου σε ότι αφορά την επαγγελματική σου πορεία ή θεωρείς ότι έχεις ακόμη μεγάλο δρόμο να διανύσεις;

.
Έχω  διαρκή στόχο να κάνω  σωστά τη δουλειά μου  και νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο καθήκον που δεν αφήνει χρόνο για κάτι άλλο.

Μετανιώνεις για κάτι στη μέχρι τώρα επαγγελματική σου πορεία; 

Κρίνοντας τον εαυτό μου, παρατηρώ ότι στο παρελθόν, κάνοντας δημοσιογραφία, πιθανόν να έθιξα κάποιους προσωπικά. Υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγεις και να θίξεις κάποιον προσωπικά και να τον προσβάλεις. Ετσι κάθε βράδυ κάνω την αυτοκριτική μου.

 

Ποιά  είναι η ευθύνη των ΜΜΕ για την σημερινή  πορεία της Κύπρου;

Φέρουν τεράστια ευθύνη  τα ΜΜΕ γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι που είναι  τηλεκατεθυνόμενοι. Ακολουθούν μία πολιτική γραμμή που τους την υποβάλλουν οι εργοδότες τους εξυπηρετώντας κάποια συμφέροντα.

 Τι μας απάντησε για την δικαστική διαμάχη που είχε με τον Μιχάλη Παπαπέτρου ;

 Μια πολύ σημαντική απόφαση για τη δημοσιογραφία αλλά και για τους πολιτικούς εκδόθηκε  από το Ανώτατο Δικαστήριο σε μια υπόθεση που εκκρεμείς από το 2007.

Αφορά αγωγή του Μιχάλη Παπαπέτρου εναντίον του Λάζαρου Μαύρου για ένα άρθρο του υπό τον τίτλο «Δεν σας θέλει ο λαός». Αναφερόταν σε διαδήλωση υπέρ του ανοίγματος του οδοφράγματος της Λήδρας και κατέγραφε ως επικεφαλής της ομάδας «που διαδήλωσαν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας», τους Μιχάλη Παπαπέτρου , Κώστα Θεμιστοκλέους, Τάκη Χατζηδημητρίου και Καίτη Κληρίδου.

Καταδικάστηκε σε πρόστιμο €20.000. Είκοσι χιλιάδες! Ευτυχώς, όμως, στην έφεση που εκδόθηκε 29 Μαΐου 2018 (το άρθρο γράφτηκε το 2007) το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τον Λάζαρο και τα μηνύματα του είναι κατηγορηματικά και σαφέστατα προς δικαστές και πολιτικούς.

¨Ενα κεφάλαιο στη ζωή του ήταν και ο Θεόφιλος Γεωργιάδης  και μας το σχολίασε;

Θεόφιλος Γεωργιάδης δολοφονήθηκε γιατί αυτό διέταξαν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, επειδή ο ρόλος του στην ανάπτυξη του απελευθερωτικού αγώνα των Κούρδων ήταν κρίσιμης σημασίας. Ο Θεόφιλος,  ήταν επικεφαλής της επιτροπής αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν. Ο αγώνας του ήταν καθημερινός, διαρκής,ατρόμητος και με σοφία. Κατάφερε να οργανώσει και διεθνές συνέδριο στις Βρυξέλλες, δύο βδομάδες πριν τον δολοφονήσουν.

Το κλεμμένο διαβατήριο του Λάζαρου Μαύρου στα χέρια του Οτσαλάν

Αυτό το θέμα έχει κάτι υπόψην του πως βρεθηκε το διαβατήριο του στα χέρια του Οτσαλάν αλλά δεν το σχολιάσε περισσότερο.

 

Στο τέλος δεχθήκαμε και χρήσιμες συμβουλές που όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να τις ακολουθούν.

Μην κάνεις μόνο αυτό στο οποίο είσαι καλός. Το να είσαι δημοσιογράφος σου δίνει την άδεια να μαθαίνεις όλη σου τη ζωή.

Πρέπει να μελετάμε να ενημερωνόμαστε καθημερινώς να περιφρουρούμε την αξιοπρέπεια μας ως επαγγελματίες .

Και κάτι τελευταίω να μην είμαστε Πουλημένοι – Λαδωμένοι  Δημοσιογράφοι. Να κάνουμε την δουλεία μας σωστά  να ενημερώνουμε τον κόσμο την αλήθεια έστω κι αν αυτό μπορεί να μας κοστίσει με το να  χάσουμε  την δουλεία  μας η άκομη και την ζωή μας.

Να είσαι ειλικρινής, και πρόθυμος να κάνεις τις δύσκολες συζητήσεις.  Μη φοβάσαι να είσαι φιλόδοξος. Δεν είναι έγκλημα …

Συνέντευξη:

Aντρη Αναστασίου

Στέλιος Περικλέους

Κατερίνα Γεωργίου

Κωνσταντίνος Νεοφύτου

Αναστασία Γεωργίου