Share

O Ηλίας Μαμαλάκης στο KES College!

27/05/2021

Την Τρίτη, 6 Απριλίου 2021, η Σχολή Επισιτιστικών, Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών του KES College είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει για μια διαδικτυακή διάλεξη ένα ξεχωριστό και πολύ γνωστό σεφ, τον κ. Ηλία Μαμαλάκη. Το θέμα της διάλεξης ήταν «Η Παραδοσιακή Γαστρονομία της Ελλάδας».

Τον κ. Μαμαλάκη καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής του KES College κ. Πέτρος Στυλιανού και αφού τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης να μιλήσει στους φοιτητές των Επισιτιστικών Τεχνών του Κολλεγίου ανέφερε ότι το KES College είναι η πρώτη Ιδιωτική Σχολή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κύπρο που λειτούργησε Αξιολογημένα Προγράμματα Σπουδών στον τομέα των Επισιτιστικών Τεχνών, Αρτοποιία, Μαγειρική και Ζαχαροπλαστική από το 1985 και επιπλέον, ενημέρωσε ότι στο KES College λειτουργεί και το τετραετές Πρόγραμμα Σπουδών «Διεύθυνση Επισιτιστικών Επιχειρήσεων» το οποίο έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από το αρμόδιο σώμα της Κύπρου ως ισότιμο και αντίστοιχο πανεπιστημιακού επιπέδου. Κλείνοντας ο κ. Στυλιανού ανέφερε χαρακτηριστικά στον κ. Μαμαλάκη: «Είναι τιμή μας που σας έχουμε σήμερα μαζί μας και μέσω της τεχνολογίας να μπορούμε να επικοινωνούμε έτσι απλά, όπως μάθαμε να επικοινωνούμε στις μέρες μας λόγω κορωνοϊού και σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά για την τιμή που μας κάνετε και την ευκαιρία που δώσατε στους φοιτητές μας να ακούσουν από εσάς χρήσιμες γαστρονομικές πληροφορίες. Εύχομαι να συναντηθούμε σύντομα στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου μας με την πρώτη ευκαιρία που θα το επιτρέψουν οι υγειονομικές καταστάσεις για δια ζώσης διαλέξεις προς τους φοιτητές μας.».                  

Στη συνέχεια, ο Συντονιστής των Προγραμμάτων Σπουδών της Σχολής Επισιτιστικών, Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών, κ. Παναγιώτης Χατζησυμεού και ο Βοηθός Συντονιστής κ. Σάββας Σάββα, αφού τον ευχαρίστησαν με τη σειρά τους για την αποδοχή της πρόσκλησης και την τιμή που έκανε στους φοιτητές του Κολλεγίου έδωσαν το λόγο στον εκλεκτό ομιλητή.

Αρχίζοντας τη διάλεξή του ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης είπε χαρακτηριστικά: «Η τιμή της πρόσκλησης είναι δική μου και όχι δική σας διότι ένα Κολλέγιο σοβαρό της Κύπρου που ασχολείται με τη Μαγειρική, μου κάνει την τιμή να δώσω μια μικρή διάλεξη.».

Ακολούθως, ο κ. Μαμαλάκης  ανέφερε ότι έχει ένα πάθος με την Ελληνική Μαγειρική, κάτι το οποίο κυνηγάει μέχρι σήμερα. Παρουσίασε στους φοιτητές, μέσα από τη δική του εμπειρία, την παραδοσιακή γαστρονομία της Ελλάδος, την ιστορία και τα κύρια χαρακτηριστικά της Κυκλαδικής, Κρητικής, Επτανησιακής, Μακεδονικής, Δωδεκανησιακής και Ηπειρωτικής κουζίνας.

Περιέγραψε την Ελληνική μαγειρική του πορεία μέσα από τα ταξίδια που έκανε σε όλη την Ελλάδα και εξήγησε τους λόγους που εν καιρώ Οθωμανικής κατοχής και «λόγω φτώχειας» όπως είπε χαρακτηριστικά,  ο κόσμος έτρωγε περισσότερο λαχανικά και λιγότερο κρέας και θαλασσινά καθότι οι πρώτες ύλες ήταν το σιτάρι, το κριθάρι και το καλαμπόκι.

Εξήγησε στους παρευρισκόμενους ότι μέσα από το πέρασμα των χρόνων η Ελλάδα άρχισε να μαθαίνει την Γαστρονομία, συγκεκριμένα το 1911, από τον διάσημο Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ και τα βιβλία μαγειρικής του, όπου μετεξελίχθηκε η μαγειρική παιδεία μέσα από τις διάσημες συνταγές Μπεσαμέλ, Ρού. «Οι Έλληνες έμαθαν από τον Τσελεμεντέ πως να είναι ευγενικοί σε ένα τραπέζι τρώγοντας φαγητό και ποια είναι η σωστή διαδικασία σερβιρίσματος» είπε.

Στην συνέχεια της διάλεξής του ο ομιλητής, συμβούλεψε τους νέους φοιτητές ότι για να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Σεφ, πρέπει να αγαπούν την μαγειρική και να μάθουν πως να μαγειρεύουν σωστές παραδοσιακές συνταγές και μετά να μπορούν να τις εξελίξουν σε μοντέρνες εκτελέσεις.

Ο κ. Μαμαλάκης συγκεκριμένα είπε: «Η μαγειρική θέλει αυταπάρνηση, δεν έχει ωράρια, δεν έχει διακοπές, δεν έχει τίποτα…όταν μπαίνεις σε μια κουζίνα μπαίνεις σε ένα καινούργιο κόσμο και πρέπει να αφιερωθείς σε αυτή». Συνέχισε λέγοντας ότι: «δεν θα ξεκινήσεις στην κουζίνα γινόμενος Σεφ… αλλά θα ξεκινήσεις από τις δύσκολες δουλειές, όπως την προετοιμασία, την καθαριότητα και σιγά σιγά και βήμα-βήμα θα προχωρήσεις μαθαίνοντας να κάνεις την τέχνη της μαγειρικής».

Ολοκληρώνοντας τη διάλεξή του, ο κ. Μαμαλάκης ευχαρίστησε το KES College για την πρωτοβουλία διοργάνωσης τέτοιων διαλέξεων και ανάφερε ότι είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος από τις ερωτήσεις που δέχθηκε από τους φοιτητές και αξίζει στο μέλλον να ταξιδέψει στην Κύπρο για τους φοιτητές και να μαγειρέψει στα σύγχρονα εργαστήρια μαγειρικής του KES College, φτιάχνοντας παραδοσιακές συνταγές και μεταλλάσσοντας τις σε μοντέρνες εκτελέσεις  και συγχρόνως να παρουσιάσει από κοντά την έρευνα που έφτιαξε ο ίδιος για την Αρχαία Ελληνική Κουζίνα και τη Μεσογειακή Διατροφή. 

Τέλος, ο Συντονιστής των Προγραμμάτων Σπουδών της Σχολής Επισιτιστικών, Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών, κ. Παναγιώτης Χατζησυμεού ευχαρίστησε τον κ. Μαμαλάκη εκ μέρους της Διεύθυνσης για την εξαίρετη διάλεξή του και μαζί με τον προσκεκλημένο, έδωσαν την υπόσχεση ότι την επόμενη φορά θα τα ξαναπούνε δια ζώσης στις εγκαταστάσεις του KES College.

Λίγα Λόγια για τον διάσημο σεφ Ηλία Μαμαλάκη

 Ο Ηλίας Μαμαλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικά και δούλεψε για πολλά χρόνια σαν υψηλόβαθμο στέλεχος σε πολυεθνικές εταιρίες, ύστερα από πολυετή εμπειρία, γύρω στα σαράντα του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη γαστρονομία για την οποία έχει γράψει μέχρι σήμερα δώδεκα (12) βιβλία (μεταξύ των οποίων και ένα μυθιστόρημα) με κύριο θέμα πάντα τη μαγειρική και την ευζωία και ένα CD με συνταγές και παραμύθια. Ασχολείται με το σχεδιασμό προϊόντων σε βιομηχανίες τροφίμων, μεταξύ άλλων, έχει δημιουργήσει το περίφημο Greek Mac και το Greek Chicken για την McDonald’s Ελλάδας. To Greek Mac κάνει σήμερα διεθνή καριέρα σε 10 χώρες. Έχει σχεδιάσει γευστικά πάρα πολλές κονσέρβες της Κονσερβοποιίας Βορείου Αιγαίου, ήταν σύμβουλος γεύσης στα τυροκομεία Κρήτης και παλαιότερα επιμελείτο το μενού πολλών διακεκριμένων εστιατορίων. Από το 1997 ως τα τέλη του 2007 είχε μια πεντάλεπτη καθημερινή εκπομπή με συνταγές στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. Από τον Φεβρουάριο 2008 συνεχίζει τις 5λεπες εκπομπές του στο ραδιόφωνο CITY 99,5 και επιπλέον κάθε Σάββατο μεσημέρι, έχει μια δίωρη εκπομπή που αφορά τη γεύση και το ταξίδι.

 Ήταν για τρία χρόνια ο κεντρικός παρουσιαστής της εκπομπής “Στη Κουζίνα Ολοταχώς “στο MEGA Channel, το πρώτο σε θεαματικότητα κανάλι της Ελλάδας. H εκπομπή ήταν η ελληνική εκδοχή της σειράς Ready Steady Cook του BBC. Είχε βραβευτεί στις Κάννες το 2006 στο Διεθνές Φεστιβάλ του GOURMET VOICE ως  το καλύτερο τηλεοπτικό πρόγραμμα σε σειρά. Εργάστηκε ως διευθυντής σε πολλά περιοδικά με θέμα την γαστρονομία ενώ πραγματοποιεί τακτικά σεμινάρια με θέματα το ελληνικό τυρί, την αρχαία ελληνική κουζίνα, τη μεσογειακή διατροφή και άλλα.

Επί πέντε συνεχή χρόνια παρουσίασε ένα τηλεοπτικό οδοιπορικό σε όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό με τον τίτλο «Μπουκιά και Συγχώριο». Στη σειρά αυτή, ήταν παράλληλα ο παρουσιαστής και αρχισυντάκτης.

Η σειρά αυτή έχει βραβευτεί ήδη στην Ελλάδα και Διεθνώς (Καλύτερο ντοκιμαντέρ, 2 φορές καλύτερο μοντάζ και βραβείο της πιο δημοφιλούς εκπομπής το 2007 ενώ ήταν υποψήφια για την καλύτερη σκηνοθεσία τηλεοπτικής σειράς).

Το 2007, ο Ηλίας Μαμαλάκης βραβεύτηκε ως το πιο δημοφιλές πρόσωπο της Ελληνικής τηλεόρασης.

Εξακολουθεί να είναι σύμβουλος στη βιομηχανία τροφίμων σε θέματα γεύσης και συμμετείχε ως κριτής στο διαγωνισμό των Ελλήνων TOP CHEF στον Αντέννα Ελλάδος.

Έχει βραβευθεί από την UNESCO και το κράτος του Περού για την καλύτερη συνταγή πατάτας στο διαγωνισμό που έγινε το 2008.