Share

O ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΣΤΟ KES COLLEGE

11/03/2021

Ο Κύπριος βραβευμένος σεφ, με αστέρι Michelin , Ανδρέας Μαυρομάτης, παραχώρησε, την Τρίτη 9 Μαρτίου, διαδικτυακή διάλεξη στους φοιτητές του KES College.

Οι φοιτητές της Σχολής Επισιτιστικών, Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών του KES College είχαν  την τιμή και τη χαρά να παρακολουθήσουν, την Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, μία διαδικτυακή διάλεξη από το Παρίσι (Γαλλία), εφ’ όλης της ύλης από ένα ξεχωριστό και διακεκριμένο κύπριο σεφ, τον κ. Ανδρέα Μαυρομμάτη.

Τον κ. Μαυρομμάτη καλωσόρισε ο Γενικός Διευθυντής του KES College κ. Πέτρος Στυλιανού και τον προλόγισε ο Συντονιστής των Προγραμμάτων της Σχολής Ξενοδοχειακών, Τουριστικών και Γαστρονομικών Σπουδών κ. Παναγιώτης Χατζησυμεού.

Ο κ. Μαυρομμάτης δεν χρειάζεται ειδικές συστάσεις. Είναι, μεταξύ άλλων, ο πρώτος Κύπριος που κατάφερε να πάρει αστέρι Michelin. Τα βραβεία που απέκτησε είναι αμέτρητα και αποδεικνύουν την επιτυχία του μέσα από τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωσή του στο τομέα της γαστρονομίας.

Ξεκίνησε αρχικά από ένα μικρό χωριό της Κύπρου στην περιοχή Πιτσιλιάς και βρέθηκε στο Παρίσι στα τέλη της δεκαετίας του ’70 για να σπουδάσει ψυχολογία και κοινωνιολογία. Γρήγορα όμως, αποφάσισε να αλλάξει καριέρα, σπούδασε γαστρονομία στην περίφημη σχολή Lenôtre και εκπαιδεύτηκε δίπλα σε καταξιωμένους Γάλλους σεφ.

Από το 1981, ο κυπριακής καταγωγής Ανδρέας Μαυρομμάτης σερβίρει στο Παρίσι μια κουζίνα μακριά από τα γνωστά «κλισέ» των ελληνικών εστιατορίων του εξωτερικού. Διατηρεί με τα αδέλφια του το περίφημο εστιατόριο «Le Mavrommatis», που τιμάται με αστέρι Michelin από το 2018 και είναι το αγαπημένο εστιατόριο πολλών διασημοτήτων, καθώς και πέντε «Maison Mavrommatis», τέσσερα στο Παρίσι και ένα στην Κύπρο. Πιστός στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, δεν διστάζει να την αναβαθμίσει παντρεύοντάς την με τις γαλλικές τεχνικές εκσυγχρονίζοντας τα πιάτα που ετοιμάζει.

Επιπλέον, τα αδέλφια Μαυρομμάτη διατηρούν μια αλυσίδα εννέα καταστημάτων delicatessen με επιλεγμένα ελληνικά και κυπριακά προϊόντα σε Παρίσι, Νίκαια και Μασσαλία που γνωρίζουν εξαιρετική επιτυχία.

Ο κ. Μαυρομμάτης έχει, επίσης, βραβευτεί με το Χρυσό Μετάλλιο των Μαγείρων της Γαλλίας και αναδείχτηκε σε κορυφαίο σεφ της χώρας αυτής, αλλά και σε σπουδαίο πρεσβευτή της Ελληνικής και Κυπριακής γαστρονομίας στο εξωτερικό.

Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του, ο σεφ μίλησε για τα αστέρια Michelin, τι είναι και πώς μπορεί ένας σεφ ή μια επιχείρηση να τα αποκτήσει αλλά το κυριότερο, πώς να τα διατηρήσει. “Είναι ένας θεσμός όπου κάθε χρόνο παλεύεις να κρατήσεις τα αστέρια σου”, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, εξήγησε γιατί στην Κύπρο δεν υπάρχουν ακόμη επιχειρήσεις με αστέρια και συνάμα, εκθείασε τον επαγγελματισμό  των Κυπρίων σεφ.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις αυθεντικές και ποιοτικές πρώτες ύλες και πόσο σημαντικές είναι σε μια κουζίνα. Μίλησε, ειδικά, για τα προϊόντα της Μεσογείου ως επίσης και για συγκεκριμένα προϊόντα  της Κύπρου. Όπως ανέφερε σχετικά, με δική του πρωτοβουλία κατάφερε να περιλάβουν οι Γάλλοι στο γαστρονομικό τους λεξικό, λέξεις όπως “χαλούμι” και “κολοκάσι”.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή του, απευθύνθηκε στους νέους επαγγελματίες του είδους δίδοντάς τους τις δικές του συμβουλές για να διακριθούν: ζήλο για μάθηση, ομαδικότητα και αγάπη για αυτό που κάνουν. Τους προέτρεψε να ταξιδεύουν όσο το δυνατό περισσότερο γιατί έτσι έρχονται σε επαφή με άλλες κουλτούρες και κουζίνες και γίνονται καλύτεροι.

Στην συνέχεια, ο σεφ απάντησε πολλές ερωτήσεις των φοιτητών αλλά και των καθηγητών της Σχολής.

Με στόχο τη σφαιρική και ολοκληρωμένη επιμόρφωση των φοιτητών του, το KES College πάντοτε πρωτοπορεί διοργανώνοντας υψηλού επιπέδου σεμινάρια, τα οποία ανταποκρίνονται στην ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση που προσφέρει εδώ και 50 χρόνια.