Share

Μια νέα τάση κατανάλωσης

Η μόδα, στον 21ο αιώνα δεν έχει μόνο λαμπερά μοντέλα και φανταχτερές βιτρίνες. Έχει fashion blogs, e-shops και μια σειρά από τεχνολογικές προκλήσεις για κάθε σύγχρονη λιανεμπορική επιχείρηση.

Η διάδοση της χρήσης φορητών συσκευών και η συνεχής σύνδεση στο Internet, έχουν ήδη αλλάξει τις καταναλωτικές μας συνήθειες, οδηγώντας σχεδιαστές, παραγωγούς και εμπόρους, στην υιοθέτηση ολοένα και πιο επαναστατικών τεχνολογικών λύσεων για την αποτελεσματικότερη προσέγγιση των πελατών.

Τα Social Media έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Μέσα από αυτά μοιραζόμαστε τις απόψεις, τις εμπειρίες και την διάθεση μας. Επιλέγουμε να κάνουμε like σε Brands τα οποία μας αρέσουν ή αντίστοιχα να “κράξουμε” αυτά που δεν αρέσουν. Με τον ίδιο τρόπο μοιραζόμαστε και την γνώμη μας για προϊόντα και υπηρεσίες.

Πράγματι, μπορεί να μην υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά ανάμεσα στην είδηση που μεταφέρει ο μπλόγκερ και σε εκείνη που μεταφέρει ο δημοσιογράφος. Ούτως ή άλλος πάνω – κάτω τα ίδια πράγματα λένε και με τα ίδια μέσα τα μεταφέρουν. Υπάρχει όμως διαφορά στο ποιος θέτει τους κανόνες. Ο δημοσιογράφος απαγορεύεται να χρηματιστεί και να εξάρει έναν οίκο μόδας εάν αυτός δεν δίνει διαφημίσεις στο περιοδικό. Αν συλληφθεί να κάνει κάτι τέτοιο απολύεται.

Ο μπλόγκερ, από την άλλη, θέτει τους δικούς του κανόνες, ως ελεύθερος επαγγελματίας, στο δικό του «μαγαζί». Θα γράψει για έναν οίκο εφόσον χρηματιστεί. Και εάν δει ότι ένας αντίπαλος μπλόγκερ έλαβε καλύτερο δώρο, από τον ίδιο οίκο, αισθάνεται ελεύθερος (και θεσμικά είναι) να τον διαλύσει και παρακινήσει τις εκατοντάδες χιλιάδες ή τα εκατομμύρια προσωπικούς ακολούθους του, να ρίξουν τις πωλήσεις.

Στην παραδοσιακή διαφήμιση, ο πελάτης ήταν δέκτης. Έβλεπε μια διαφήμιση και μπορούσε απλά να επιλέξει αν θα προτιμήσει το συγκεκριμένο brand ή όχι. Με την ανάπτυξη των Μ.Μ Ε  όμως, αυτό τείνει σχεδόν να εξαφανιστεί! Όχι με την έννοια ότι δεν υπάρχουν πλέον διαφημίσεις με τον παραδοσιακό τρόπο -υπάρχουν και μάλιστα πάρα πολλές-, αλλά με το κριτήριο της αποδοτικότητας.

Ο υποψήφιος πελάτης θέλει πλέον να έχει επαφή με το brand. Περιμένει μια πιο προσωποποιημένη εξυπηρέτηση. Θέλει το brand να του προσφέρει τις πληροφορίες και τα στοιχεία που εκείνος θέλει και όχι αυτά που θέλει το brand να προωθήσει.

Για τις περισσότερες εταιρείες η μετάβαση αυτή παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες κι αυτό διότι θα πρέπει να δημιουργούν προσωπική επαφή με τον πελάτη, αλλά ταυτόχρονα να διατηρούν και τον εταιρικό τους χαρακτήρα.

Ένας influencer όμως, αποτελεί την ιδανική δίοδο, για να “μιλήσει” ένα brand την γλώσσα του κοινού που στοχεύει, χωρίς να χρειάζεται να αλλοιώσει την εταιρική του ταυτότητα. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, το μπορεί να προσφέρει έως και διπλάσιες πωλήσεις σε σχέση με οποιαδήποτε μορφή πληρωμένης διαφημιστικής καμπάνιας. Είναι λογικό, γιατί οι περισσότεροι από εμάς είναι πιο πιθανό να εμπιστευτούμε την εμπειρία ή γνώμη ενός κοντινού μας ανθρώπου, παρά ένα διαφημιστικό banner μιας εταιρείας.

Οι Influencers λοιπόν, έχουν ένα ισχυρό πλεονέκτημα σε σχέση με οποιοδήποτε μέσο πληρωμένης διαφήμισης. Έχουν άμεση επαφή με τους followers τους και ως εκ τούτου η γνώμη τους μετράει και επηρεάζει. Σύμφωνα με έρευνες, οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τους influencers ως αξιόπιστα άτομα τα οποία έχουν γνώσεις για ένα ή περισσότερα θέματα, όπως είναι η μόδα, τα ταξίδια, το φαγητό κλπ. Συγκεκριμένα, το 82% αυτών των καταναλωτών δήλωσαν ότι είναι πιθανό να επηρεαστούν από τη γνώμη και τον τρόπο ζωής ενός influencer, ακολουθώντας τις προτάσεις του.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα, ότι έχετε ένα brand το οποίο είτε πουλά είτε παράγει παπούτσια τύπου “sneakers”. Με μια στοχευμένη αναζήτηση στο Instagram (αλλά και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα), θα προσέξετε πως υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες οι οποίοι ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τον συγκεκριμένο τύπο παπουτσιών και έχουν δεκάδες χιλιάδες followers. Δείχνουν νέα σχέδια, τα δοκιμάζουν, λένε την άποψη τους, τα επευφημούν ή τα “κράζουν”.

Μια απλή αναφορά ή ένα θετικό σχόλιο για τα προϊόντα σας από τον συγκεκριμένο influencer, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια αύξηση πωλήσεων και δημιουργία word-of-mouth για το brand σας.

Γνωστοί Κύπριοι influencers, κυρίως σε ότι αφορά στο κομμάτι της μόδας, είναι η Θέλξια Βαλέρια Φραγκούδη και η Ανδρεάνα Φραγκούδη, το μοντέλο και ραδιοφωνική παραγωγός Άντρεα Κυριάκου, το μοντέλο και φιναλίστ του GNTM, Εβελίνα Σκίτσκο, η ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός Χαριτίνη Ηλιάδου, η γυμνάστρια Βάσω Πέτρου, η Ειρήνη Καραντώνη, ο Νικόλας Ιωαννίδης, η Μαρία Κορτζιά, και ποδοσφαιριστές όπως ο Πιέρος Σωτηρίου και ο Γιώργος Μερκής.

*Της Στυλιανής Λάμπρου

Δευτεροετής φοιτήτρια Προγράμματος Σπουδών “Δημοσιογραφία με Δημόσιες Σχέσεις” KES College.