Share

Καταρτίστηκε το Σχέδιο Δράσης για προστασία από τους χάκερ-Πώς θα εφαρμοστεί

Καμπανάκι χτύπησαν οι επιθέσεις των χάκερ τόσο στο Κτηματολόγιο, όσο και στα δύο Πανεπιστήμια της Κύπρου, με το αρμόδιο Υφυπουργείο να αναλαμβάνει δράση, ώστε να προφυλάξει τη δημόσια υπηρεσία από τυχόν επανάληψη τέτοιων περιστατικών. Προς αυτό το σκοπό το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει καταρτίσει ένα Σχέδιο Δράσης για την Κυβερνοασφάλεια, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και αφορά σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Οι επιθέσεις που δέχθηκε το Κτηματολόγιο και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ήταν μία αφύπνιση για την Κυβέρνηση και το Υφυπουργείο Καινοτομίας, συγκεκριμένα, ως το καθ’ ύλη αρμόδιο, αφού πλανάται πάνω από αυτό η απειλή ότι επόμενος στόχος των χάκερ, ενδεχομένως να είναι άλλη υπηρεσία του δημοσίου, με καίριο ρόλο στην ομαλή λειτουργία του κράτους.

Για αποφυγή αυτού του απευχόμενου σεναρίου, το Υφυπουργείο Καινοτομίας ανέβασε ρυθμούς και ετοίμασε ένα Σχέδιο Δράσης για την Κυβερνοασφάλεια του κράτους, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τυχόν παρόμοιες κακόβουλες ενέργειες, το οποίο ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Όπως ανέφερε στον REPORTER καλά ενημερωμένη πηγή από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, έχουν τοποθετηθεί σένσορες στα ηλεκτρονικά συστήματα των δημόσιων υπηρεσιών, που θα ανιχνεύουν τυχόν κακόβουλες ενέργειες.

Είναι ένα έργο σε συνεργασία με την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, που ήταν αρμόδια να τοποθετήσει τους ανιχνευτές και μόλις εντοπιστεί σήμα ότι υπάρχει οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια, τότε ειδοποιεί την υπηρεσία. Με τη σειρά της, η εκάστοτε υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το σχέδιο που έχει καταρτιστεί από το Υφυπουργείο και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Προτεραιότητα σε κρίσιμες υπηρεσίες

Αν και το πλάνο του Υφυπουργείου Καινοτομίας είναι να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης σε όλες τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, προς το παρόν έχει δοθεί προτεραιότητα στις υπηρεσίες που θεωρούνται κρίσιμες για την ομαλή καθημερινή λειτουργία του κράτους. Αυτές θεωρούνται όλες η υπηρεσίες που αφορούν σε θέματα υγείας, κοινωνικής σταθερότητας, άμυνας, ηλεκτρισμού, οικονομίας κλπ. Ουσιαστικά, είναι όλες οι υπηρεσίες που σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος, υπάρχει ο φόβος να παραλύσει το κράτος

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, όπως αναφέρεται από το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε μία υπηρεσία, από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας και σε σύντομο χρονικό διάστημα, σταδιακά, θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στις υπόλοιπες υπηρεσίες. Αυτό που τονίζεται είναι ότι αφορά σε ένα Σχέδιο Δράσης με 16 πυλώνες και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υφυπουργείο Καινοτομίας και την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας να εφαρμοστούν.

Για να πετύχει η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, το Υφυπουργείο Καινοτομίας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες του δημοσίου, καθώς χρειάζεται η συμβολή τους. Και αυτό επειδή πρέπει να ορίσουν ένα άτομο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο να ανταποκρίνεται, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη και θα είναι και αυτό που θα λογοδοτήσει σε περίπτωση λάθους, κάτι που μέχρι τώρα δεν συνέβαινε.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω άτομο θα είναι υπεύθυνο να διαχειριστεί την κατάσταση και να ενημερώσει τους αρμόδιους. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας θα ενημερώνει το συγκεκριμένο λειτουργό ή την ομάδα που θα είναι αρμόδια και στη συνέχεια, με τις κατευθυντήριες γραμμές που θα δοθούν από την Αρχή, θα εφαρμοστούν τα βήματα που πρέπει, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα και να μην υπάρξει επανάληψη των φαινομένων, που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα με το Κτηματολόγιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Στο μεταξύ, για το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης, αλλά και όλες τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιθέσεις στην Κυβερνοασφάλεια του κράτους, ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών, ο υφυπουργός Καινοτομίας, μετά την παρουσίαση της πλατφόρμας για το Πόθεν Έσχες.

Πηγή: Reporter