Share

Η συμπληρωματική συμβολή της Ρεφλεξολογίας στην Εγκυμοσύνη, τον τοκετό και το βρέφος

14/06/2021

*Της Άντρης Σιδέρη Γιαλλουράκη

Ρεφλεξολογία

Η ρεφλεξολογία είναι μια εναλλακτική, συμπληρωματική θεραπεία που έχει να κάνει με την άσκηση πίεσης κυρίως στα πέλματα. Είναι μια πανάρχαια πρακτική που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως ολιστική θεραπεία. Βασίζεται στη θεωρία των αντανακλαστικών σημείων τα οποία βρίσκονται στα πέλματα και συνδέονται με συγκεκριμένα όργανα και συστήματα του οργανισμού. Βοηθά το σώμα να θεραπεύσει τον εαυτό του βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας το στρες και τον πόνο και επαναφέροντας την ισορροπία του σώματος του μυαλού και του πνεύματος. Είναι ωφέλιμη για πολλά προβλήματα που μπορεί να βιώνει το ανθρώπινο σώμα ή ακόμα ο άνθρωπος γενικότερα. Ωστόσο μπορεί να φανεί πολύτιμη σε όλες τις ηλικίες από βρέφη μέχρι και την τρίτη ηλικία όπως επίσης και σε ειδικές περιστάσεις .

Ρεφλεξολογία στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη, η περίοδος των μεγάλων σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών. Το σώμα υφίσταται ορμονικές και φυσιολογικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των 40 εβδομάδων και καλείται να χειριστεί συναισθήματα που συνοδεύουν αυτή την μεγάλη αλλαγή. Είναι μια απολύτως φυσιολογική κατάσταση και όχι ασθένεια. Η αντίληψη ότι πρέπει να αποφεύγεται η Ρεφλεξολογία από την εγκυμονούσα θεωρείται λανθασμένη.

Είναι μια 100% ασφαλής θεραπεία κατά τη διάρκεια της κυοφορίας καθώς χαρίζει ευεξία, χαλάρωση και ανακούφιση. Είναι μια ιδανική μη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση πολλών μικροπροβλημάτων που βιώνουν οι εγκυμονούσες γυναίκες όπως οσφυαλγία, πόνο στα πόδια, πόνο στη μέση και πρωινή ναυτία. Στηρίζει τη μέλλουσα μανούλα και προάγει τη χαλάρωση, αναπτερώνει το ηθικό της, την ανακουφίζει από το άγχος και την προετοιμάζει για τον τοκετό. Αντιμετωπίζοντας την εγκυμονούσα ανά τρίμηνο, στο πρώτο τρίμηνομπορούν να αντιμετωπιστούν η κόπωση, οι ναυτίες, η δυσκοιλιότητα, οι κεφαλαλγίες, οι μυϊκοί πόνοι και η αλλαγή στη διάθεση, στο δεύτερο τρίμηνο, ο διαβήτης κύησης, η υπέρταση, η ισχυαλγία, οι πόνοι στις αρθρώσεις και οι μυϊκοί πόνοι και στο τρίτο τρίμηνο, η δυσκολία στην αναπνοή, οι καούρες, η συχνουρία, οι αυπνίες, οι πόνοι στην μέση, οι αιμορροίδες , η φλεβίτιδα, τα οιδήματα και τα πρηξίματα.

Η ρεφλεξολογία για εύκολο τοκετό

Η Ρεφλεξολογία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά τη διάρκεια του τοκετού μετατρέποντας τον σε μια μοναδική εμπειρία. Οι γυναίκες που λαμβάνουν τη θεραπεία κατά τον τοκετό αναρρώνουν πιο γρήγορα λόγω της γρήγορης αποκατάστασης των ισορροπιών του σώματος. Διεγείρονται οι μύες και τα νεύρα προσφέροντας ανακούφιση από τον πόνο.

Ρεφλεξολογία και θηλασμός

Ο θηλασμός όχι μόνο συμβάλει στην ενίσχυση του πεπτικού και του ανοσοποιητικού σύστημα του βρέφους αλλά όπως αποδείχτηκε προλαμβάνει και διάφορες ασθένειες. Σε διάφορες έρευνες έχει βρεθεί ότι η ρεφλεξολογία είναι αποτελεσματική στην έναρξη και τη διατήρηση της γαλουχίας.

Ρεφλεξολογία για Βρέφη

Τα βρέφη απολαμβάνουν τη χαλαρωτική επίδραση της ρεφλεξολογίας όπως και οι ενήλικες. Έχει ευεργετική δράση στα βρέφη που γεννήθηκαν με δύσκολο τοκετό Εκτός από τη χαλάρωση και την ηρεμία στο βρέφος προάγει γενικά την υγεία τους. Είναι ωφέλιμη και για τους κολικούς από τους οποίους υποφέρουν τα περισσότερα βρέφη στους πρώτους 3 μήνες της ζωής τους. Επίσης συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που συνδέονται με τις νηπιακές αλλεργίες όπως το έκζεμα και οι πεπτικές διαταραχές. Τα βρέφη σπανίως κρατούν ακίνητα τα πατουσάκια τους, ωστόσο λίγα λεπτά ρεφλεξολογίας θα τα ηρεμήσουν.

* Συντονίστρια Προγράμματος Σπουδών Αισθητικής KES College, Διετούς Φοίτησης