Share

Απαλλάξου απο το “εγώ” σου πριν να είναι αργά…

Εντοπίζεις στον εαυτό σου πράγματα που δεν σου αρέσουν και σου δημιουργούν προβληματισμούς;  Συναισθήματα που δεν ξέρεις να εξηγήσεις, που δυσκολεύεσαι να εκφράσεις . Ψυχραίνεσαι, γίνεσαι σκληρός, με όλους και με όλα, δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να νιώσει αλλά ούτε και να δεχτεί να πάρει κάτι από τον άλλον. Απογοήτευση, δυσπιστία, γίνεσαι πιο απόμακρος και επικεντρώνεσαι στους δικούς  σου στόχους, αψηφώντας κάθε ίχνος συναισθηματισμού, αγάπης, στοργής, συντροφικότητας.  Σε χαρακτηρίζουν σκληρό και αναίσθητο.

Εντούτοις, εσύ ξέρεις ότι δεν είναι έτσι. Ξέρεις ότι υπάρχουν λόγοι που έγινες έτσι, έστω και αν σου είναι δύσκολο να μπορέσεις ακριβώς να τους προσδιορίσεις. Ενδεχομένως  βέβαια και να μην υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι. Όπως και να έχει… Πιστεύεις ότι δεν έχεις ανάγκη από καμιά στήριξη και επιδιώκεις να καταφέρνεις τα πάντα μόνος σου. Αναζητάς την αυτονομία και το να κυριαρχείς στα θέλω σου. Ίσως, όλα αυτά να είναι μια μορφή ωρίμανσης του πνεύματος σου, που την βρήκες  ή σε βρήκε, πρόωρα αλλά και συνειδητοποίηση για το σε τι περιβάλλον ζούμε, όπου η εμπιστοσύνη ευρύτερα είναι ένα αίσθημα υπό εξαφάνιση.

Μπορεί αυτό όμως, να είναι  και ένα κομμάτι εγωισμού το οποίο σε κυριεύει και οδηγάει το είναι σου είτε σε αδιέξοδα, είτε σε λάθος αποφάσεις. Πώς θα είσαι σε λίγα χρόνια; Ποιοι από όσους σήμερα είναι δίπλα σου, θα είναι και αύριο και μετά από 6 μήνες και μετά από χρόνια; Ερωτήματα που σου γεννιούνται αραιά και πού, όμως σε προβληματίζουν.

Πιστεύεις ότι έχεις την δύναμη, μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου τα όσα δεν αφήνεις τους άλλους να σου προσφέρουν και κλείνεσαι στον εαυτό σου. Δεν θέλεις να επεμβαίνει κανείς στην ζωή σου και θεωρείς οποιαδήποτε παρατήρηση, ή συμβουλή κακοπροαίρετη. Είσαι ισχυρογνώμονας, απόλυτος, ισοπεδωτικός; έχεις τόση πολλή αυτοεκτίμηση ή το αντίθετο;

Θεωρείς ότι μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος χωρίς την στήριξη κανενός και προχωράς ακάθεκτος με τις δικές σου πεποιθήσεις. Που θα σε βγάλει όλο αυτό; αναρωτήθηκες ποτέ; H οικογένεια σου είναι ότι πιο ιερό έχεις και είναι οι μόνοι που ποτέ δεν θα σε προδώσουν. Αυτό να θυμάσαι μόνο.

Άνοιξε το μυαλό σου, ελευθέρωσε τις σκέψεις σου, κάνε την αυτοκριτική σου και κράτησε μακριά από σένα καθετί αρνητικό, συμπεριλαμβανομένων και ανθρώπων που σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, χαμηλή αυτοεκτίμηση, νευρικότητα και ό, τι άλλο αρνητικό.

Μην ταλαιπωρείς τον εαυτό σου με άσχημες σκέψεις ούτε να κατακλύζεσαι από άσχημα συναισθήματα. Επικεντρώσου στο να ανακαλύψεις τις πιο όμορφες αλλά και ανησυχητικές πτυχές του εαυτού σου και να τις αγαπήσεις, προκειμένου να μπορέσεις να προσφέρεις και στον περίγυρο σου το καλύτερο δυνατό που μπορείς.

Eπίτρεψε σου, να κάνεις μερικά λάθη, αφού και αυτά είναι μέρος της ζωής μας και «Αυτός που δεν κάνει λάθη, είναι αυτός που στην ζωή του δεν κάνει τίποτα»

Μην ξεχνάς, ότι σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε, δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Ακόμη και ο πιο μόνος άνθρωπος δεν είναι μόνος. Η μοναξιά και η μοναχικότητα απέχουν κατά πολύ ! Μάθε να αναγνωρίζεις πότε και γιατί φταις, μάθε να αφήνεις στη άκρη την περηφάνια σου και  να ζητάς συγνώμη πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους υπόλοιπους.  Διεκδίκησε τα όσα πιστεύεις ότι αξίζουν. Αναλογίσου εάν η ζωή αξίζει να τις δίνεις αυτά τα μαύρα και γκρίζα χρώματα! Πιάσε τα πινέλα και ζωγράφισε τα όνειρα, τις φιλοδοξίες σου αλλά και ό,τι άλλο σε γεμίζει ως άνθρωπο. Ως έναν άνθρωπο, που θέλει να πιστεύει στην αγάπη, στο μίσος, στην φιλία και δεν αμφιβάλλει για τα πάντα και τους πάντες.

Να αποδέχεσε την πραγματικότητα και να βλέπεις καθαρά. Μέσα στην αμφιβολία και καχυποψία δεν θα βρεις ποτέ την ευτυχία. Δεν πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις για όλα, άσε και μερικά ερωτήματα αναπάντητα. Μόνο έτσι θα αντιληφθείς τι πραγματικά έχει αξία και σε τι δώσαμε περισσότερη βαρύτητα απ’ όσο έπρεπε.

Πάντα υπάρχουν άνθρωποι που μας στηρίζουν και θέλουν το καλό μας! Άνθρωποι που μας δέχονται και μας ανέχονται έτσι ακριβώς όπως είμαστε. Ποτέ δεν καταφέρνουμε κάτι εντελώς μόνοι, πάντα κάποιοι κρύβονται πίσω απο κάθε δύναμη και κουράγιο που έχουμε και συνεχίζουμε.

Αποδέξου όσα δεν μπορείς να αλλάξεις στον εαυτό σου, αλλά και στους άλλους και συνέχισε τον μακρύ αυτό δρόμο της ζωής, με ένα χαμόγελο και μια ευχή για ένα καλύτερο αύριο, μακριά από πολέμους, συμφέροντα, μιζέρια και δυστυχία. Ζήσε με τα λάθη που έκανες, τις επιπολαιότητες που έκανες, ανάπτυξε όποιες δεξιότητες έχεις προς την επίτευξη της ανακάλυψης του πιο όμορφου, γλυκού, συμπονετικού, υπομονετικού, εαυτού σου!  Υπάρχει, βαθιά μέσα σου και μόνο με σκληρή δουλειά, πείσμα, θέληση και επιμονή θα τον βρεις. Όλοι έχουμε αυτή την εσωτερική δύναμη, αρκεί μόνο να την αναζητήσουμε. Τότε, θα την βρούμε!

Leave a Comment