Share

Δηλώσεις Ντράγκι για Κύπρο και Ελλάδα

Κύπρος και Ελλάδα δεν μπορούν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εφόσον εκκρεμεί η αξιολόγηση των προγραμμάτων στήριξης τους, ξεκαθάρισαν Ντράγκι και Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Μιλώντας από το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι εφόσον οι αξιολογήσεις των προγραμμάτων εκκρεμούν δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο αρχίζει στις 9 Μαρτίου και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.

Επιπλέον, όπως εξήγησε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, η εμπλοκή της Κύπρου στο πρόγραμμα θα σημαίνει ότι θα πιεστούν τα επιτόκια προς τα κάτω και για αυτό η Κυβέρνηση θα μπορεί να δανείζεται με χαμηλότερα επιτόκια.

«Η 5η αξιολόγηση της Κύπρου δεν ολοκληρώθηκε λόγω της μη εφαρμογής του νόμου για τις εκποιήσεις. Όταν θα υπάρξει θετική αξιολόγηση τότε η Κύπρος θα μπορεί να επωφεληθεί άμεσα με όφελος που μπορεί να φτάσει μέχρι και 500 εκ. ευρώ καθόλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος», είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Στη συνέχεια η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη εξέφρασε την ελπίδα ότι το εμπόδιο που υπάρχει για την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, που είναι μόνο η έναρξη ισχύος της εφαρμογής του νόμου των εκποιήσεων, θα αρθεί σύντομα. «Είναι όρος του προγράμματος και θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε εξαίρεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα», απάντησε χαρακτηριστικά σε ερώτηση κατά πόσον θα μπορούσε να γίνει εξαίρεση για την Κύπρο λαμβάνοντας υπόψη και τη θετική πορεία του προγράμματος στήριξης.

Γιωρκάτζη: “Δεν υπήρχε άλλη επιλογή” είπε για το κούρεμα

Η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα καταθέσεων του Μαρτίου 2013 και κατά πόσο κρίνοντας εκ των υστέρων, θα λάμβαναν την ίδια απόφαση, η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, αφού είπε ότι οι αποφάσεις ήταν πολύ επώδυνες για τη χώρα και τους ανθρώπους της, πρόσθεσε ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες τότε, δεν υπήρχε άλλος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης.

«Έπρεπε να είχαμε λάβει μέτρα ενωρίτερα για να αποφεύγαμε κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά. H επιβολή των περιορισμών δεν μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα, τόνισε.

Στη συνέχεια αποκάλυψε ότι οι εναπομείναντες περιορισμοί κεφαλαίων θα αρθούν πολύ σύντομα πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ELA που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της Τράπεζα Κύπρου και το ενδεχόμενο μετατροπής του σε μακροχρόνιο ομόλογο, η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανόνες και ο ELA υπάγεται στους κανόνες της ΕΚΤ.

“Στο πλαίσιο αυτών των κανόνων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Διοικητής της ΚΤ, η ΚΤ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όλοι μαζί, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τη χώρα”, επισήμανε.

Πηγή: sigmalive

Leave a Comment