Share

Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια: Όσα θα δούμε φέτος

11/08/2021

Έστω και μέσα σε ιδιάζουσες συνθήκες, το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια πραγματοποιείται φέτος με πολλές προσδοκίες. Οι διοργανωτές επιδίωξαν να προτείνουν ένα πρόγραμμα Κύπρο-κεντρικό, με στόχο την ενίσχυση της καλλιτεχνικής κοινότητας της Κύπρου, χωρίς όμως να πληγεί ο διεθνής χαρακτήρας του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραγωγές από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο, αλλά και τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ιταλία, το Ισραήλ  και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 15 παραγωγές σε συνολικά 41 παραστάσεις όπερας, θεάτρου, χορού, μουσικής, παραστάσεων για παιδιά και παραστάσεων ανοικτών στο κοινό.

Το φετινό καλεντάρι, από τις 4 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 17 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει και δύο παγκόσμιες πρεμιέρες όπερας, εκ των οποίων η μία («Αργός Σίδηρος») είναι μια μεγάλη συμπαραγωγή του Φεστιβάλ με τη Συμφωνική Ορχήστρας Κύπρου, θεσμοποιώντας έτσι μια δημιουργική συνεργασία. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια διανύει την τρίτη δεκαετία ζωής του  και όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, φέτος αφιερώνεται στον άνθρωπο που το θεσμοθέτησε, την πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Απρίλιο.

Οι παραστάσεις

Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου με την παραγωγή θεάτρου δρόμου «Όλα στη βαλίτσα» με τον Λουίτζι Τσότα από την Ιταλία. Οι διπλές παραστάσεις (6μ.μ. & 7.30μ.μ.) παρουσιάζονται στο Υπαίθριο Θέατρο του ΠΙΤΚ στη Φανερωμένη και στον Μόλο Λεμεσού.

Στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στις 10 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού παρουσιάζεται η όπερα του συνθέτη Άντη Σκορδή «Αργός Σίδηρος», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Σωφρόνη Σωφρονίου.

Στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στις 15 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Λεμεσού παρουσιάζεται η παραγωγή της Alpha Square με το έργο του Κεν Λούντβιγκ «Ο Σέρλοκ Χολμς και το λαγωνικό των Μπάσκερβιλ», σε σκηνοθεσία Ανδρέα Αραούζου. Οι συναυλίες με τίτλο «Τραγούδια Διαμαρτυρίας» παρουσιάζονται στις 13 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στις 14 του μήνα στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, σε έρευνα και επιμέλεια του Ρόμπερτ Καμάσα και καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Φιλίππου.

Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσιάζεται η πρώτη παραγωγή από την Ελλάδα, που είναι οι Βάκχες του Ευριπίδη σε συμπαραγωγή της Αrs Aeterna του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Μεταξύ άλλων, παίζουν οι Άκης Σακελλαρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Ιωάννα Παππά. Το καταξιωμένο μουσικό τρίο Monsieur Doumani παρουσιάζει τον θεματικό του δίσκο «Pissourin» στις 17 και 18 Αυγούστου σε Τάλα και Μουταγιάκα, με ελεύθερη είσοδο.

Στις 19 και 20 του μήνα, σε Ριάλτο και Παλλάς αντίστοιχα, το Miaris Jazz Trio παρουσιάζει τον καταξιωμένο τζαζ κιθαρίστα Οφέρ Λάντσμπεργκ από το Ισραήλ στη μουσική παράσταση «Από το Swing στην Bepop». Ακολουθεί η συναυλία «Στις άκρες του Ιονίου», όπου η μουσική κολεκτίκα Encardia από την Ελλάδα συναντά την Άννα Τσίντσια Βιλάνι και την Κλάουντια Τζανότα από την Ιταλία σε παραδοσιακά τραγούδια στη γλώσσα των ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας (Grico). Παρουσιάζεται στις 23 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στις 24 Σεπτεμβρίου στο Παττίχειο Θέατρο Λεμεσού.

Το Σατιρικό Θέατρο παρουσιάζει τη Δέσποινα Μπεμπεδέλη σε ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ ερμηνείας στον συγκινητικό μονόλογο του Μάρτιν Σέρμαν «Ρόουζ», σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραγέωργου. Προγραμματίζονται τρεις παραστάσεις στο Σατιρικό Θέατρο (24, 25 & 26 Σεπτεμβρίου), μία στο Θέατρο Ριάλτο (27 Σεπτεμβρίου) και μία στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (28 Σεπτεμβρίου). Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει μουσικές από τον παγκόσμιο κινηματογράφο στις συναυλίες «Η μαγεία της μουσικής του σινεμά», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Αραβίδη, στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και το Παττίχειο Λεμεσού, αντίστοιχα.

Ο Οκτώβριος ξεκινά με την παραγωγή του Θεάτρου ΑντίΛογος «Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ», που βασίζεται στο ομώνυμο, βραβευμένο βιβλίο της Μαρίνας Μιχαηλίδου- Καδή. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Νικολαΐδης και παραστάσεις δίνονται στις 2 Οκτωβρίου στο Ριάλτο, στις 9 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, στις στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου και στις 16 & 17 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Στις 5 και 6 Οκτωβρίου σε Ριάλτο και Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας παρουσιάζεται η ελλαδική παραγωγή «Κωστής Παλαμάς- Οι μούσες που αγάπησα», με τον Γρηγόρη Βαλτινό να σκηνοθετεί και να ερμηνεύει τον ρόλο του ποιητή Κωστή Παλαμά.

Οι Βάκια Σταύρου (τραγούδι), Μανώλης Νεοφύτου (πιάνο), Νικόλας Ευθυμίου (βιόλα) αφηγούνται τραγουδιστά «ιστορίες αγάπης» στις 7 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και στις 8 στο Παττίχειο Λεμεσού. Στις 9 και 10 Οκτωβρίου, η ομάδα του διεθνούς Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη παρουσιάζει στη Λευκωσία δύο μοναδικές παραστάσεις της νέας του παραγωγής «Salema Revisited», πριν την παγκόσμια πρεμιέρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται φέτος με την όπερα δωματίου των Βάσου Αργυρίδη και Τιμ Γουέλτον «Τρεις Γυναίκες», που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρώτη στις 13 και 15 Οκτωβρίου σε Λευκωσία και Λεμεσό, αντίστοιχα. Η σορπάνο Κατερίνα Μηνά ερμηνεύει τη Μήδεια, τη Αντιγόνη και την Εκάβη, που μεταφέρονται σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

* Εισιτήρια: €15 (€10 μειωμένο, €8 παιδικές παραστάσεις). Εισιτήρια πωλούνται στα γραφεία της ACS COURIER παγκύπρια και ηλεκτρονικά στο tickethour.com.cy / τηλ: 77777040. Η είσοδος στις παραστάσεις επιτρέπεται με την παρουσίαση SafePass.

Πηγή: https://www.philenews.com