Share

ΧΑΟΣ και ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ στο Νοσοκομεία μας.! Εξετάζουν ασθενείς ακόμα και πάνω σε καρέκλες

Της ΄Αντρης Αναστασίου

Ο κόσμος στριμωγμένος..εκατοντάδες..ναι εκατοντάδες συμπατριώτες μας στα επείγοντα του Νοσοκομείου άρρωστοι να περιμένουν ουρά για ΩΡΕΣ..οι γιατροί και οι νοσηλευτές ΑΔΥΝΑΜΟΙ πλέον να αντιπεξέλθουν..κλάματα φωνές πόνος αναλώσιμα ανύπαρκτα..το προσωπικό ελάχιστο για να ανταποκριθεί σε όλο αυτό τον πόνο..κρεββάτια στους διαδρόμους οι νοσηλευτές να λαμβάνουν αίμα απο ασθενείς που κάθονταν σε καρέκλες..οι αναλύσεις να έρχονται μετά απο πέντε ώρες.. ΠΑΝΙΚΟΣ… Μωρά με προβλήματα καρδίας στην αγκαλιά της μάνας τους να περιμένουν στη σειρά σχεδόν λιπόθυμα για ΠΑΡΑΠΕΜΤΙΚΟ ΣΤΟ ΜΑΚΑΡΙΟ ( Άλλη ανοησία και αυτή..δεν υπάρχουν επείγοντα για μωρά στο Μακάριο πρέπει να περάσει ένα βρέφος απο τις Πρώτες Βοήθειες ένα χώρο μικροβίων για να παραπεμφθεί στο παιδιατρικό του Μακάριου νοσοκομείου).. Γέροι Νέοι Μωρά ασθενείς με χρόνιες παθήσεις κτυπημένοι μέσα στα αίματα ένας ΑΧΤΑΡΜΑΣ μικροβίων συνοδοί των υπερήλικων όλοι ανακατωμένοι σαν Ρώσσικη σαλάτα με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτές στα όρια τους…

 

Λίστες αναμονής για συγκεκριμένες εξετάσεις που φτάνουν τους 88 μήνες, χειρουργεία «κλειστά», κενά και αδυναμίες στην είσπραξη τελών με τα καθυστερημένα έσοδα των νοσοκομείων  να ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ, ιατρικοί φάκελοι που κάνουν φτερά και αναλώσιμα στις αποθήκες ληγμένα από το 2013(!)

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική και τα ΤΑΕΠ πολλές φορές έχουν ζητήσει ενίσχυση από άλλα τμήματα του νοσοκομείου για να αρχίσουν ένας-ένας να εξυπηρετούνται οι ασθενείς που περιμένουν.

 

Σε απόγνωση βρίσκεται πολλές φορές το  προσωπικό του ΤΑΕΠ  όταν οι  κλίνες του τμήματος είναι κατειλημμένες, και  κάποιοι ασθενείς περίμενουν  από το προηγούμενο βράδυ να αδειάσουν κρεβάτια στους θαλάμους, ενώ άλλοι άνθρωποι βρίσκονταν στον χώρο αναμονής και περίμενουν  να έρθει η σειρά τους για να εξυπηρετηθούν.

<<Έφθασαν στο σημείο να εξυπηρετούν τους ασθενείς στο δωμάτιο διαλογής, πάνω στις καρέκλες», κατήγγειλε μιλώντας  ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, Παναγιώτης Γεωργίου.

 

Αιτίες για την απαράδεκτη κατάσταση που  δημιουργήται είναι   η πληρότητα των θαλάμων του νοσοκομείου, που δεν επιτρέπει τη μεταφορά νέων ασθενών για νοσηλεία, καθώς πρεπει πρώτα να δοθούν τα εξιτήρια της ημέρας, και από την άλλη ο αυξημένος αριθμός περιστατικών γρίπης και αναπνευστικών προβλημάτων η οποία παρατηρείται, συνήθως, κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αυτό το φαινόμενο που συνεχώς παρατηρείται στα ΤΑΕΠ όλων των νοσοκομείων  πρέπει σε κάποια στιγμή να σταματήσει. Υπαρχει έλλειψη κλινών και τα ΤΑΕΠ παρουσιάζουν και σοβαρή υποστελέχωση. Με το  έρθει προσωπικό από άλλα τμήματα για να βοηθήσει, αλλά αυτό δεν είναι λύση.

Σε αυτό το τεταμένο κλίμα μπορεί να προστεθούν οι λεκτικές επιθέσεις και οι ξυλοδαρμοί κατά του προσωπικού και των γιατρων από αγανακτισμένους πολίτες που περιμένουν οκτώ με 10 ώρες για να εξυπηρετηθούν.

Γιατί να  συμβαίνει αυτός ο χαμός στις εφημερίες των  νοσοκομείων; Η απάντηση είναι απλή, λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί: Λόγω της ανεπάρκειας όλων των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να ενισχύσουν, δηλαδή τα ιατρεία , τα Κέντρα Υγείας,  και να τα υποστηρίξουν με το απαραίτητο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ούτως ώστε να απευθύνονται στα νοσοκομεία μόνο τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας και όχι κάθε… κρυολόγημα!

Το γεγονός της υποχρηματοδότησης σε συνδυασμό με το ότι δεν προσλαμβάνεται προσωπικό στα νοσοκομεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει κάνει την κατάσταση ανυπόφορη, γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που χιλιάδες γιατροί εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως και το 2001 η Βουλή ψήφισε νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ,(Γενικό Σύστημα Υγείας) αλλά στην πορεία τα πάντα ανατράπηκαν, με αποτέλεσμα να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια μέχρι να υπάρξει νέα σύγκλιση απόψεων.

Τo ΓεΣΥ είναι ένα ανεξάρτητο και αυτόνομο ασφαλιστικό ταμείο στο οποίο θα κατατίθενται εισφορές ή/και άλλα έσοδα, τα οποία θα διοχετεύονται ως αποζημίωση στους παροχείς φροντίδας υγείας (ιατρούς, νοσηλευτές, κλινικά εργαστήρια, φαρμακοποιούς, νοσηλευτήρια, κ.ά.) για να παρέχουν υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O Κωνσταντίνος Ιωάννου είναι ο νέος Υπουργός Υγείας, ο οποίος θα αναλάβει ένα από τα πιο δύσκολα χαρτοφυλάκια, καθώς θα κληθεί να εφαρμόσει το ΓεΣΥ με την ελπίδα ότι αυτή την φορά να εφαρμοστεί.

Η πρώτη φάση αρχίζει την 1η Μαρτίου 2019  η δεύτερη φάση θα εφαρμοστεί την 1η Μαρτίου 2020 και  η πλήρης εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα γίνει την πρώτη Ιουνίου του 2020.

 

Η Κύπρος κατέλαβε την τελευταία θέση στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία το 2016  και την 8η θέση στην ΕΕ συμφωνα με την Eurostat.

ΝΑ ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ.

Ενα  Μεγάλο  Ευγε  Στο Προσωπικο.. Σε Ολους ..Απο Τον  Πρωτο Γιατρό Μέχρι Την Τελευταία Καθαρίστρια… για τις  τραγικές καταστάσεις που ζουν.