Share

Αλκοολισμός δείκτες παρακολούθησης και έρευνα για την Ευρώπη και όχι μόνο!

Αλκοολισμός σημαίνει δηλητηρίαση από το αλκοόλ και παρουσιάζεται σε δύο μορφές, την οξεία και χρόνια μέθη.

Στην οξεία μέθη έχουμε:
ανάλογα με την ποσότητα του οινοπνεύματος που έχει καταναλωθεί και την κατάσταση του ατόμου (βαθμό πληρώσεως στομάχου, ιδιοσυγκρασία, φύλο κ.τ.λ.) υπάρχουν διαταραχές συνειδήσεως, αναστολή φραγμών, μειωμένη αντίληψη έως κώμα και θάνατος.

Ενώ στη χρόνια μέθη:
έχουμε καθημερινή χρήση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ Στον χρόνιο αλκοολισμό, παρουσιάζονται διαταραχές ποικίλου βαθμού του νευρικού συστήματος.
Η προβληματική κατανάλωση αλκοόλ, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την υγεία και ταυτόχρονα, θεωρείται σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα στην Ευρώπη.
σύμφωνα με τον ΠΟΥ το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ στην Ευρώπη, μεταξύ των εφήβων και των νέων ενηλίκων θεωρείται πολύ υψηλό.
Είναι ένα φαινόμενο που ταλαίπωρή εκατοντάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο δυστυχώς.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα που είναι δημοσιευμένη στο https://www.naac.org.cy/uploads/48f8086f29.pdf
Τα πραγματικά στοιχεία που προκύπτουν είναι πραγματικά θλιβερά!
Η έρευνα αποτελείτε από 24 σελίδες ξεκινώντας αναφορικά για το θέμα που απασχολεί που δεν είναι άλλο από το αλκοόλ
(Ακόμη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ (2019), για την περίοδο 2010-2016 σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, περισσότεροι από 290.000 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας αιτιών που σχετίζονται με το αλκοόλ.)
Αναλογικά για την περίοδο 6 χρόνων από το 2010 μέχρι το 2016 και σε 30 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες καταμετρήθηκαν 290.000 θάνατοι από το αλκοόλ.
Άρα χρησιμοποιεί μεθολογία χρονικού πλαισίου , μέτρηση ευρωπαϊκών χωρών έχοντα πάντα ως θέμα το αλκοόλ.
Στην συνέχεια χρησιμοποιεί μια μέθοδο όπου με ιδικό σχεδιάγραμμά δείχνει τις 15 δομές που παρέδωσαν στοιχεία αίτησης θεραπείας λόγω κατάχρησης στην Κύπρο αλκοόλ.
Χρησιμοποιεί ακόμη μέθοδο ανάλογα με την πόλη σε αυτό το σημείο τις έρευνας ,αφού είναι ένα διάγραμμα στατιστικό που δείχνει τις διάφορες δομές ανά επαρχία .
(Οι περισσότεροι χρήστες που αιτήθηκαν θεραπείας, ανέφεραν ως επαρχία διαμονής κυρίως τη Λευκωσία και τη Λάρνακα.)
Τα κοινωνικό -δημογραφικά χαρακτηριστικά των ατόμων που βρέθηκαν στις θεραπευτικές δομές ήταν τα εξής:
Φύλο: Περίπου 8 στα 10 άτομα που αιτήθηκαν θεραπείας λόγω κατάχρησης αλκοόλ ήταν άνδρες (77%).
Ηλικία: Η διάμεσος ηλικία των ατόμων ήταν τα 43 έτη (min: 18, max: 78), γεγονός που τους εντάσσει κυρίως στην κατηγορία των χρηστών μέσης και τρίτης ηλικίας (>=40).
Υπηκοότητα: Οι περισσότεροι (9 στους 10) ήταν Κύπριοι
Και αλλά…
Αυτή η μέθοδος που χρησιμοποίησαν σε αυτή την περίπτωση είναι από τις ποιο εγγείρες αφού υπάρχει μια διαφάνεια.
Συνεχίζει με σχεδιάγραμμα και από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής είναι μια έρευνα βασιζόμενη σε στατιστικά στοιχεία που φαίνονται σε σχεδιαγράμματα , γραφικές στήλες και άλλα. Τα ερωτήματα αλλά και τα απαντήματα είναι σαφής αφού τα πάντα έχουν μια εξήγηση με διαγράμματα
Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα τα ποτά που συνήθως κατανάλωναν τα άτομα που αιτήθηκαν θεραπείας (2019)
Κατά μέσο όρο είναι , Ουίσκυ, βότκα, κονιάκ Μπύρα Κρασί Ούζο ή Ζιβανία
Η έρευνα Γενικού Πληθυσμού στην Κύπρο διεξάγεται κάθε τρία χρόνια. Η πρώτη έρευνα έχει γίνει το 2006, η δεύτερη το 2009, η τρίτη το 2012 και η τέταρτη το 2016. Το 2019 διεξήχθη η πέμπτη στη σειρά έρευνα.
Η έρευνα αφορούσε την παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεικτών αλλά από τις έρευνες που διεξάγονται στην Κύπρο και στην Ευρώπη, έγινε αναφορά για τη συχνότητα χρήσης αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα στο γενικό, νεανικό και μαθητικό πληθυσμό στην Κύπρο.
Συμπερασματικά
Σε κάθε ερώτημα το μεγεθος δειγματοληψιας είναι διαφορετικο αναλογα με ηλικια φυλο χωρα.