Share

Αυτοπεποίθηση: Ασκήσεις τόνωσης

Η αυτοπεποίθηση είναι η πίστη στον εαυτό μας, στις δυνατότητές μας, στις ικανότητές μας, είναι αισιοδοξία και θετική διάθεση και μπορεί να αποδειχτεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας να πετύχουμε τους στόχους μας. Πώς, όμως, θα την αποκτήσουμε;

Σίγουρα παίζει μεγάλο ρόλο η ιδιοσυγκρασία με την οποία γεννηθήκαμε. Επιπλέον, όμως, η αυτοπεποίθηση χτίζεται ήδη από την παιδική ηλικία με τη βοήθεια των γονιών, που πρέπει να αποδέχονται και να ενθαρρύνουν τα παιδιά χωρίς να τα πιέζουν, καθώς και των δασκάλων, που χρειάζεται να βοηθούν τα παιδιά στις προσπάθειές τους, αλλά και να τα μαθαίνουν να αποδέχονται τις αποτυχίες. Σιγά-σιγά, πετυχαίνοντας μικρούς στόχους, μέσα από τις σχολικές επιδόσεις, τα αθλήματα, την κοινωνικοποίηση, τα παιδιά χτίζουν την αυτοπεποίθησή τους. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως όταν κάτι δεν έχει πάει καλά σε αυτή την πορεία και δεν νιώθουμε όση αυτοπεποίθηση θα θέλαμε στην ενήλικη ζωή;

(Μας) αναγνωρίζουμε όσα πετύχαμε 

Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξουμε μια λίστα με όλα όσα έχουμε καταφέρει. Μπορούμε να πάρουμε ένα χαρτί και σε μία αριστερή κολόνα να σημειώνουμε το επίτευγμά μας και σε μία δεξιά με μία λέξη τι χρειάστηκε για να το φέρουμε σε πέρας. Επιπλέον, σκόπιμο είναι να υπογραμμίζουμε όλους εκείνους τους στόχους που κάναμε πραγματικότητα, ενώ στο παρελθόν ήμασταν σίγουροι ότι δεν θα τους πετυχαίναμε. Στη συνέχεια, χρειάζεται να καρφιτσώσουμε το χαρτί σε ένα σημείο όπου θα το βλέπουμε και έτσι θα θυμόμαστε και θα παίρνουμε δύναμη από τις επιτυχίες μας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια ότι εκτός από τα δικά μας επιτεύγματα μπορούμε να γεμίσουμε δύναμη και έμπνευση και από ανθρώπους του περιβάλλοντός μας.

Επιλέγουμε τους γύρω μας

Είναι σημαντικό να έχουμε κοντά μας ανθρώπους που μας ενθαρρύνουν και δεν μας επικρίνουν. Αυτό είναι μάλιστα ζωτικής σημασίας όταν η αυτοπεποίθησή μας δεν είναι πολύ μεγάλη, αφού κάθε σχόλιο και επίκριση -ακόμα και αν είναι καλοπροαίρετα- μπορούν να μας αναστατώσουν ή και να μας καταρρακώσουν.

Βάζουμε την κατάλληλη μουσική
Όλοι μας ξεχωρίζουμε τραγούδια που μας ανεβάζουν τη διάθεση και μας τονώνουν την αυτοπεποίθηση. Ίσως όμως εκπλαγούμε όταν μάθουμε ότι σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Social Psychology and Personality Science» δεν είναι τελικά οι στίχοι εκείνοι που μας εμπνέουν, αλλά κάποιες συνθέσεις που έχουν έντονο το στοιχείο του μπάσου, όπως το «Billie Jean» του Michael Jackson ή το «Come Together» των Beatles, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε πιο ισχυροί.

Ψάχνουμε τα συρτάρια για «φυλαχτά»
Αν έχουμε ένα «τυχερό» κόσμημα, ένα αγαπημένο αξεσουάρ ή ένα ρούχο που όταν το φοράμε νιώθουμε πιο θελκτικοί, είναι σκόπιμο να το επιλέξουμε όταν θέλουμε να ανεβάσουμε τη διάθεσή μας, να τονώσουμε την πίστη στον εαυτό μας και να φέρουμε σε πέρας μια δύσκολη προσπάθεια.

Κάνουμε στρέτσινγκ
Το στρέτσινγκ συμβάλλει στην αποφόρτιση της έντασης και στη μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Μια καλή ιδέα είναι κάθε φορά που νιώθουμε αδύναμοι και χρειαζόμαστε μια ένεση αυτοπεποίθησης να απομονωνόμαστε για λίγο και να τεντώνουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας όσο πιο πολύ μπορούμε.

Φανταζόμαστε τον εαυτό μας θαρραλέο
Οι ειδικοί την ονομάζουν «τεχνική νοερής εικονοπλασίας». Σε αυτή τη διαδικασία φανταζόμαστε τον εαυτό μας έτσι όπως θέλουμε να γίνει – στην προκειμένη περίπτωση γεμάτος αυτοπεποίθηση. Επιπλέον, όταν θέλουμε να φέρουμε σε πέρας κάτι, το οργανώνουμε νοερά και στη συνέχεια το εκτελούμε στο μυαλό μας βήμα-βήμα, έτσι ώστε να το καταφέρουμε τελικά και στην πράξη.

Πειραματιζόμαστε με το χρώμα
Το να είμαστε ωραία ντυμένοι μας κάνει να νιώθουμε πολύ καλύτερα με τον εαυτό μας. Η αυτοπεποίθησή μας σίγουρα θα τονωθεί αν επιλέξουμε κάτι αξιοπρόσεκτο και με έντονο χρώμα. Το κόκκινο, για παράδειγμα, είναι μια καλή επιλογή, καθώς και τα κοντινά του χρώματα, όπως το πορτοκαλί ή το φούξια. Αν η αυτοπεποίθησή μας δεν είναι αρκετή ώστε να φοράμε φανταχτερά χρώματα και ρούχα, μπορούμε να εισάγουμε τις αλλαγές στο ντύσιμό μας σιγά-σιγά (π.χ. με αξεσουάρ), ώστε να νιώθουμε τη διαφορά καθώς θα αλλάζουμε και θα τραβάμε τα βλέμματα σταδιακά.

Ξεστομίζουμε μια βρισιά
Το να βρίζουμε -με μέτρο- μας δίνει την αίσθηση της δύναμης και του ελέγχου πάνω σε μια δύσκολη και άσχημη κατάσταση, όπως μας πληροφορούν έρευνες. Φυσικά, ο ουσιαστικός στόχος δεν είναι να γίνουμε αθυρόστομοι, αλλά να διεκδικούμε δυναμικά αυτό που θέλουμε χωρίς να ντρεπόμαστε ή να φοβόμαστε.

Στρεφόμαστε στους φίλους
Οι άνθρωποι που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε, αλλά και ο ίδιος μας ο εαυτός αν είμαστε ειλικρινείς, θα μας βοηθήσουν να ελέγξουμε την ισχύ των πεποιθήσεών μας, οι οποίες συχνά φταίνε και για τη χαμηλή μας αυτοπεποίθηση. Για παράδειγμα: Είναι πράγματι η μύτη μας όσο αποκρουστική πιστεύουμε; Έχουμε σίγουρα εκνευριστική φωνή; Μήπως οι γάμπες μας δεν είναι τόσο λεπτές όσο φοβόμαστε;

 

Πηγή: vita.gr