Share

6 λόγοι που χρωστάμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις γιαγιάδες

Όταν μια γυναίκα γίνεται μαμά, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι η δική της μαμά έχει υπάρξει κι εκείνη γυναίκα και νέα και έφηβη και παιδί -κάπου και κάποτε. Υιοθετώντας μία μία τις συνήθειες και τα άγχη που είχε η μαμά της πολλά χρόνια πριν απ’ αυτή, έρχεται πολύ πιο κοντά της συναισθηματικά και πρακτικά. Ταυτόχρονα, για τις περισσότερες γυναίκες, η μεγαλύτερη και η ουσιαστικότερη βοήθεια, όταν κάνουν παιδί, έρχεται από τις μαμάδες τους. Γι’ αυτό, τους χρωστάμε μερικά «ευχαριστώ»…

Ευχαριστούμε για τα υπέροχα φαγητά
Πολλές από τις σύγχρονες γυναίκες είναι λιγότερο ικανές μαγείρισσες από τις μαμάδες τους. Άλλες έχουν γνήσια φλέβα σεφ, αλλά επιμένουν μοντέρνα κι έτσι, όταν έρθει η ώρα που η οικογένεια θα λαχταρίσει ένα παραδοσιακό γιουβετσάκι ή μια σπανακοτυρόπιτα ηπειρώτικη, το τηλέφωνο στη μαμά είναι λύση πολύ πιο σίγουρη από το google. Οι μαμάδες μας έχουν τη λύση σε κάθε μαγειρικό μας πρόβλημα (και όχι μόνο), είναι πάντοτε διαθέσιμες να μοιραστούν τα μυστικά τους και, πολλές φορές, να μαγειρέψουν αντί για μας τα φημισμένα κεφτεδάκια τους που ξετρελαίνουν τα παιδιά.

Ευχαριστούμε που κακομαθαίνετε τα παιδιά μας
Οι σύγχρονες μαμάδες έχουν ορίσει αυστηρό πρόγραμμα ύπνου για τα παιδιά τους, δεν σηκώνουν κουβέντα στο ζήτημα των γλυκών και έχουν πολύ συμπαγείς θέσεις σε ό,τι αφορά την διαπαιδαγώσηση και τις συνήθειές τους. Οι… διαχρονικές γιαγιάδες από την άλλη, έχουν ένα σωρό λόγους να είναι λιγότερο ελαστικές. Κατ’ αρχάς, μεγάλωσαν σε έναν κόσμο με πολύ πιο χαλαρούς κανόνες στα περί διαπαιδαγώγησης και δεύτερον, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να κακομάθουν το παιδί του παιδιού τους, αφού… δεν είναι δικό τους!

Όσο, λοιπόν, κι αν δυσανασχετούμε, οι τεράστιες σοκολάτες πριν το μεσημεριανό, τα αβίαστα «ναι» σε όλα τα παιχνίδια και η αντίστοιχη διαγραφή του «όχι» από το λεξιλόγιό τους, κάθε κίνηση άπειρης αγάπης αλλά μέτριας παιδαγωγικής αξίας, είναι και ένα δώρο στο παιδί. Κακά τα ψέματα οι «απαγορευμένες» λιχουδιές, τα απρόσμενα «ναι» και η απεριόριστη φροντίδα είναι ό,τι έχουμε κι εμείς να θυμόμαστε από τις δικές μας γιαγιάδες.

Ευχαριστούμε που είστε ψύχραιμες και αποτελεσματικές
Εκεί που οι μαμάδες της εποχής μας δείχνουν να πελαγώνουν, οι ατρόμητες και πιο σκληραγωγημένες γιαγιάδες σηκώνουν βουβά τα μανίκια και βρίσκουν λύσεις. Από τα μικρά προβλήματα στο νοικοκυριό, μέχρι τα ζητήματα βιοπορισμού και οικονομίας, οι γιαγιάδες των παιδιών μας ξέρουν να μην πτοούνται και μας χαρίζουν πάντοτε απλόχερα τις πρακτικές συμβουλές τους και την καθαρότητα της σκέψης τους. Η εμπειρία τους είναι πολύτιμο δώρο.

Χωρίς εσάς δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε…
Το ίδιο «ευχαριστώ» χρωστάμε και στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, θα πείτε. Τι γίνεται όμως στο διάστημα μεταξύ του σχολάσματος του παιδιού και της μαμάς ή του μπαμπά; Πολλές μαμάδες -και μπαμπάδες- χρωστάνε στη γιαγιά το γεγονός ότι επέστρεψαν στη δουλειά. Η γιαγιά θα πάρει το παιδί απ’ το σχολείο, θα το ταΐσει με το νοστιμότερό της φαγητό, θα πάει μαζί τους στις κούνιες και θα παίξει μαζί του με τις ώρες. Είναι η πιο έμπειρη, η πιο εμπιστεύσιμη, η πιο αποτελεσματική και γλυκιά «δεύτερη μαμά» του παιδιού μας.

…Και δεν θα βγαίναμε ποτέ από το σπίτι μας
Ευχαριστούμε που τα παιδιά μας, είναι δυο φορές δικά σας

Πηγή: mama365.gr